to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 09.12.2016

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν είμαστε αποικία, οι δημόσιες δαπάνες είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αν επιτυγχάνεται ο στόχος (βίντεο)

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό "Star"


Οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η συζήτηση για ενδεχόμενη αντίδραση εκ μέρους των θεσμών, η διαπραγμάτευση και τα προεκλογικά σενάρια που συνεχίζουν να τίθενται από κάποιες πλευρές, ήταν τα κυριότερα θέματα της εφ' όλης της ύλης συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό "Star".

 

«Η Ελλάδα δεν είναι αποικία»

 

Κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα δεν θα προκύψει από τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαίωσε ο κ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι θέμα της κυβέρνησης, αρκεί να επιτυγχάνεται ο στόχος. «Με δυο λόγια, η κυβέρνηση είναι απολύτως εντός συμφωνίας», τόνισε.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αναμένει αντίδραση από την πλευρά των θεσμών στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι η αντίδραση των θεσμών δεν πρόκειται να είναι αυτή που κάποιοι θα ευελπιστούσαν. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση και δεν πρόκειται να υπάρξει, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες όπως εκείνη επιθυμεί. «Δεν είμαστε αποικία», επισήμανε και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να «παγώσουν» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η παροχή της σύνταξης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αφορά όλους τους συνταξιούχους (και αυτούς του ΟΓΑ δηλαδή). Στο ερώτημα αν το βοήθημα θα δοθεί μόνο φέτος, χωρίς να υπάρχει συνέχεια (άπαξ δηλαδή), διευκρίνισε ότι αν είναι τέτοια η πορεία της οικονομίας όπως φαίνεται, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα παγίωσής του: να δοθεί δηλαδή και το 2017 και το 2018 κ.ο.κ.

Στο ερώτημα γιατί το πλεόνασμα δόθηκε μόνο στους συνταξιούχους και τους νησιώτες του βορειο-ανατολικού Αιγαίου και όχι σε άλλους πολίτες ή σε άλλες ανάγκες (π.χ. επίδομα θέρμανσης), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και το 2017 (σύντομα θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση). Εξήγησε δε, ότι επελέγησαν οι συνταξιούχοι ως αποδέκτες των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, γιατί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τους.

 

Η διαπραγμάτευση και το Grexit

 

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, επανέλαβε την κεντρική κυβερνητική θέση, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, εξήγησε ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχει κλείσει, ότι η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί κάτι, ενώ συνέστησε υπομονή μέχρι να γίνει σαφές ποιο θα είναι το νέο σημείο ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι το σημείο στο οποίο θα ισορροπήσουν οι διαφορετικές πλευρές στη διαπραγμάτευση, δεν θα περιλαμβάνονται νέα μέτρα. Όπως επιχειρηματολόγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει ακόμη μία εστία αβεβαιότητας, κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Grexit: «Ενοχλούμαι όταν το ακούω, αλλά διαπραγματεύεται (σ.σ. ο Β. Σόιμπλε)», δήλωσε, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι το θέμα του Grexit έχει κλείσει.

 

«Προεκλογικό μέτρο, το μέρισμα Σαμαρά»

 

Στον παραλληλισμό που ακούγεται στο δημόσιο διάλογο, ότι αντίστοιχες παροχές είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις συγκρίσεις, αφού, όπως υποστήριξε, το «μέρισμα Σαμαρά» ήταν καθαρά προεκλογικό μέτρο. Ο τότε πρωθυπουργός έβλεπε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι -όπως είπε- «η φαντασιοπληξία του success story πέφτει στα βράχια», ενώ δεν υπήρχε υπεραπόδοση εσόδων. Στον αντίποδα, η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη στήριξη μιας ομάδας του πληθυσμού, χωρίς να απομακρύνεται από τους στόχους της.

Στο ερώτημα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που κάποιοι συνέδεσαν και με τις τελευταίες εξαγγελίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». Και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την 2η αξιολόγηση και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ως εκ τούτου είναι ένας δρόμος που δεν επιλέγει η κυβέρνηση. Παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που έχει ορίζοντα 3ετίας. Εν αντιθέσει με την Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε, που θέλει εκλογές, προκειμένου να εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πήραμε μια πολύ δύσκολη απόφαση το καλοκαίρι του 2015», αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να συμπληρώσει ότι ήταν στην πραγματικότητα ο μοναδικός δρόμος για τις κοινωνικές ομάδες που ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί. «Παράγει προοπτική» ο δρόμος αυτός, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

 

Όχι πανικός στο προσφυγικό

 

Σε ερώτημα, τέλος, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπογράμμισε πως το τελευταίο που χρειάζεται στο θέμα αυτό είναι ο πανικός, και αυτό γιατί οι ροές έχουν σταθεροποιηθεί πια. Συνέστησε ηρεμία στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και χαρακτήρισε «απαραίτητη» την ευρω-τουρκική συμφωνία για την ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η επαναφορά του «Δουβλίνο 2» σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια κανονικότητα, συνέχισε, επισημαίνοντας τις «μεγάλες προόδους» που έχει κάνει η Ελλάδα στην καταγραφή προσφύγων.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στην εκπομπή του STAR:

 
 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Καλημέρα. Πού βρίσκεται η κατάσταση, κύριε Τζανακόπουλε; Γιατί χθες ο Πρωθυπουργός μας έβγαλε αυτόν τον σάκο με τα δώρα; Όχι ότι τον υποδεχόμαστε κακώς, με μεγάλη χαρά τον ακούσαμε να τα λέει όλα αυτά. Αναρωτήθηκα στην αρχή της εκπομπής και σας ρωτώ ευθέως εάν έχει δράκο η ιστορία.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ιστορία δυστυχώς για κάποιους και ευτυχώς για κάποιους άλλους δεν έχει κανέναν δράκο. Το δεύτερο σχόλιο: Διάβασα και εγώ για μποναμά, διάβασα για δώρο… Ακούστε, σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, σε μια περίοδο που οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι δεδομένοι και είναι γνωστοί, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει την υπεραπόδοση των εσόδων να την αναδιανείμει κοινωνικά. Να την αναδιανείμει κοινωνικά σε εκείνους οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης υπέστησαν τις μεγαλύτερες πληγές και σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της.  

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δράσατε μονομερώς; Δηλαδή, μπορεί κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες να βγουν οι δανειστές και να πουν: Αυτό ήταν μονομερής απόφαση και δεν την αποδεχόμαστε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπω το λόγο και θα σας πω γιατί. Διότι, πρώτον, οι δαπάνες οι οποίες γίνονται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος ο οποίος περιγράφεται στη συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015 για 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016. Το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί και αυτό θα καταγραφεί από τη Eurostat τον Μάρτιο του 2017. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, κανένα δημοσιονομικό κενό σε ό,τι αφορά το 2016. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, δηλαδή το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά -το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε- είναι επίσης μια κίνηση η οποία έρχεται να στηρίξει πληθυσμούς και περιοχές οι οποίες σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, αποτελεί ένα μέτρο ελάχιστης αναγνώρισης σε ό,τι έχουν κάνει αυτές οι περιοχές, σε ό,τι έχουν κάνει οι νησιώτες μας, υποστηρίζοντας και κρατώντας στην πλάτη τους το σύνολο της Ευρώπης. Όχι μόνο τις αξίες της, αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή παράδοση της αλληλεγγύης στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι η αντίδραση των θεσμών, των δανειστών μας δεν πρόκειται να είναι αυτή την οποία πολλοί ή κάποιοι, - όχι πολλοί - κάποιοι θα ευελπιστούσαν.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Την περιμένετε και εσείς αυτή την αντίδραση; Δεν την ξέρετε, δεν ενημερώσατε; Δεν μιλήσατε; Δεν είπατε τι σκοπεύετε να κάνετε; Το ξέρουν ή όχι οι δανειστές;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή το ξέρουν.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτή τη στιγμή το ξέρουν όλοι. Το ήξεραν πριν ή όχι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ότι με δεδομένο ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αρκεί να επιτυγχάνεται ο στόχος, νομίζω ότι είμαστε πλήρως και απολύτως εντός της συμφωνίας.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Με χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις αυτές τον Απρίλιο, το είπατε και εσείς. Να πιστοποιείται πρώτα το πλεόνασμα και στη συνέχεια να διανέμεται με τον τρόπο που περιγράφετε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο…

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εσείς βιαστήκατε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βιαστήκαμε. Τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους καταγράφουν την υπεραπόδοση των εσόδων και τα 617 εκατομμύρια που είναι 4,7 φορές, 5 φορές πάνω από την περικοπή του ΕΚΑΣ, στην πραγματικότητα δηλαδή η 13η σύνταξη, αποτελεί μια δαπάνη η οποία δεν θέτει σε κανέναν απολύτως κίνδυνο τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Υπήρξε επίσημη αντίδραση από την πλευρά των δανειστών, επικοινώνησαν μαζί σας σήμερα;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση. Και νομίζω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς όπως σας είπα, είναι απολύτως στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και πιο ορθό κοινωνικά. Δεν είμαστε αποικία, ξέρετε.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν υπάρξει δυσφορία;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπάρξει δυσφορία θα το συζητήσουμε. Αλλά εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με δεδομένο όλα  όσα σας είπα προηγουμένως.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ:  Αν – υποθετικά μιλώντας πάντα - σας ζητήσουν να το παγώσετε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ:  Είστε σίγουρος γι` αυτό;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Θα σας ρωτήσω λοιπόν και δυο-τρία θεσμικά πράγματα. Για ποιο λόγο, χθες, μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ, άρον-άρον θα έλεγε κανείς, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, έσπευσε στο Μαξίμου να κάνει εξαγγελίες ο Πρωθυπουργός και δεν περίμενε να τις κάνει από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού; Δεν θα ήταν και θεσμικά πιο σωστό;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ακούσει αυτή την κριτική εκ μέρους και του κ. Δένδια, αν δεν κάνω λάθος, από τη ΝΔ. Η συζήτηση του προϋπολογισμού αφορά τον προϋπολογισμό του 2017. Αφορά μια γενική συζήτηση για την πορεία της οικονομίας και τη γενική κατάσταση η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η επιλογή του Πρωθυπουργού, νομίζω ότι ήταν ορθή, με την έννοια ότι αυτή τη στιγμή, όλοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, γνωρίζουν ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης και με αυτή την έννοια μπορούν να τοποθετηθούν και οι βουλευτές όλων των υπόλοιπων κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά αυτήν την εξαγγελία και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι αντίθετα με όσα ισχυρίζονται κάποιοι, εμπλουτίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάθαμε χθες ότι θεωρείτε χαμηλοσυνταξιούχους αυτούς που παίρνουν 800 ευρώ. Αυτούς θα βοηθήσετε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν είναι έτσι. Το μέτρο το οποίο εξαγγείλαμε είναι αντισυμμετρικό, δηλαδή, όσο μικρότερη σύνταξη παίρνει κανείς τόσο μεγαλύτερο θα είναι το βοήθημα και σταματά το βοήθημα σε εκείνους οι οποίοι παίρνουν 850 ευρώ. Ξεκινάει από αυτούς, ακόμη και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, οι οποίοι ρωτούν σήμερα, απ` ό,τι γνωρίζω, αν περιλαμβάνονται στο μέτρο. Κατ` εξοχήν συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, λοιπόν, των 100 ευρώ, των 200 ευρώ, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν με συντάξεις της τάξης των 100 και των 200 ευρώ, θα πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 617 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια θα έχουμε μια αντιστρόφως ανάλογη διαβάθμιση, κατανομή του ποσού.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι το περιμένουν πώς και πώς το ποσό αυτό οι συνταξιούχοι και μπράβο σας, ήταν ένα πολύ καλό βήμα που το κάνατε και μακάρι να ολοκληρωθεί και να παγιωθεί για να μιλάμε για 13η σύνταξη. Γιατί βιαστήκατε να το πείτε 13η σύνταξη, ενώ είναι ένα βοήθημα άπαξ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα βοήθημα άπαξ. Ωστόσο, θεωρούμε ότι αν η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, θα έχουμε τη δυνατότητα να το παγιώσουμε και μετά το 2016, δηλαδή και για το 2017 και πάει λέγοντας. Αυτά εξαρτώνται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα. Όμως, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές, είναι ότι για εμάς η πρώτη προτεραιότητα είναι η στήριξη των πιο αδύνατων συμπολιτών και νομίζω ότι αυτό φαίνεται, έχουμε δώσει δείγματα γραφής.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Διαβάζοντας κανείς ανάμεσα στις γραμμές- θέλω να μου το πείτε, εγώ σας το είπα και πριν από λίγο- σας ακούσαμε να λέτε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι αυτοί των 800 ευρώ. Έτσι το εξέλαβα εγώ δημοσιογραφικά. Πράγμα που με κάνει να υποθέτω και γι` αυτό και σας ρωτάω κιόλας, αν οι όποιες περικοπές μπορεί να έρθουν, αν περάσει του ΔΝΤ -βάζω πολλά «αν» στην κουβέντα, αλλά πολλά στο παρελθόν τα έχουμε δει να γίνονται πράξη και γι` αυτό σας τα βάζω στο τραπέζι- είναι αν λοιπόν οι συνταξιούχοι των 1000 ευρώ, θεωρούνται για εσάς συνταξιούχοι που μπορούν να υποστούν περισσότερες περικοπές, εν καιρώ, στις συντάξεις τους.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα περάσει του ΔΝΤ.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν είναι δεδικασμένο δηλαδή, το χθεσινό για εσάς λέτε.   

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο - ο υπουργός Οικονομικών, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το έχω πει και εγώ αρκετές φορές, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, του οποίου ο λόγος είναι και ο βασικός και καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης - ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το οποίο, δηλαδή, ζητάει το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει περίπτωση  να αποδεχθούμε κανένα μέτρο για μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτή είναι σαφής και κατηγορηματική δήλωση της κυβέρνησης. Είναι σαφής και κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε πίσω απ` αυτή τη δέσμευση.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν βγαίνει, κύριε Τζανακόπουλε, δεν βγαίνει.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κι όμως. Θα σας θυμίσω ότι τον προηγούμενο Μάη το ΔΝΤ είχε την ίδια θέση για το 2018. Δηλαδή, μας έλεγε ότι με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, οι οποίες ήταν διαφορετικές από τις εκτιμήσεις  της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, διαφορετικές από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, διαφορετικές από τις εκτιμήσεις της Eurostat, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Και ζήταγε τη λήψη έξτρα 3,6 δις ευρώ μέτρα για το 2018. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ ήταν εξαιρετικά κατηγορηματικό στον τρόπο με τον οποίο απαιτούσε  τη λήψη αυτών των μέτρων, δημιουργήθηκε ένας πολιτικός συσχετισμός στην Ευρώπη που μας επέτρεψε να κλείσουμε την 1η αξιολόγηση άνευ μέτρων. Κατά τον ίδιο τρόπο, νομίζω ότι ζούμε το δεύτερο επεισόδιο του ίδιου έργου.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μόνο που έχουν αλλάξει οι παίκτες στην Ευρώπη. Μόνο οι καινούργιοι παίκτες που έρχονται δεν είναι θετικά διακείμενοι, δεν είναι δηλαδή της σοσιαλιστικής και της αριστεράς πλευράς. Είναι οι ακριβώς αντίθετοι και επίσης δεν έχετε τον χρόνο για να το κάνετε αυτό. Σε δέκα ημέρες, σε είκοσι ημέρες, πότε πάει, 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει ο Τραμπ και δεν ξέρουμε τι πολιτική θα ασκήσει. Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Αμερική. Δεν ξέρουμε τι πολιτική θα ασκήσει σε σχέση με την Ευρώπη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Θα σας πω…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η βιασύνη σας να κλείσετε τις διαπραγματεύσεις νωρίς, 5 Δεκέμβρη το χάσατε αυτό, τώρα πάτε τέλος χρόνου - αναρωτιέμαι αν θα το προλάβετε - έχει να κάνει και με αυτό. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην θεωρείτε ότι η αλλαγή στα πρόσωπα επηρεάζει τόσο πολύ την πολιτική στάση δυνάμεων, στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη γεωπολιτική κατάσταση, έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια. Σας λέω, λοιπόν, ότι έχω ακούσει αυτή την ανάλυση περί της αδυναμίας πλέον της ελληνικής κυβέρνησης να βρει συμμάχους στο εξωτερικό. Δεν τη συμμερίζομαι. Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μία πολιτική αμφισβήτησης της λιτότητας. Το ίδιο το ΔΝΤ χθες, ο κύριος Ράις, για άλλη μία φορά δημοσίως, αμφισβήτησε το ότι η Ελλάδα αντέχει περισσότερη λιτότητα. Επομένως, νομίζω ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα σημείο ισορροπίας…

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ζητά χαμηλότερα πλεονάσματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Από την άλλη, όμως, ο Σόιμπλε επιμένει στο 3,5%.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και σας λέω ότι το σημείο ισορροπίας που θα βρεθεί, εάν βρεθεί σημείο ισορροπίας -που εγώ θεωρώ ότι θα βρεθεί σημείο ισορροπίας- δεν θα περιλαμβάνει τη λήψη νέων μέτρων.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να σας ρωτήσω πού στηρίζετε αυτή την αισιοδοξία; Μακάρι να ισχύει αυτό που λέτε. Σε ποιο γεγονός στηρίζεστε ότι θα κάνει πίσω το ΔΝΤ; Δηλαδή, ο Σόιμπλε, για να περάσει το χαμηλό πλεόνασμα, που αρχικώς ζητάει το ΔΝΤ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ ζητούσε τη λήψη νέων μέτρων και το 2018 κατά τον ίδιο τρόπο που έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα για το 2018.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πέρασε ο κόφτης για το 2018.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν το φτάσετε το πλεόνασμα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ δεν δέχθηκε ποτέ τον κόφτη. Το ΔΝΤ είχε τις αντιρρήσεις του σε ό,τι αφορά τον κόφτη. Ήταν ακριβώς ένα σημείο συμβιβασμού, ένα σημείο ισορροπίας.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό ακριβώς λέω. Και πέρασε του Σόιμπλε. Ήρθε ο κόφτης στη ζωή μας.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πέρασε του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ήταν το σημείο ισορροπίας που βρέθηκε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τα σημεία ισορροπίας, λοιπόν, για την επόμενη αξιολόγηση ποια μπορεί να είναι; Από τη στιγμή που ο Σόιμπλε ζητάει 3,5% για δέκα χρόνια και το Ταμείο λέει ή 1,5% -πόσο προτείνει χαμηλότερο πλεόνασμα- ή αν θέλετε 3,5%; Πάρτε κι αυτά τα μέτρα αρχικώς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχτεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή τη στιγμή η στάση του ΔΝΤ, απ’ ό,τι φάνηκε χθες, θα είναι μία στάση πίεσης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ελπίζουμε αυτό να το δούμε και στην πράξη, εντός των διαπραγματεύσεων, διότι μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δημοσίως μιλά για 1,5%, αλλά όταν έρχεται η ώρα πιέζει, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Να δούμε ποια θα είναι η στάση των δανειστών κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα επανεκκινήσουν σύντομα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει σε μία παράλογη οικονομικά και κοινωνικά απαίτηση για τη λήψη νέων μέτρων.  

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί; Έχουμε εναλλακτική; Εάν είναι παράλογη και δύσκολη και σκληρή και αβάσταχτη και πραγματικά εξουθενωτική η καινούργια πρόταση που θα σας φέρουν στο τραπέζι. Σε συμφωνία οι δύο πλευρές, τους έχουμε δει να συμφωνούν εύκολα μεταξύ τους και να πιέζουν την ελληνική πλευρά. Έχουμε περιθώρια να την αρνηθούμε την πίεση αυτή, την πρόταση αυτή; Τι θα κάνουμε; Θα πούμε όχι και θα πάμε σε τι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και από τη μεγαλύτερη πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών, έχει γίνει απολύτως κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν αντέχει νέα μέτρα. Έχει γίνει, επίσης, απολύτως κατανοητό το ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα και τα τηρεί με μεγάλη συνέπεια, διότι, καλώς ή κακώς, υπογράφηκε η συμφωνία Ιουλίου-Αυγούστου και από εκεί και πέρα και εμείς υλοποιούμε τη συμφωνία έτσι όπως οφείλουμε να κάνουμε. Αυτό έχει γίνει απολύτως κατανοητό από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών και γι’ αυτό σας λέω ότι ο πολιτικός συσχετισμός που διαμορφώνεται μπορεί να είναι ευνοϊκός για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Καταλαβαίνω ότι όταν μπαίνουμε στην τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης όλοι οι παίκτες εντείνουν τις πιέσεις τους προς όλες τις πλευρές, αλλά νομίζω ότι έχει αποδειχτεί, τουλάχιστον αποδείχτηκε τον Μάιο, πως η Ευρώπη έχει την ικανότητα να βρίσκει σημεία συμβιβασμού και να περνάει στην επόμενη ημέρα. Νομίζω ότι τελικά θα έχουμε θετική είδηση σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχουμε περιθώρια, έχουμε εναλλακτική σε περίπτωση που πιεστούμε πάρα πολύ; Το ρωτώ σε κάθε έναν από την κυβέρνησή σας που έρχεται και κάθεται σε αυτό το τραπέζι και απάντηση δεν έχω πάρει. Όταν δεν έχεις εναλλακτική λύση, τότε υποχρεούσαι να δεχθείς ακόμα και τα πιο σκληρά μέτρα που θα σου προτείνουν.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια νέα εστία αβεβαιότητας και δεν επιθυμεί αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μιλάει ακόμη για Grexit ο Σόιμπλε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Σόιμπλε μπορεί να μιλά για  Grexit, αλλά σας λέω ότι αυτός ο συσχετισμός που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, έχει ήδη διαμορφωθεί στην Ευρώπη, είναι τέτοιος που δεν θα επιτρέψει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αβεβαιότητα…

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εσείς δεν ενοχλείστε όταν ακούτε διαρκώς το Grexit να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την πολιτική που ασκείται και τα κεφάλια σας;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα του Grexit, όπως δείχνουν όλοι οι διεθνείς αναλυτές, όπως συζητείται με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια πια σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει κλείσει. Τώρα, το εάν το επαναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για διαπραγματευτικούς λόγους, εντάξει, είναι δικό του ζήτημα. Όμως, σας λέω ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, δεν επιθυμεί αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας. Υπάρχει αβεβαιότητα στην Ιταλία. Υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το δημοψήφισμα του Brexit. Υπάρχει αβεβαιότητα με την κατάσταση, η οποία θα διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Υπάρχει, βεβαίως, το Προσφυγικό. Υπάρχει, λοιπόν, ένα γενικό κλίμα, στο οποίο δεν θέλει κανείς να προσθέσει άλλη μια εστία αβεβαιότητας.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μας ρωτούν πολλοί φίλοι που μας βλέπουν και επικοινωνούν μαζί μας και ρωτούν, γιατί αυτά τα χρήματα δεν τα δίνετε στον ιδιωτικό τομέα που τα χρωστάτε τόσο καιρό; Γιατί αυτά τα χρήματα δεν τα δίνετε στους μισθωτούς των 600 ευρώ, πότε θα πάρουν επίδομα θέρμανσης οι άνθρωποι αυτοί; Σας ρωτούν, γιατί δεν τα δίνετε στους ανέργους; Ξέρω ότι δεν είστε ο Ιησούς Χριστός να κάνετε το θαύμα στο γάμο της Κανά και να τα πολλαπλασιάσετε τα χρήματα αυτά, αλλά αυτοί δεν πρέπει να έχουν μια απάντηση από εσάς;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να απαντήσω σε ένα-ένα τα ερωτήματα: Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και για το 2017, θα δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση -το ξεκαθαρίσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα- και θα υπάρξει κανονική διανομή του επιδόματος θέρμανσης. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω, επιλέχθηκε να δοθούν τα χρήματα αυτά σε μια ομάδα του πληθυσμού, σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τους και έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά μέσα σε μια επταετία. Εάν ήταν περισσότερα τα χρήματα, θα μπορούσαμε να κάνουμε και περισσότερα πράγματα, αλλά ξέρετε ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Από τη μια αρπάζετε το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων και από την άλλη τους πετάτε κάποια ψίχουλα για να εξαγοράσετε –φαντάζομαι- τη στήριξή τους. Σας ακούγεται σκληρή η κριτική;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πάρα πολύ.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι η κριτική που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας στον κ. Σαμαρά όταν έδωσε το δικό του μέρισμα. Διαβάζω ακριβώς τα λόγια του.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: 617 εκατομμύρια δεν νομίζω ότι είναι ψίχουλα.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είχε δώσει 500 ο Σαμαράς.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε δώσει 450 με έντοκο γραμμάτιο.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και σας διάβασα απόσπασμα από την ομιλία του.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Δεν είναι ίδια η κατάσταση, διότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να κάνει κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν προέκυπτε από υπεραπόδοση εσόδων. Εκεί ήταν το προεκλογικό μέτρο, το οποίο είχε αποφασίσει ο κ. Σαμαράς. Βλέποντας ότι το πρόγραμμα, το οποίο είχε συμφωνήσει, πέφτει έξω, βλέποντας ότι η φαντασιοπληξία του success story οδηγεί στα βράχια, επέλεξε να ξεκινήσει μια μακρά προεκλογική περίοδο και τελικά είδαμε τι έγραψε ο λογαριασμός. Ο λογαριασμός έγραψε ότι απέτυχε στο στόχο του, πετυχαίνοντας 0,2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, ενώ ο στόχος ήταν 1,5%. Εμείς, αυτή τη στιγμή, κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό. Δηλαδή, λέμε ότι και το στόχο πετυχαίνουμε και δεν ρίχνουμε το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει στα βράχια και την ίδια στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την ομάδα αυτή του πληθυσμού που έχει περισσότερη ανάγκη.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Παραμένει κοντά μας ο κ. Τζανακόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος αφού μας έδωσε αρκετές απαντήσεις για τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, μας διαβεβαίωσε ότι δεν πάμε σε εκλογές. Θα σας ξαναρωτήσω, πολλοί λένε ότι πάμε σε εκλογές.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εσείς είστε κυβέρνηση, εσείς αποφασίζετε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό σας λέω, ότι κάποιοι θεωρούν πως οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού εντάσσονται σε έναν εκλογικό σχεδιασμό. Είμαι βέβαιος ότι τα σενάρια αυτά δεν θα επιβεβαιωθούν, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας λόγος να δημιουργήσουμε μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην ελληνική οικονομία, έτσι όπως θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία. Έχουμε πει, πάρα πολλές φορές, ότι το σενάριο των εκλογών διακόπτει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, διακόπτει την πορεία για την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και οδηγεί κατευθείαν σε μια κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης στην ελληνική οικονομία. Εάν αυτό είναι αυτό που ζητά η Ν.Δ., τότε το ζητά, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της, ότι θέλει να εφαρμόσει ένα πάρα πολύ σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, το λεγόμενο «τέταρτο μνημόνιο». Οι εκλογές είναι ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο έχει στο μυαλό του. Το τέταρτο μνημόνιο.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εσείς τι θα κάνετε μετά το 2018; Το 2018 τελειώνει το πρόγραμμα. Τι θα έχουμε μετά; Χώρια που μπαίνουμε σε μια φάση, όπου θα εφαρμοστούν όλα αυτά που τα προηγούμενα μνημόνια έφεραν στη ζωή μας και περιμένει ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση τους πολίτες: εισφορές, φόροι, ακόμη και ο καφές, διάβαζα σήμερα ότι 25% πάνω θα πάρει στην τιμή του. Εσείς, λοιπόν, τι πρόγραμμα έχετε για τη χώρα αυτή, αν λέτε ότι παραμένει η σκληρή πρόταση της Ν.Δ.;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι το 2017 έχουμε ένα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%. Το προηγούμενο πρόγραμμα, το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, προέβλεπε για το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%. Μιλάμε για μια διαφορά 5 δις. ευρώ. (εκ παραδρομής ειπώθηκε 2,5 δις). Καταλαβαίνουμε, βεβαίως, ότι υπάρχει ένας μεγάλος δημοσιονομικός περιορισμός,  ότι το 1,75% δεν είναι μικρό. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία πετύχαμε με τη συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015 είναι πολύ πιο ήπια από τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτούσε το προηγούμενο πρόγραμμα.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σύμφωνοι. Αλλά μετά το 2018, όταν λήξει αυτό το πρόγραμμα, θα μπούμε σε ένα επόμενο, είτε το πείτε «μνημόνιο», είτε το πείτε ό,τι θέλετε, θα πετυχαίνουμε πλεονάσματα της τάξης των 7 δις, δηλαδή 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και για πόσα χρόνια;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχει, σε καμία περίπτωση, κλείσει. Είδα κι εγώ πάρα πολλές δημοσιογραφικές αναλύσεις και πολιτικές αναλύσεις, οι οποίες διαστρεβλώνουν πλήρως την πραγματικότητα. Λένε ότι η Ελλάδα δέχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 10 έτη. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δέχθηκε πίεση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο δέχθηκε πίεση, άλλο δέχθηκε να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, όπως εσείς το λέτε. Αυτή τη στιγμή δεν έχει δεχθεί τίποτα, όπως δεν έχει δεχθεί κανείς τίποτα.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχει δεχθεί, κατά πρώτον, 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι μιλάμε για μια διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίζεται…

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πάνω στο 3,5%.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: 3,5% μέχρι το 2018.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι, όχι.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από το 2019 και μετά είναι ακόμα ανοιχτή η συζήτηση που συσχετίζει δύο ζητήματα: το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε, είναι τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019. Επομένως, αφήστε να δούμε πού θα κλείσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πού θα είναι το νέο σημείο ισορροπίας το οποίο θα βρεθεί. Ούτως ή άλλως, ξέρετε ότι η συζήτηση για το χρέος…

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ο κ. Μπαλάφας, υπουργός της κυβέρνησής σας, μου είπε ότι ενδεχομένως, εάν πιεστούμε, το 3,5% να το δεχθούμε για ένα-δύο ή τρία χρόνια. Το δέχθηκε ως ενδεχόμενο αποδοχής μετά από πίεση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εντελώς διαφορετική αυτή η δήλωση από όλα όσα κυκλοφορούν ότι δηλαδή έχουμε ήδη δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για 10 έτη.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, αλλά η χώρα μπορεί να αντέξει μια τέτοια συμφωνία;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα. Μην πηγαίνουμε με δεδομένο τίποτα. Αυτό το οποίο έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να μπορέσουμε εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στη συνέχεια να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές το 2017, να μπορέσουμε να βγούμε κανονικά στις αγορές το 2018, έτσι ώστε να τελειώνουμε με την επιτροπεία, να τελειώνουμε με τα μνημόνια μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αυτός είναι ο πολιτικός σχεδιασμός, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ή δηλαδή θα κλείσετε με είσοδο στις παροχές του Ντράγκι και με το σκηνικό που μου περιγράψατε ή αλλιώς δεν θα κλείσετε τη συμφωνία αυτή. Πολλοί λένε ότι τον Ντράγκι θα τον δούμε με το κιάλι, θα κάνουμε πολύ καιρό να τον δούμε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί μπορεί να έχουν ευσεβείς πόθους. Εγώ σας λέω ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και στη βάση ποιου χρονοδιαγράμματος διαπραγματεύεται. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε, νομίζω ότι έχει αρκετούς, αν όχι τους περισσότερους, συμμάχους σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε μιλάμε για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είτε μιλάμε για κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Επειδή πιέζομαι και για το χρόνο, θέλω να σας ρωτήσω λίγο με το προσφυγικό τι γίνεται, διότι, πριν από λίγο, μου είπαν ότι γράφει το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ότι έφθασαν 200 (150 είναι σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ) Αφρικανοί με τρεις βάρκες μέσα σε τρεις ώρες στη Μυτιλήνη και με τις αλλαγές που έρχονται και βάσει της συνθήκης του Δουβλίνου που ακούσαμε χθες από τους Ευρωπαίους, ενδέχεται η χώρα μας να πλημμυρίσει μετανάστες, που θα τους «κλειδώσουν» εδώ και δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε στη συνέχεια;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι πανικός. Μετά τη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει, οι ροές έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα 100-120 άτομα την ημέρα. Επομένως, να δούμε αν επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ, να δούμε πόσοι ήταν οι μετανάστες που πέρασαν. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι ο πανικός.

 

Το δεύτερο, είναι ότι η κατάσταση με την Τουρκία, με τις σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας, πρέπει να ηρεμήσει. Πρέπει από όλες τις πλευρές να γίνει κατανοητό ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι απαραίτητη για την ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.

 

Σε ό,τι αφορά τώρα τις εξελίξεις για το Δουβλίνο ΙΙ, η εκτίμηση που κάνουμε και νομίζω ότι και ο αρμόδιος Επίτροπος, ο κ. Αβραμόπουλος, χθες, είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα, είναι ότι επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα, καθώς η Ελλάδα έχει καταφέρει να κάνει πολύ μεγάλες προόδους σε ό,τι αφορά την καταγραφή των προσφύγων. Ήταν κάτι που θα γινόταν αργά ή γρήγορα και δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για να πραγματοποιηθεί αυτό το δραματικό σενάριο, το οποίο περιγράψατε.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να κάνω μια «μαντεψιά», να σας ρίξω μια ημερομηνία στο τραπέζι να μου πείτε αν θα έχουμε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι άμεση: Όχι. Και εδώ θα είμαστε να το δούμε.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα κάνετε εκλογές στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης αυτής;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός το έχει τονίσει πάρα πολλές φορές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μία από τις λίγες κυβερνήσεις, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, που έχει ορίζοντα τριετίας.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εάν οι Έλληνες βιώσουν και τα επόμενα χρόνια τη λιτότητα αυτή που μπαίνουμε και από την 1η του καινούργιου χρόνου, τότε μπορεί να γυρίσετε πάλι στο ποσοστό που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις τελευταίες εκλογές. Αυτό θα σημαίνει ότι ένας νέος άνθρωπος σε ηλικία και όχι μόνο, ο κ. Τσίπρας, έχει υπογράψει την πολιτική του καταδίκη.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι πήραμε μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση το καλοκαίρι του 2015. Αυτή την απόφαση την πήραμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι είναι ο μοναδικός δρόμος για να μην δημιουργήσουμε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη για τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Αυτή τη συμφωνία, εμείς την τηρούμε και θεωρούμε ότι παράγει προοπτική, παράγει έναν οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση.

 

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σας ευχαριστώ κ. Τζανακόπουλε που ήσασταν εδώ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)