to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 22.07.2013

Πολιτική

Ο Δημ. Βίτσας μιλά στο Κόκκινο

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ στους 105,5. Ακούστε το ηχητικό


Πηγή: stokokkino.gr 

Ολόκληρη η συνέντευξη

- Ήσασταν και Γραμματέας του ΣΥΝ και θα πει κάποιος: τι διαφορά έχει; Είναι το ίδιο πάνω - κάτω;

Θα έλεγα ότι είναι πολύ διαφορετικά. Το 2009 το καλοκαίρι, όταν έγινα Γραμματέας του ΣΥΝ και η αριστερά βρισκόταν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, αλλά κατάφερε να αντιμετωπίσει και τα πολιτικά ζητήματα αλλά και τα ζητήματα τα κοινωνικά με επιτυχημένο τρόπο ακριβώς γιατί κοίταξε στα μάτια και τις κοινωνικές ανάγκες και τις δικές της αδυναμίες. Ο ΣΥΝ ήταν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο όμως είχε σταθερή προσήλωση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και παρ' όλες τις τρικυμιώδεις καταστάσεις καταφέραμε να εκπονήσουμε αυτή την πολιτική η οποία χρειάζεται ακόμα και σήμερα ώστε η χώρα και η κοινωνία να βγουν από την κρίση. 

Έχουμε πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα, το οποίο μετουσιώνει σε πράξη και την ενότητα της αριστεράς και συγχρόνως αναζητά να γίνει μεγαλύτερη, να διαμορφωθεί το τόξο των πολιτικών δυνάμεων από τους αριστερούς σοσιαλιστές έως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Συγχρόνως  πράττει ό,τι περισσότερο μπορεί. Δηλαδή βοηθά στην αντίσταση, συμμετέχει στην αλληλεγγύη, εκπονεί και επεξεργάζεται βαθύτερα ένα πρόγραμμα ελπίδας, ώστε να οδηγηθούμε στην πολιτική ανατροπή, να επιτύχουμε μια διακυβέρνηση της αριστεράς που και αυτή θα είναι εργαλείο ώστε η εξουσία να έρθει στα χέρια του λαού. 

- Για να πάμε σ' αυτό. Έγινε το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήταν ένα έντονο συνέδριο και πέρασαν πολύ προς τα έξω οι συγκρούσεις κλπ. Διαβάζω, όμως, εδώ και θέλω να μου το σχολιάσετε στο ΒΗΜΑ ότι το 41% θεώρησε ότι βγήκε ενισχυμένος από το Συνέδριό του και είναι ένα % πολύ μεγαλύτερο από αυτό που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και στη σημερινή δημοσκόπηση στην Εφημερίδα των Συντακτών βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος από το Συνέδριο και δημοσκοπικά. Θεωρείτε ότι η εντύπωση που έμεινε είναι ότι υπάρχει ένα ενιαίο κόμμα;

Απ' ό,τι φαίνεται, είμαι και εγώ στο 41% που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος γιατί  μέσα από μια διαβούλευση που έγινε σε όλη την Ελλάδα με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από ένα Συνέδριο στο οποίο συζητήθηκαν ουσιαστικά ζητήματα, όπως και οργανωτικά ζητήματα καταφέραμε να έχουμε και διακήρυξη που θα μας ακολουθεί για πάρα πολλά χρόνια και πολιτικό πρόγραμμα επί της συγκυρίας, ένα πρόγραμμα τομή και καταστατικό. Αυτό έχει καταλάβει ο κόσμος και νομίζω ορθά το έχει καταλάβει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά, δημοκρατικά στην επίτευξη των στόχων μας. 

- Ποια είναι η επίτευξη των στόχων; Γιατί την επόμενη βδομάδα από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση πέρασε – όπως το πέρασε- και το πολυνομοσχέδιο και βέβαια το νόμο για τη Νέα Τηλεόραση και μάλιστα ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Σόιμπλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τον κόσμο να βγει στο δρόμο και 3000 κατέβηκαν όλοι κι όλοι. Αυτό το βιώνετε ως αποτυχία;

Όχι. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να πέσει μόνη της. Δεν στηριζόμαστε στο συλλογισμό ότι 153 ή 155 βουλευτές που περιοδικά τη στηρίζουν θα αποφασίσουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Αλλά θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πέσει κάτω από την πίεση του ίδιου του λαϊκού παράγοντα, κάτω από την πίεση του ίδιου του κινήματος. Η δική μας δουλειά και σ' αυτό πρέπει να βοηθήσουμε πολύ και η νέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Πολιτική Γραμματεία είναι να ενισχύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ανάπτυξη των κινημάτων και ιδιαίτερα μέσα από τις υπάρχουσες ή νέες μορφές του συνδικαλιστικού κινήματος και να επιτύχουμε αυτό το κίνημα οργής και αγανάκτησης που υπάρχει να γίνει κίνημα ελπίδας που θα πετύχει την πολιτική ανατροπή. 

Σήμερα, ολοένα και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, σημαντικές αλλαγές που εμπεριέχουν την ακύρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως αυτές εκφράζονται με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αν η κυβέρνηση Σαμαρά ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση μπορεί να απότοκος της αποτυχίας, της δεν δώσει τη θέση της σε μια κυβέρνηση της αριστεράς με ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα. 

- Θα επιμείνω. Την ημέρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο που διαλύει το δημόσιο και διώχνει 25000 και πολλούς άλλους δεν θα έπρεπε να έχει 100.000 από το δημόσιο στους δρόμους; Από μόνοι να κατέβουν, όχι να τους κατεβάσετε εσείς...Μοιάζει λίγο σα να είναι συμβιβασμός με το αναπόφευκτο.

Δεν θα έλεγα ότι είναι συμβιβασμός. Κάθε φορά υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο. Αντί να καθόμαστε να βλέπουμε τι γίνεται μόνο, να δουλεύουμε ώστε να φτάσουμε σε αυτό το κρίσιμο σημείο  ώστε αυτή η αγανάκτηση, αυτό το ''Φτάνει πια!'' να βγει στους δρόμους και να πάρει υλική υπόσταση. Αυτή τη δουλειά πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και κινηματικό επίπεδο και συγχρόνως μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνει καλύτερος, δηλ να γίνει πιο δημιουργικός, αποτελεσματικός και να χειραφετηθεί μαζί με την κοινωνία. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. 

Προχθές είχαμε αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, σήμερα 2000 εκπαιδευτικοί στην ουσία απολύονται. Ο κ. Γεωργιάδης μας ανακοίνωσε κινητικότητα μέσω συγχωνεύσεων ή μετατροπών, γιατί κάθε φορά βρίσκουν και μια καινούργια λέξη,1300 εκ των οποίων οι 300 είναι γιατροί. Έχουμε καταστάσεις που δεν μπορείς να μείνεις μόνο στην περιγραφή. Πρέπει να πεις τι θα γίνει, τι θα κάνουμε τώρα στην περίοδο προ της ανατροπής και τι επαγγέλλεσαι, τι προγραμματίζεις να κάνεις αμέσως μετά την ανατροπή. Δηλ είναι σημαντικό το γεγονός και δίνει και ουσία στον δικό τους αγώνα το γεγονός ότι το ίδιο το Συνέδριο αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι αυτοί που παράνομα και πραξικοπηματικά έχουν απολυθεί θα επαναπροσληφθούν και μάλιστα με έναν τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματικοί και χρήσιμοι κάθε φορά στην αντίστοιχη εργασία. 

- Να το πούμε αυτό γιατί σας το καταλογίζουν αυτό. Ότι λέτε, λέτε για τους απολυμένους, αλλά δεν δεσμεύεστε για την επαναπρόσληψη. Υπάρχει συνεδριακή απόφαση.

Βεβαίως και γι' αυτό την επαναλαμβάνω. Είναι απόφαση του ίδιου του Συνεδρίου η οποία πάρθηκε – αν θυμάμαι καλά – ομόφωνα. Δηλ 3500 άνθρωποι ως σύνεδροι είπαν ομόφωνα ότι αυτή είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ.  

- Αρκεί μια απόφαση Συνεδρίου για να επαναπροσλάβετε αυτούς τους ανθρώπους όταν αυτό θα δημιουργήσει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

Υπάρχει και τώρα επιβάρυνση του προϋπολογισμού που έχει προέλθει από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Άρα, δεν συζητάμε για επιβάρυνση του προϋπολογισμού και όταν συζητάμε για προϋπολογισμό της δικής μας κυβέρνησης  δεν μπορούμε να συζητάμε με τις υπάρχουσες καταστάσεις, αλλά με νέες καταστάσεις. Σκεφτείτε έναν προϋπολογισμό μιας αριστερής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που έχει στόχο τη σωτηρία,  να σταματήσει αυτή η καταστροφή και να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο δρόμο της ανάπτυξης μέσα από μια διαδικασία – αν θέλετε – και πολιτικών συγκρούσεων. 

Με αυτήν την έννοια, εμείς λέμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που μέχρι χθες ήταν στις δουλειές τους, που δεν λειτουργούσαν όχι γιατί έφταιγαν, αλλά έφταιγε η δομή του δημοσίου που λειτουργούσε αναποτελεσματικά θα πρέπει να επαναπροσληφθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά με βάση τα οργανογράμματα, τους στόχους και τις διαδικασίες που προωθούν την ανάπτυξη. 

- Έχετε σκοπό να αλλάξετε το δημόσιο;

Αν το δημόσιο η αριστερά το διατηρήσει όπως ήταν θα πρέπει να πηδήξω από ψηλά. Έχουμε δημόσιο που εξυπηρετούσε τα ιδιωτικά συμφέροντα και εννοώ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ήταν ένα δημόσιο που πωλούσε τη Δωδώνη σε αυτούς που της χρωστούσαν. Ήταν ένα δημόσιο που πωλούσε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε αυτούς που τα αγόραζαν με λίγες δραχμούλες τότε και εξυπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς θέλουμε ένα δημόσιο που θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτό το δημόσιο για το οποίο μιλάνε δεν έχει αλλάξει το παλιό. Είναι το ίδιο και ίδια είναι και η νοοτροπία. ΑΠΕ σου λένε και βάλε τον αντίστοιχο φόρο στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ θα μπορούσαν μέσα από νέες διαδικασίες να διαμορφωθούν και σχέδια για την αναβάθμιση της ΔΕΗ και να μειώσουν και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Άρα, μιλάμε για ένα δημόσιο που θα είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. 

- Βγήκε ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης και απείλησε ότι η οποιαδήποτε αποτυχία, καταψήφισης εντός της Βουλής οδηγεί αυτομάτως σε εκλογές, ακόμα και τον Αύγουστο. Θεωρείτε ότι αυτό είναι μια προειδοποίηση ή σχεδιάζουν έξοδο με εκλογές το Φθινόπωρο;

Είναι ένας καθαρός εκβιασμός απέναντι στους βουλευτές που βιώνουν είτε στην Αθήνα είτε στις περιφέρειες τους την αγανάκτηση του κόσμου. Από την άλλη μεριά, το δημοσιονομικό κενό το οποίο έχει ήδη εμφανιστεί και θα γίνει πιο τραγικό το Φθινόπωρο και θα οδηγήσει σε νέες μνημονιακές δεσμεύσεις δεν μπορεί παρά να ταρακουνήσει και την κυβέρνηση και το υπάρχον πολιτικό σύστημα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη δημοκρατική διέξοδο και η δημοκρατική διέξοδος είναι οι εκλογές. Άρα, ο κ. Μπαλτάκος μπορεί να το λέει για το δικό του συμφέρον, αλλά εμείς έχουμε καθαρό το μέτωπο προς αυτήν την κατεύθυνση. 

- Πως βλέπετε τις δημοσκοπήσεις;

Εμφανίζεται βελτιωμένη η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συγχρόνως εμφανίζεται και μια σταθερότητα στα δημοσκοπικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Και αυτό αποδεικνύει ότι αγώνας που έχουμε να δώσουμε δεν μπορεί να είναι μονάχα προγραμματικός, αλλά πρέπει να είναι και αξιακός. Θα απαντήσω με τον ίδιο τρόπο που θα απαντούσα αν ήταν πιο πίσω από τη ΝΔ. Τις δημοσκοπήσεις τις παίρνεις υπόψη για να δεις μια τάση. Εκείνο που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι το πως θα ενδυναμώσεις την τάση προς μια διακυβέρνηση της αριστεράς, πως θα εξηγήσεις καλύτερα και πως θα δώσεις τις δυνάμεις σου σε δομές αλληλεγγύης και ανάπτυξης αντιστάσεων. Η δημοσκόπηση δείχνει μια τάση αυτή τη στιγμή, αλλά αυτή η τάση πρέπει  να γίνει κύμα. 

- Υπάρχει ένα % κοντά στο 1,5% που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο φαίνεται να μετακινείται προς την Χρυσή Αυγή. Το νόημα και το περιεχόμενο των λέξεων σήμερα, ας πούμε αριστερά, κέντρο δεξιά, βλέπετε να υπάρχει ή κάπως συρρικνώνεται;

Η λογική του πολιτικού κέντρου στην ουσία έχει διαλυθεί. Πάνω στην κρίση υπάρχουν πολιτικές και οι πολιτικές διαμορφώνουν νέες κοινωνίες. Άρα, μια μεσοβέζικη, κεντρώα πολιτική δεν είναι δυνατόν να υπερισχύσει και από την άλλη μεριά να ορθοποδήσει και να σταθεί μέσα στον χρόνο. Οι αλλαγές που θα υπάρξουν στη διαδικασία εξόδου από την κρίση ή η διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικές τομές. Ο κ. Σαμαράς σε αυτήν την κατεύθυνση ακολουθεί μια ακροδεξιά όχι πια ρητορική, αλλά και πολιτική. Η αριστερά από την άλλη μεριά θα πρέπει να κάνει ριζικές τομές, να φέρει στην καθημερινή οικονομική και κοινωνική ζωή νέες μορφές, παραδείγματα οικονομικών σχηματισμών, νέους συνεταιρισμούς, νέους τρόπους μέσω των οποίων αυτές οι οικονομικές μορφές δεν θα έχουν ως στόχο το κέρδος, αλλά την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. 

Διαβάστε σχετικά: 

Εκλογή Πολιτικής Γραμματείας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)