to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 05.04.2019

Πολιτική

Δ. Βίτσας για την Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων: Έχουμε ανθρωπιστική ευθύνη και χρέος να φροντίσουμε για τους πρόσφυγες

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ελληνικός Λαός, έχοντας τη βαριά κληρονομιά και τη βιωματική εμπειρία της προσφυγιάς, θα παραμείνει σταθερός στις αρχές και αξίες του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης»


«Για τον ελληνικό Λαό, που έχει βιώσει τον ξεριζωμό και την προσφυγιά σε διάφορες φάσεις της ιστορικής του διαδρομής, σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, περίσκεψης και τιμής, με ιδιαίτερο συμβολισμό», αναφέρει στην σημερινή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, για την 5η Απριλίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων.

Όπως συνεχίζει η δήλωση του Δ. Βίτσα:

«Στις μέρες μας, οι ένοπλες συγκρούσεις, η βία, η καταπίεση, οι διακρίσεις και οι διώξεις αναγκάζουν διαρκώς περισσότερους ανθρώπους, σε παγκόσμιο επίπεδο, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Έχουμε ανθρωπιστική ευθύνη και χρέος να φροντίσουμε για τους πρόσφυγες, για εκείνους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε κάποια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Θυμόμαστε πάντα ότι οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εκπατρισθούν, το έκαναν για να βρουν έναν καινούργιο τόπο που θα αφήνει χώρο στην ελπίδα για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Παράλληλα, τιμούμε τις κοινωνίες που με ανθρωπιά και κατανόηση είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους πρόσφυγες, παρέχοντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον.

Αυτές τις κοινωνίες οραματιζόμαστε και επενδύουμε στην ευαισθητοποίηση και τη συμβολή όλων μας, με στόχο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να αφήσουν πίσω τους το τραυματικό παρελθόν και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, γεμάτο όνειρα και ελπίδες για μια καλύτερη ζωή.

Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εργαζόμαστε συστηματικά και υπεύθυνα για την κατά το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, αλλά και για την ενίσχυση και υποστήριξη των κοινωνιών υποδοχής.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ελληνικός Λαός, έχοντας τη βαριά κληρονομιά και τη βιωματική εμπειρία της προσφυγιάς, θα παραμείνει σταθερός στις αρχές και αξίες του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης.

Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει η πορεία μας τα τελευταία χρόνια.

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την μάχη για την απομόνωση, μέχρι εξαλείψεως, κάθε φαινομένου ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού από την ελληνική κοινωνία.

Το ανυπόστατο, «φτηνό», ανερμάτιστο, απάνθρωπο και άκρως τοξικό αντιπροσφυγικό κήρυγμα θα παραμείνει ξένο για το Λαό μας. Το στοίχημά μας είναι καλύτεροι όροι ζωής για όλους ανεξαιρέτως, σε μια κοινωνία δημοκρατίας, ισότητας και αλληλεγγύης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)