to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 28.02.2014

leftist

Διεθνή

Ο διαμελισμός της Ουκρανίας απειλή για όλη την Ευρώπη

Η λύση στην ουκρανική κρίση δεν μπορεί παρά να είναι ειρηνική


Οι δραματικές ώρες που ζει η Ουκρανία ξυπνούν τους χειρότερους εφιάλτες της ευρωπαϊκής ηπείρου.  Ο μίνι εμφύλιος, που οδήγησε στην πτώση του Γιανουκόβιτς, εξελίσσεται σε πρωτοφανή εθνική κρίση. Μια κρίση που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας κι αποσταθεροποιεί όλη την Ευρώπη, αφού το Κίεβο είναι επίσης το επίκεντρο της γεωπολιτικής σύγκρουσης της Δύσης με τη Ρωσία. Στην Ουκρανία βλέπουμε να εκτυλίσσονται την ίδια στιγμή οι εφιάλτες της εμφάνισης μιας ένοπλης φασιστικής δύναμης για πρώτη φορά μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, της κατάτμησης μιας χώρας κατά το πρότυπο της Γιουγκοσλαβίας, καθώς κι ενός νέου τύπου Ψυχρού Πολέμου που σιγά σιγά ορθώνει καινούργιο διχαστικό τείχος στη γηραιά ήπειρο.

Ουδείς  αμφισβητεί ότι η διακυβέρνηση Γιανουκόβιτς χαρακτηρίστηκε από τη βαθιά διαφθορά, τον αυταρχισμό και την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της. Η γενίκευση της κοινωνικής δυσαρέσκειας ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας του έκπτωτου Ουκρανού προέδρου. Υπάρχεις όμως τεράστια απόσταση από την κριτική στον Γιανουκόβιτς έως την υποστήριξη με κάθε δυνατό μέσο μιας αντιπολίτευσης της οποίας οι ένοπλοι φασίστες του Δεξιού Τομέα συνιστούν την πρώτη γραμμή. Η πολιτική της Δύσης (ΕΕ και ΗΠΑ) δεν είναι απλά τυχοδιωκτική. Είναι εμπρηστική και ιστορικά ανεύθυνη. Οι εικόνες των ένοπλων φασιστών που περιπολούν ως κυρίαρχοι στους δρόμους του Κιέβου, τα ρατσιστικά νομοθετήματα που ψηφίζει η ουκρανική Βουλή, καθώς και οι βανδαλισμοί ιστορικών μνημείων ντροπιάζουν τον πολιτισμό μας.

Μια ενδεχόμενη απόσχιση της Κριμαίας δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση, αλλά παρόξυνσή της. Είναι  ιστορική σταθερά, που επιβεβαιώθηκε εκ νέου στη Νότια Οσετία, ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με αίμα. Αίμα που θα βαθύνει ακόμα περισσότερο τα μίση και μπορεί να δώσει αφορμή για επέκταση της αποσταθεροποίησης. Ο τυχοδιωκτισμός της Δύσης επουδενί μπορεί να δικαιολογήσει τον όποιο τυχοδιωκτισμό  της Ρωσίας.

Η λύση στην ουκρανική κρίση δεν μπορεί παρά να είναι ειρηνική. Λύση που θα στηρίζεται στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία και την προστασία των μειονοτήτων. Οι εφιάλτες πρέπει να ξαναγυρίζουν στα ερμητικά κλειστά υπόγεια της ευρωπαϊκής Ιστορίας.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)