to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:10 | 11.09.2013

Πολιτική

O Δένδιας επιμένει στα «μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας» από την αστυνομία

Ο κ. Δένδιας μίλησε σε εφημερίδα της Σερβίας, και όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα καταγγελθέντα περιστατικά ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς, έσπευσε να δηλώσει ότι «το έργο των αστυνομικών δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βάση 15 περιστατικά, αλλά στο σύνολό του».


Το σχετικό δημοσίευμα από το ΑΠΕ, χωρίς άλλα δικά μας σχόλια:

"Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική" τονίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Danas" του Βελιγραδίου.

   Η συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο, με τίτλο "Η Αθήνα αποφασιστική κατά του ρατσισμού" ασχολείται κυρίως με τα θέματα ρατσιστικής βίας που παρατηρούνται στα σώματα ασφαλείας.

   Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για 15 περιστατικά, όπου υπάρχουν ενδείξεις για χρήση βίας με ρατσιστικά κριτήρια από την πλευρά αστυνομικών εναντίον μεταναστών, ο κ. Δένδιας τονίζει: "Κανένας δεν θα απαλλαγεί των ευθυνών. Οι κυρώσεις για όσους παραβιάζουν το νόμο είναι πολύ αυστηρές και οι αστυνομικοί που είχαν εμπλακεί σε περιστατικά ρατσιστικής βίας αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απόλυσης μέσα από την πειθαρχική επιτροπή που εξετάζει τις υποθέσεις".

   Ο κ. Δένδιας επισημαίνει, ωστόσο, ότι το έργο των αστυνομικών δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βάση 15 περιστατικά, αλλά στο σύνολό του. "Οι Έλληνες αστυνομικοί, κάθε χρόνο, επιλύουν δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις και δεν μπορεί να τους χαρακτηρίζει αυτό που συνέβη σε 15 περιπτώσεις. Όπως, επίσης, είναι άδικο το γεγονός να χαρακτηρίζεται μία ολόκληρη κοινωνία από τη συμπεριφορά ενός κόμματος (σ.σ. Χρυσή Αυγή), το οποίο, παρά την αύξηση των ποσοστών του, παραμένει μειονοτική τάση στην Ελλάδα. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική, όπως διαπίστωσαν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο" τονίζει.

   Προσθέτει δε, ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ελέγχει ποιος μπαίνει και με τι προθέσεις στο έδαφός της, ωστόσο, όπως λέει, "είναι άλλο θέμα ο έλεγχος των συνόρων από το γεγονός όταν κάποιος ασκεί μεμονωμένα βία η παίρνει το νόμο στα χέρια του". 

   Ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι πριν από δέκα μήνες ιδρύθηκε τμήμα για την αποτροπή περιστατικών ρατσιστικής βίας, που έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς.

   Ερωτηθείς για τις εικασίες ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει μεγάλη αποδοχή στους κόλπους της αστυνομίας, ο κ. Δένδιας επισημαίνει: "Εάν κάποιος αστυνομικός έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, δεν μπορώ να το γνωρίζω και δεν δικαιούμαι να ομιλώ γι' αυτό, εφόσον η συμπεριφορά του δεν επηρεάζει τη λειτουργία της υπηρεσίας ή δεν παραβιάζει το νόμο, αν κι εμένα προσωπικά ο πολιτικός λόγος του Κόμματος αυτού μού είναι ιδιαίτερα αποκρουστικός. Ωστόσο, αν ο αστυνομικός αυτός παρανομεί, προσπαθώντας να εφαρμόσει τις αρχές της νεοναζιστικής ιδεολογίας, τότε θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σ' αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και κατηγορηματικοί".

   Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι εντονότερο απ' ό,τι σε άλλες χώρες και ως επιβεβαίωση αυτού ανέφερε το γεγονός ότι οι συλληφθέντες παράνομοι μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του συνόλου των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). 

   Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρά βήματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και αναφέρει ενδεικτικά ότι το 2012 υπήρξε μείωση 22,63% στην είσοδο παράνομων μεταναστών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

   Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο επανεισδοχής που θα υπογράψει, σήμερα, με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι "με το πρωτόκολλο αυτό, η Ελλάδα και η Σερβία στέλνουν το μήνυμα της αποφασιστικότητας να συνεργαστούν για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και των συνεπειών της στην αύξηση της εγκληματικότητας".

* * *

Aς θυμίσουμε στον κ. Δένδια μερικά περιστατικά του τελευταίου έτους από όσα συμβαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα αστυνομικά τμήματα, αλλά και τις σχετικές καταγγελίες για τη διείσδυση της Χρ. Αυγής στην αστυνομία:

Το χρονικό ενός κρατικού εγκλήματος -  18 φράσεις-μαρτυρίες από τους «κολασμένους» της Αμυγδαλέζας - Η φρίκη και η απανθρωπιά των συνθηκών παράνομης κράτησης προσφύγων και μεταναστών -  «Με τα περίστροφα στα χέρια εισέβαλαν αστυνομικοί στην Πακιστανική Κοινότητα» -  Το «εξπρές» της Ομονοίας - Μοχαμάντ Χασάν: Ένα ακόμη «περιττός» στην εποχή των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του «Ξένιου Δία» -  Ρεπορτάζ της Guardian: Η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρήσει στην ελληνική αστυνομία -  BBC: Συναγερμός για τη «σύμπραξη» της Ελληνικής Αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή - 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)