to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο δεξιός λαϊκισμός και οι μεταμφιέσεις του λόγου της πλουτοκρατίας

«Τίποτα πιο ταξικό - και μάλιστα με όλη τη χυδαιότητα του κυνισμού που το συνόδευε - δεν ακούστηκε σήμερα στη Βουλή από την αναφορά του Κ.Μητσοτάκη στα "σχολικά συσσίτια"» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με ανάρτησή του στο facebook.


Τίποτα πιο ταξικό - και μάλιστα με όλη τη χυδαιότητα του κυνισμού που το συνόδευε - δεν ακούστηκε σήμερα στη Βουλή από την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στα "σχολικά συσσίτια". "Συσσίτια" ο Μητσοτάκης εννοεί τα σχολικά γεύματα. Μια πραγματικότητα, δηλαδή, που έχει εισαχθεί εδώ και καιρό στα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα. Τα σχολικά γεύματα δεν είναι "συσσίτια". Τα σχολικά γεύματα είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γιατί πέρα από το καθαυτό γεύμα των μικρών μαθητών, μαθαίνουν συλλογικότητα, μαθαίνουν σωστή διατροφή, μαθαίνουν την ιστορία και τη γεωγραφία των διατροφικών προϊόντων και της παραγωγής τους, την οικονομία τους. Μαθαίνουν την ανακύκλωση, μαθαίνουν την αλληλεγγύη. 
Ο Μητσοτάκης τα ονομάζει "συσσίτια". Σκοπίμως. Δυσφημεί τη διαδικασία και τη συνδέει με εκείνες τις κατοχικές εικόνες της αθλιότητας που παιδιά ή ενήλικες στη σειρά περιμένουν ένα κομμάτι ψωμί...
Διαστρεβλώνει και διαστρέφει. Συσκοτίζει το γεγονός ότι τα σχολικά γεύματα, όπως έχουν αποδείξει πλήθος ειδικών ερευνών, συνδέονται με την αυξημένη μαθησιακή επίδοση των μαθητών. Κάνει δήθεν πως αγνοεί ότι τα σχολικά γεύματα είναι πρακτική των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων. Μόνο που εκεί ονομάζονται lunch και το βδομαδιάτικο μενού τους lunchbox.
Αυτό που για τους πλούσιους είναι δικαίωμα για τους φτωχούς είναι άχρηστη πολιτική. 
Ποτέ ο λόγος ενός πολιτικού με τα σημαίνοντά του δεν ήταν τόσο ταξικός, τόσο πλουτοκρατικός, τόσο κυνικός. 
Ας τους τον χαλάσουμε....Να κάνουμε τα σχολικά γεύματα - που τα ξεκινήσαμε από τις γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης - πανελλήνιο γεγονός. Να δείξουμε ότι πίσω από τον "δεξιό λαϊκισμό" των νεοφιλελεύθερων καλύπτεται ο απόλυτος ταξικός λόγος της ολιγαρχίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)