to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 03.05.2019

Πολιτική

Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν για την προληπτική κράτηση προσφύγων στην Αυστρία - Τι απάντησε ο Δημ. Αβραμόπουλος

Απάντηση του Δημ. Αβραμόπουλου στον Δημ. Παπαδημούλη για την προληπτική κράτηση αιτούντων ασύλου στην Αυστρία: «Η Κομισιόν προβαίνει σε όλες τις σχετικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης διαδικασίας επί παραβάσει, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο» - Δημ. Παπαδημούλης: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική εξακολουθεί να μην αποτελεί σαφή εγγύηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις προληπτικές συλλήψεις των αιτούντων ασύλου στην Αυστρία, σε συνέχεια της απόφασης της αυστριακής κυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο «να προτείνει ένα συνταγματικό άρθρο σύμφωνα με το οποίο όσοι και όσες ζητούν άσυλο θα προσάγονται προληπτικά για λόγους δημόσιας ασφάλειας». 

«Εφόσον η πρόταση άρθρου υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζουν συλλήψεις στην βάση απλά υποψιών και συλλογικής ευθύνης -και γιατί όχι, fakenews», επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως έκτοτε η κυβέρνηση συνασπισμού δεξιάς και ακροδεξιών τουΚαγκελάριου Σεμπάστιαν Κούρτς προχώρησε στην εκ νέου αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου που εφαρμόζει, διευρύνοντας το καθεστώς απελάσεων και προωθώντας την υποπληρωμένη εργασία των αιτούντων ασύλου.

Στην απάντησή του ο Δημ. Αβραμόπουλος σημειώνει πως «η Κομισιόν ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, παρακολουθεί τον τρόπο μεταφοράς και εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου από τα κράτη μέλη και προβαίνει σε όλες τις σχετικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης διαδικασίας επί παραβάσει, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Ακόμη, ο Δημ. Αβαραμόπουλος διευκρινίζει ότι «η κράτηση αιτούντων άσυλο πρέπει να διατάσσεται εγγράφως από δικαστική ή διοικητική αρχή». «Όταν οι διοικητικές αρχές διατάσσουν κράτηση, αυτή πρέπει να υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο (είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του αιτούντος άσυλο). Σε κάθε περίπτωση, δικαστική αρχή πρέπει να επανεξετάζει την κράτηση σε εύλογα χρονικά διαστήματα», συμπληρώνει.

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης επικαλούταν «όσα απορρέουν από την Συνθήκη της Γενεύης, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την οδηγία 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την Σύμβαση για το καθεστώς των προσφύγων», και ρωτούσε την Κομισιόν «με ποιον τρόπο η Επιτροπή θα υποχρεώσει την Αυστρία ως ευρωπαϊκό κράτος μέλος να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, ειδικότερα δε όταν η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων δεν αφορά απλώς μετανάστες, άλλα αιτούντες άσυλο».

Κατά την Κομισιόν «αιτών άσυλο μπορεί να τεθεί υπό κράτηση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο βάσει ατομικής αξιολόγησης κάθε περίπτωσης, για όσο το δυνατόνμικρότερο χρονικό διάστημα και μόνο εάν δεν μπορούν να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο άλλα λιγότερο καταναγκαστικά, εναλλακτικά μέτρα. (…) Η κράτηση μπορεί να εφαρμοστεί όταν το απαιτεί η προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Δημ. Αβραμόπουλου ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική εξακολουθεί να μην εξασφαλίζει σαφείς εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να προωθηθούν άμεσα δίκαιες, βιώσιμες και ολοκληρωμένες λύσεις, διακρατική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων, δυνατότητα νόμιμων και ασφαλών διόδων για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη να αναθεωρηθεί άμεσα η Συνθήκη του Δουβλίνου για τον δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης 

προς την Επιτροπή

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα:Προληπτικές συλλήψεις αιτούντων ασύλου στην Αυστρία

H Κυβέρνηση της Αυστρίας αποφάσισε την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου να προτείνει ένα συνταγματικό άρθρο σύμφωνα με το οποίο όσοι και όσες ζητούν άσυλο θα προσάγονται προληπτικά για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Αυτό κατ' επέκταση σημαίνει ότι, εφόσον η πρόταση άρθρου υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζουν συλλήψεις στην βάση απλά υποψιών και συλλογικής ευθύνης -και γιατί όχι, fakenews. 

Mε δεδομένα όσα απορρέουν από την Συνθήκη της Γενεύης, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την οδηγία 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την Σύμβαση για το καθεστώς των προσφύγων, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

1. Το εν λόγω άρθρο, συμβαδίζει ή έρχεται σε σύγκρουση με όσα προκύπτουν νομικά από τις παραπάνω συνθήκες τις οποίες η ΕΕ έχει δεσμευτεί να υλοποιεί και να υπερασπίζεται; 

2. Σε περίπτωση υπερψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου, με ποιον τρόπο η Επιτροπή θα υποχρεώσει την Αυστρία ως ευρωπαϊκό κράτος μέλος να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, ειδικότερα δε όταν η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων δεν αφορά απλώς μετανάστες, άλλα αιτούντες άσυλο; 

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(12.4.2019) Σύμφωνα με την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής (οδηγία 2013/33/ΕΕ), ένας αιτών άσυλο μπορεί να τεθεί υπό κράτηση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο βάσει ατομικής αξιολόγησης κάθε περίπτωσης, για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα και μόνο εάν δεν μπορούν να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο άλλα λιγότερο καταναγκαστικά, εναλλακτικά μέτρα. Επιπλέον, η κράτηση αυτή πρέπει να βασίζεται σε έναν εκ των λόγων κράτησης που ορίζονται στο άρθρο 8 παράγραφος 3 της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 3 στοιχείο ε) της εν λόγω οδηγίας, η κράτηση μπορεί να εφαρμοστεί όταν το απαιτεί η προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης. Η κράτηση αιτούντων άσυλο πρέπει να διατάσσεται εγγράφως από δικαστική ή διοικητική αρχή. Όταν οι διοικητικές αρχές διατάσσουν κράτηση, αυτή πρέπει να υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο (είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του αιτούντος άσυλο). Σε κάθε περίπτωση, δικαστική αρχή πρέπει να επανεξετάζει την κράτηση σε εύλογα χρονικά διαστήματα.

Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, παρακολουθεί τον τρόπο μεταφοράς και εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου από τα κράτη μέλη και προβαίνει σε όλες τις σχετικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης διαδικασίας επί παραβάσει, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)