to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 10.01.2017

Κοινωνία

Δήμος Αθηναίων: Πειθαρχικός έλεγχος για τον υπάλληλο που έκλεισε τη Λέσχη Φιλίας

Ξεκίνησε ο πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος τους υπαλλήλου του δήμου Αθηναίων, που έκλεισε χθες βράδυ τη Λέσχη Φιλίας στην Πανόρμου, όπου είχε υπηρεσία, μιάμιση ώρα, πριν φτάσει ο αντικαταστάτης του, αναγκάζοντας έναν άστεγο να αποχωρήσει


Ξεκίνησε ο πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος τους υπαλλήλου του δήμου Αθηναίων, που έκλεισε χθες βράδυ τη Λέσχη Φιλίας στην Πανόρμου, όπου είχε υπηρεσία, μιάμιση ώρα, πριν φτάσει ο αντικαταστάτης του, αναγκάζοντας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ - ΜΠΕ,  έναν άστεγο να αποχωρήσει. «Πρόκειται για απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλου, ο οποίος ελέγχεται ήδη πειθαρχικά. Είναι ανεύθυνη η στάση του να εγκαταλείψει το θερμαινόμενο χώρο» δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, τονίζοντας ότι «ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθειά του να προστατεύει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Και σήμερα αλλά και για όσο οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν παραμένουν ανοιχτές για τους αστέγους και για όποιον άλλον έχει ανάγκη, οι Λέσχες Φιλίας της Κολοκυνθούς, (Αίμονος 9 και 'Αστρους), του Κουκακίου (Δράκου 26-28), της Πανόρμου, του Αγ. Μελετίου (Ξεναγόρα 6) καθώς και η αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ στο Παγκράτι. Τις προηγούμενες νύχτες, που επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, κατέφευγαν σ΄αυτές τις Λέσχες Φιλίας τουλάχιστον 40 άτομα, κατά μέσον όρο κάθε βράδυ. Από τον περασμένο Νοέμβριο, είναι το τρίτο κύμα κακοκαιρίας για το οποίο λαμβάνει έκτακτα μέτρα ο δήμος Αθηναίων.

Κατά τη χθεσινή ημέρα διανυκτέρευσαν στους πέντε χώρους φιλοξενίας συνολικά 40 άτομα. Σε 24ώρη επιφυλακή είναι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, που πραγματοποίησε επιτόπιες παρεμβάσεις (streetwork) σε αστέγους δίνοντάς τους κουβέρτες, φαγητό και ζεστό ρόφημα αλλά και ενημερώνοντας τους για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων, από τους οποίους επίσης παρέχονται φαγητό και κουβέρτες. Ο δήμος ζητά τη συνεργασία των πολιτών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στις τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515 - 210 5246516, καθώς και στον τετραψήφιο αριθμό 1595 (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Το ρεπορτάζ για το περιστατικό

Την πιο κρύα νύχτα του χειμώνα στην Αθήνα, ένας χώρος φιλοξενίας αστέγων του δήμου Αθηναίων έκλεισε στις 23:30 το βράδυ κι έδιωξε τους ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο εκεί, γιατί δεν υπήρχε υπάλληλος να καλύψει την βάρδια!

Το απίστευτο περιστατικό κατήγγειλε ένας χρήστης του Facebook ο οποίος θέλοντας να βοηθήσει έναν άστεγο στο Θησείο, πήρε αρκετά τηλέφωνα στον δήμο ώστε να μάθει πού μπορεί να πάει ο άνθρωπος για να γλιτώσει τον χιονιά.

Από τις υπηρεσίες του δήμου τον διαβεβαίωσαν ότι η Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων (Πανόρμου και Βαθέος) ήταν ανοιχτή και έτοιμη να φιλοξενήσει όσους το είχαν ανάγκη.

Φτάνοντας όμως εκεί στις 22:30, ο υπάλληλος του κέντρου του ανακοίνωσε ότι το μέρος θα κλείσει στις 23:00 διότι ο υπεύθυνος της επόμενης βάρδιας πήρε τηλέφωνο και ενημέρωσε ότι αρρώστησε και έτσι δεν θα ερχόταν. Κάτι τέτοιο είχε σαν αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον χώρο όσοι βρίσκονταν μέσα και να βγουν έξω στο χιόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνάδελφός του που επρόκειτο να τον αντικαταστήσει, ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να πάει στην εργασία του. Ο ίδιος, αρνούμενος να παραμείνει, αντί να ενημερώσει τους αρμόδιους προϊσταμένους του για να αναζητηθεί αντικαταστάτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προέβη στο κλείσιμο της Λέσχης Φιλίας, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτεθειμένοι στη χιονόπτωση και το δριμύ ψύχος όσοι άστεγοι βρίσκονταν στη λέσχη.

Μόλις έγινε αντιληπτή η ενέργειά του εστάλη άλλος υπάλληλος και η Λέσχη Φιλίας ξανάνοιξε μετά από 1-1,5 ώρα.

Από την πλευρά του ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε διαδικασία απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών. 

Ειδικότερα, την άμεση πειθαρχική παραπομπή του δημοτικού υπαλλήλου που έκλεισε για μιάμιση ώρα  έναν από τους πέντε θερμαινόμενους χώρους, επειδή τελείωνε το ωράριό του «αδιαφορώντας έστω και για τον έναν άστεγο που φιλοξενούνταν εκεί», όπως σχολιάζεται, αποφάσισε η δημοτική αρχή. 

Κύκλοι του δήμου Αθηναίων τόνιζαν ότι «κανένας δεν δικαιούται να συκοφαντεί, με την ανεύθυνη στάση του, μια μεγάλη προσπάθεια, στην οποία συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις σύσσωμος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση συνολικά 40 άτομα διανυκτέρευσαν το βράδυ της Δευτέρας στους πέντε χώρους φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων, ενώ συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος.

Η καταγγελία:

"Χώροι Φιλοξενίας Αστέγων - Η εμπειρία μου απόψε

- Ένας άστεγος κοιμάται έξω στον δρόμο, δίπλα στο σπίτι μου.

- Αρχίζει να χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας.

- Παίρνω τηλέφωνο στο Δήμο για τα Κέντρα Φιλοξενίας.

- Μου λένε να πάει στον Χώρο της Πανόρμου.

- Ο άστεγος αρνείται και μου λέει ότι τον διώχνουν.

- Ξαναπαίρνω άλλες 3 φορές για επιβεβαίωση.

- Μου επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα δουλεύουν άψογα.

- Λέω στον άστεγο "εμπιστεύσου με, είναι καλά εκεί".

- Τον σηκώνω μες το κρύο να πάει από το Θησείο στην Πανόρμου.

- Φτάνουμε 22:30.

- Ο υπάλληλος του Δήμου μου λέει "23:00 θα κλείσουμε"

- Του λέω "Γιατί;"

- "Μόλις πήρε η επόμενη βάρδια και είπε ότι αρρώστησε και δεν θα έρθει"

- "Και τι; Θα διώξετε τον κόσμο μες το χιόνι;;;"

- Μου λέει "Ναι, εγώ πρέπει να φύγω"

- "Καλά δεν μπορεί να έρθει κάποιος άλλος στην θέση του;”

- Μου λέει “Που να ξέρω εγώ; Είμαι από τις 15:00 εδώ εγώ, κουράστηκα πρέπει να φύγω"

- Βγάλανε τους άστεγους έξω στο χιόνι.

Καλές όλες οι προσπάθειες του δήμου για τους άστεγους αλλά δυστυχώς κύριοι/ες του Δήμου θα έπρεπε ήδη να ξέρετε ότι σε αυτή την χώρα..

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)