to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 11.07.2013

Οικονομία

Αν ο δήμαρχος δεν εκδώσει απόφαση, τα καταστήματα μπορούν να ανοίγουν όσες Κυριακές θέλουν!

Αν ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, τότε από τα σχετικά δημοσιεύματα προκύπτει ότι αν δεν εκδώσουν απόφαση οι δήμαρχοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειριαιά ή οι αντιπεριφερειάρχες, τότε τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. μπορούν να είναι ανοιχτά όσες Κυριακές θέλουν οι κάτοχοί τους.


Στα σχετικά ρεπορτάζ (δείτε ενδεικτικά του ThePressProject) αναφέρεται:

Η ρύθμιση για τις Κυριακές, που είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των δύο κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, προβλέπει ειδικότερα ότι:


- Όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και από μία Κυριακή στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους του έτους που καθιερώνονται).


- Τα μικρά, έως 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, shops-in-a-shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν, πάντα σε εθελοντική βάση, να λειτουργούν όλες τις Κυριακές.


Προβλέπεται επιπλέον ότι ο αντιπεριφερειάρχης (ή ο δήμαρχος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά), μπορεί σε διάστημα δύο μηνών να εκδώσει απόφαση που θα ορίζει πόσες Κυριακές (από καμία έως τις 45 που απομένουν πέραν των 7) θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα, στην περιοχή του.


Αν δεν εκδοθεί απόφαση, τότε οι έμποροι θα είναι ελεύθεροι να λειτουργούν τα καταστήματα όσες Κυριακές θέλουν.

Τις αιτιάσεις του υπουργού που παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, ότι «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μπορεί να δημιουργήσει έως και 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του εμπορίου, ενώ με την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα απαλλάξει τους καταναλωτές από επιβάρυνση της τάξης των 309 εκατ. ευρώ ετησίως» ας τις αφήσουμε ασχολίαστες, την ώρα που αναμένονται άλλες 15.000 απολύσεις και η ανεργία βρίσκεται στο 28%.

Ωστόσο, «θα ληφθεί μέριμνα ώστε τα καταστήματα να ανοίγουν μετά την Κυριακάτικη λειτουργία, με ρύθμιση που θα ορίσει το εύρος του ωραρίου της Κυριακής».

Παραθέτουμε το ακριβές απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού,  όπως διανέμεται από το ΑΠΕ:

Επιτρέπουμε προαιρετικά ασφαλώς, τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές , κάνοντας μια βαθειά τομή.

Συγκεκριμένα, λοιπόν:

Πρώτον: όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, θα μπορούν να λειτουργούν για επτά Κυριακές το χρόνο, δηλαδή την πρώτη Κυριακή κάθε μίας από τις 4 εκπτωτικές περιόδους , τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή των Βαΐων.

 

 

Δεύτερον: τα μικρά καταστήματα, όσα δηλαδή είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε shops-in-a-shop, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να είναι ανοικτά, δυνητικά εκ του νόμου, έως και για όλες τις Κυριακές του χρόνου, δηλαδή για 52 Κυριακές.

 

Με την εξής προσθήκη: ο ακριβής αριθμός των Κυριακών που θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα, θα ορισθεί από τον κατά τόπο αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη (ή Δήμαρχο, στις περιπτώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά), με απόφαση του, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

 

Διαφορετικά, εάν τέτοια απόφαση δεν εκδοθεί, θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών, για τα καταστήματα που επιθυμούν να λειτουργήσουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)