to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 29.11.2016

Κοινωνία

Ο δήμαρχος Χίου ζητεί απεγκλωβισμό των προσφύγων της Σούδας, ενώ έρχεται νέο κύμα ψύχους και ισχυρών ανέμων

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες τοπικού δημοσιογραφικού σάιτ, η δημοτική αρχή σε περίπτωση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών σχεδιάζει να μεταφέρει στον ανοικτό χώρο της Σούδας βαρέλια και καυσόξυλα, προκειμένου να ζεσταίνονται (!) υποτυπωδώς οι άνθρωποι που διαμένουν στις σκηνές και στα εκδρομικά αντίσκηνα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.


Ας σημειωθεί πως τόσο χθες, Δευτέρα, όσο και σήμερα, Τρίτη, οι καταρρακτώδεις βροχές μετέτρεψαν σε λασπότοπο τον ίδιο τον καταυλισμό όσο και την περιοχή έξω από αυτόν (και πάνω στην παραλία), αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε μάχη με κάθε μέσο για να φύγουν τα νερά και να μην γκρεμιστούν τα εκδρομικά αντίσκηνα στα οποία πολλοί από πρόσφυγες διαβιούν εδώ και εβδομάδες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ:

Την άμεση μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα τουλάχιστον των 300 προσφύγων και μεταναστών που ζουν έξω από τον καταυλισμό της Σούδας, στην παραλία μεταξύ του επιθαλάσσιου τείχους του κάστρου της Χίου και της ιχθυόσκαλας, ζητά ο δήμαρχος του νησιού, Μ. Βουρνούς, με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Βουρνούς έστειλε την επιστολή «ενόψει του επερχόμενου ψύχους από τις επόμενες ώρες», όπως σημειώνει, και την κοινοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και αστικής κατάστασης και αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος έδωσε στη δημοσιότητα και παλιότερες, προ ενός και δύο μηνών, ανάλογες επιστολές προς την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

H εικόνα της Σούδας χθες, κατά τη διάρκεια της νεροποντής

Βαρέλια με καυσόξυλα η... λύση για το κρύο

Όπως αναφέρει το τοπικό astraparis.gr:

Βαρέλια με καυσόξυλα φαίνεται ότι είναι για τον δήμο Χίου η λύση στο μείζον πρόβλημα της προστασίας από τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες των περίπου 200 προσφύγων και μεταναστών, που είναι έρμαιο της κακοκαιρίας στις σκηνές έξω από τον κυρίως καταυλισμό της Σούδας.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του astraparis.gr, η δημοτική αρχή σε περίπτωση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών σχεδιάζει να μεταφέρει στον ανοικτό χώρο της περιοχής βαρέλια και καυσόξυλα, προκειμένου να ζεσταίνονται (!) υποτυπωδώς οι άνθρωποι που διαμένουν στις αυτοσχέδιες σκηνές και στα εκδρομικά αντίσκηνα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Για να είναι δε αδύνατη η μετακίνηση των βαρελιών θα ληφθεί… πρόνοια να είναι βαρειά, γεμίζοντάς τα είτε με πέτρες, είτε με μπετόν!

Να στείλει πλοίο ο Μουζάλας

Ο δήμαρχος Χίου κ. Mανώλης Βουρνούς, καίτοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε δημοτικό χώρο και ο καταυλισμός της Σούδας είναι υπό την ευθύνη και την διαχείριση του δήμου Χίου και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, απεκδύεται πάσης ευθύνης και – μιλώντας στον astraparis.gr – καλεί την κυβέρνηση να στείλει πλοίο, όπου να φιλοξενηθούν.

Έχουμε επισημάνει κατ΄ επανάληψη το πρόβλημα και τους κινδύνους, προσθέτει και δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.

Προτείνει, επίσης, να χρησιμοποιηθούν οι κλειστοί χώροι της ΒΙΑΛ, όπου σήμερα λειτουργούν οι υπηρεσίες του κέντρου καταγραφής και ασύλου, για λίγες ημέρες, αν προκύψουν ακραίες συνθήκες και κυρίως εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Να ανοίξουν κλειστοί αθλητικοί χώροι

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, που ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, θεωρεί και ο ίδιος ως καλή λύση την άφιξη πλοίου, ενώ προτείνει ως έκτακτη και προσωρινή λύση να ανοίξουν κάποιοι κλειστοί αθλητικοί χώροι για την φιλοξενία όσων διαμένουν εκτός του καταυλισμού της Σούδας.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να γίνει διαχωρισμός των προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και την εθνικότητά τους, προκειμένου να αποφευχθούν τριβές και εντάσεις.

 

Με ίδια μέσα αμύνονται απέναντι στην κακοκαιρία οι πρόσφυγες στη Σούδα

Όπως προσθέτει το τοπικό Politischios.gr:

Συναγιερμός έχει σημάνει στον καταυλισμό μεταναστών της Σούδας με δεκάδες πρόσφυγες που διαμένουν εκτός δομής να προσπαθούν με ίδια μέσα να προστατευθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Με φτιάρια και ξύλα στα χέρια οι μετανάστες προσπάθησαν να φτιάξουν κανάλια ώστε το νερό να καταλήγει στη θάλασσα και όχι μέσα στις σκηνές τους, αφού από την καταιγίδα των προηγούμενων ωρών πολλές σκηνές που διέμεναν μέσα οικογένειες να πλημμυρίσουν.

Όπως εξήγησαν στο politischios.gr η νύχτα που πέρασε ήταν εφιαλτική αφού η βροχή ήταν μεγάλη και σε ένταση και σε διάρκεια.

«Τα μωρά έκλαιγαν όλη τη νύχτα γιατί φοβόντουσαν τις αστραπές και τις βροντές. Η κατάσταση είναι τραγική, δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ. Δεν είναι αυτή η ζωή μας», δήλωσαν στον «π».

Το ανησυχητικό όμως στην περίπτωση της Σούδας είναι το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα, είτε από τον Δήμο είτε από την Κυβέρνηση για την ασφαλή διαμονή όσων ατόμων μένουν σε σκηνές πάνω στην παραλία της Σούδας.

Αυτή την ανησυχία έρχεται να επιτείνει το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η οποία προβλέπει ενίσχυση των βοριάδων μέχρι και 9 μποφόρ καθώς και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς κελσίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)