to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο δασικός χάρτης Καλαμαριάς εξαιρεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα από τον χαρακτηρισμό "άλσος ή δάσος"

Το ζήτημα της εξαίρεσης στον δασικό χάρτη του Δήμου Καλαμαριάς εκατοντάδων στρεμμάτων δημόσιας γης από τον χαρακτηρισμό "άλσους-δάσους" έφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γ. Αμανατίδης και Η. Διώτη με ερώτησή τους στη βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικονομικών .


Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν στην ερώτησή τους "Με την ανάρτηση στις 8-5-2012 από την διεύθυνση δασών Ν.Θεσσαλονίκης του δασικού χάρτη του Δήμου Καλαμαριάς παρατηρήθηκε ότι εκτάσεις συνολικού εμβαδού 110 στρεμμάτων του Πρώην στρατοπέδου Κόδρα (Μικρό Έμβολο) εξαιρέθηκαν από τον χαρακτηρισμό «άλσους ή δάσους» ενώ υφίσταται από το 2003 η απόφαση 288/2003 του ΣτΕ που χαρακτηρίζει το σύνολο του πρώην στρ. Κόδρα ως χώρο πρασίνου."
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι "το πρώην στρ. Κόδρα αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης καθώς επίσης ότι με πρωτοβουλίες των κατοίκων ο χώρος κηρύχθηκε “ιστορικός τόπος”, μέρος αυτού αρχαιολογικός χώρος και 16 κτίρια που είναι σε καλή κατάσταση σήμερα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα." και ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: "Εάν είναι γνώστες ότι η διεύθυνση δασών δεν έλαβε υπ όψιν της την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το πρώην στρ. Κόδρα; (ενώ αντιθέτως σε ανάλογη περίπτωση στην περιοχή της Ρέμβης λαμβάνεται υπ όψιν σχετική απόφαση του ΣτΕ)."
"Σε ποιές ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, ο χαρακτηρισμός για όλη την έκταση ως χώρος πρασίνου και η αποτροπή οποιασδήποτε άλλης παρέμβασης;" 
"Δεδομένου ότι με την υπ αρ.115451/24/11.1.2011(φεκ 24/20.1.2011/β΄) ΚΥΑ το ύψος των παραβόλων που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων είναι απαγορευτικό για τους πολίτες που υπερασπίζονται τους χώρους πρασίνου και το περιβάλλον, προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης;"
Να υπενθυμίσουμε ότι τον κίνδυνο που προκύπτει για την δημόσια γη από την εξαίρεση των στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα από τον χαρακτηρισμό "'άλσους ή δάσους" έχει επισημάνει και η Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς τονίζοντας πως “Οι ανωτέρω σχεδιασμοί εναρμονίζονται πλήρως με το κλίμα και τις πολιτικές εκποίησης της δημόσια γης που επιχειρούνται σε όλη την χώρα, ελπίζοντας σε μηδαμινές αντιστάσεις από τους πολίτες λόγω κρίσης."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)