to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο διαχρονικός αγώνας ενάντια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη ρύπανση της βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή Αλιβερίου σε νέα φάση


Αναλυτικά η ανακοίνωση του "Δήμου για Όλους":

Η συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου στις 4/3/2020 , με αφορμή το σοβαρό περιστατικό αέριας ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία  AΓΕΤ-LAFARCE τις προηγούμενες μέρες που αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής με μη μετρήσιμες ακόμα τις συνέπειές του,  ανέδειξε πρωτίστως το κυρίαρχο και ουσιαστικό θέμα της επιτακτικής ανάγκης αγωνιστικής επαγρύπνησης του λαϊκού παράγοντα και του περιβαλλοντικού κινήματος, και της  άμεσης λειτουργίας  της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου στα πλαίσια του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος για τον έλεγχο της λειτουργίας των βιομηχανιών και ειδικότερα της καύσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου, όπως έχουν άλλωστε αποφασισθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αποφασίστηκε αυτό που εδώ και 4 μήνες η παράταξή μας επιμένει και με συνεχείς παρεμβάσεις της αναδεικνύει: να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση την απόφασή του που είχε ληφθεί  στις 16-10-2019, παρόλη την κωλυσιεργία και τις προφάσεις της πλειοψηφίας και του Δημάρχου. Ο Κος Μπουραντάς ακόμη και σήμερα επιμένει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ερήμην του και ότι δεν του έστειλε ποτέ τον κανονισμό λειτουργίας ( αποσιωπώντας ότι η απόφαση του ΠΣ ελήφθη παρουσία του σε συνεδρίαση στη Κύμη, και πως σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας υπάρχει). Λειτουργώντας ως «μικρό θυμωμένο παιδί» που του πήραν την μπουκιά, ανακοίνωσε για άλλη μια φορά ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει μόνο το χώρο για το Παρατηρητήριο και την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου ενώ τον εξοπλισμό και το προσωπικό καλεί να το αναλάβει η Περιφέρεια (ωραίος νοικοκύρης για το τόπο του!). Ταυτόχρονα αρνήθηκε να καλέσει τους φορείς για να ορίσουν εκπρόσωπο προκειμένου να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει επιτέλους η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, πετώντας το μπαλάκι και πάλι στη Περιφέρεια.
Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ο χώρος αυτός να είναι το ανενεργό Δημοτικό Σχολείο Μηλακίου (μεγάλης σημειολογικής σημασίας χώρος). Επιπροσθέτως ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία να δεσμευτεί με τροποποιητική πράξη του προϋπολογισμού το ποσό των 15.000 € ώστε να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη από κάποιο κρατικό επιστημονικό φορέα και 5.000 € για παρεμβάσεις στο χώρο του Δ.Σ. Μηλακίου .
Εκπρόσωποι του Δήμου  στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου κατόπιν ψηφοφορίας αναδείχτηκαν ο κ. Αναγνώστου από τη συμπολίτευση ως τακτικό μέλος με αναπληρωματικό μέλος την κ. Βότση από τη μείζονα αντιπολίτευση.
Τα μέλη της δημοτικής μας παράταξης «Δήμος για όλους»  με επιμονή και υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα και τα λαϊκά συμφέροντα κράτησε δημιουργική και εποικοδομητική στάση απέναντι στις προτάσεις που ακούστηκαν και τελικά υιοθετήθηκαν ως αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Για δε την εκπροσώπηση στο Κοινωνικό Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος επέλεξε τη στάση του λευκού θεωρώντας πως στη βάση της αρχής της αναλογικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας, σε μια μονοπρόσωπη εκπροσώπηση, τον πρωτεύοντα λόγο έπρεπε να έχουν η πλειοψηφία και η μείζονα αντιπολίτευση.
            Τη στιγμή που η Περιφέρεια προχωρά έμπρακτα στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα «Δημόκριτος» και έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό της 101.000 € για πρόγραμμα ολοκληρωμένων μετρήσεων στη τσιμεντοβιομηχανία ( το ζητούμενο είναι αυτές να είναι έκτακτες-απροειδοποίητες και αντικειμενικές) , ο Δήμος δεν μπορεί να κωλυσιεργεί άλλο. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των δημοτών και όλων των έμβιων όντων και η περιβαλλοντική προστασία συνιστούν πρώτη προτεραιότητα για την παράταξή μας και την ουσία της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι μετρήσεις που θα έχουμε στα χέρια μας μέσω του Παρατηρητηρίου και η λειτουργία ενός τέτοιου δημοκρατικού συλλογικού οργάνου θα αποτελέσουν ένα ισχυρό και πολύτιμο εργαλείο - όπλο για να πιέσουμε την τσιμεντοβιομηχανία ναι μεν να λειτουργεί ώστε να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη για τον τόπο μας και θέσεις εργασίας για τους δημότες αλλά και ταυτόχρονα  να συμμορφωθεί με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία. Ωστόσο όλο αυτό δε φτάνει. Η επαγρύπνηση και η λαϊκή κινητοποίηση εξακολουθεί να είναι το κρισιμότερο για την υπεράσπιση της ζωής μας. Ενόψει ιδιαίτερα της αναμενόμενης επανέγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της AΓΕΤ-LAFARCE στην οποία ΟΜΟΘΥΜΑ - σύμφωνα με τις παλιότερες αποφάσεις μας, αλλά και τις θλιβερές εμπειρίες που έχουμε πια ως περιοχή και ως κάτοικοι (θάνατοι, ασθένειες κλπ) - οφείλουμε να επιμείνουμε.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΟΥ RDF!!
Ο Δήμος για όλους θα συνεχίσει να μπολιάζει όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου με καλά επεξεργασμένες προτάσεις . Ο δρόμος για την ανάπτυξη του πολύπαθου Δήμου μας είναι μακρύς αλλά θα τον διαβούμε μαζί βήμα βήμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)