to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 21.02.2013

Κοινωνία

Ο Δ. Στρατούλης σχετικά με τη μη καταβολή στον ΟΑΕΔ των εσόδων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνου της ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπ. Εργασίας, για όσα αναφέρονται στο non paper του Διοικητή του ΟΑΕΔ σχετικά με τη μη καταβολή στον ΟΑΕΔ των εσόδων από την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας»


Ολόκληρη η δήλωση

Η μη απόδοση από την κυβέρνηση στον ΟΑΕΔ ούτε ενός ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από την «εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας», η οποία έχει επιβληθεί από 1-1-2011 σε ποσοστό 2% επί των μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και πρόκληση και εμπαιγμό στους επιβαρυνόμενους υπαλλήλους, στους ανέργους και στις οικογένειές τους σε μία μάλιστα περίοδο, που οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές έχουν φτάσει την ανεργία στη χώρα μας σε ιστορικά ανοδικά ρεκόρ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα ερώτηση στη Βουλή πριν δυο ημέρες, την οποία και σας επισυνάπτουμε. 

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πρέπει άμεσα να απαντήσει γιατί δεν απέδωσε στον ΟΑΕΔ τα έσοδα του κράτους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, τι έγιναν αυτά τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους υπαλλήλους του δημοσίου και των ΟΤΑ για συγκεκριμένο σκοπό και εάν αποδόθηκαν σε άλλες άσχετες «δράσεις» ή στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους; 


Ακολουθεί η ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα: «Για τη μη απόδοση στον ΟΑΕΔ της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας»

Ολόκληρη η ερώτηση 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
 Οικονομικών
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας 

 Θέμα: «Για τη μη απόδοση στον ΟΑΕΔ της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας»

Την 1 Ιουλίου του 2011 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 152/2011, τ.Α’ ο νόμος 3986 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015». Στην παράγραφο 2 του άρθρου 38 του εν λόγω νόμου οριζόταν η καθιέρωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.

Σε μεταγενέστερη ΚΥΑ (Αριθμ. οικ. 2/57654/002)2 των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, καθοριζόταν  η αναδρομική απόδοση της εισφοράς από 01/01/2011, μέσω παρακράτησης του αντίστοιχου ποσού από τους μισθούς των υπόχρεων. Ακόμα, προσδιοριζόταν ότι το ποσό της εν λόγω εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 0828 «Έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2%) για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα γνωστής οικονομικής εφημερίδας, που επικαλείται πηγές από τον ΟΑΕΔ,  μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί στον ΟΑΕΔ ούτε ένα ευρώ από το ποσό των 300 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ που έχει συγκεντρωθεί από τις προαναφερθείσες παρακρατήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που γεννά εύλογα ερωτηματικά για τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών αναφορικά με την φοροεισπρακτικές πρακτικές τους.

Επειδή αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό για τους εργαζόμενους που υφίστανται με κάθε πρόφαση φοροεισπρακτική επιδρομή, να μην αποδίδονται στον προκαθορισμένο σκοπό της καταπολέμησης της ανεργίας οι φόροι που τους έχουν επιβληθεί, 

Επειδή δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το πού τελικά καταλήγουν τα χρήματα αυτά,


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιο ποσό ανέρχονται τα συνολικά έσοδα του κράτους από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας στους δημόσιους υπαλλήλους από την 01/01/2011 μέχρι σήμερα;
2) Αληθεύει ότι δεν έχει αποδοθεί στον ΟΑΕΔ το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στον ΚΑΕ 0828 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που έχει επιβληθεί από 01/01/2011 στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάννης Αμανατίδης

Δημήτρης Στρατούλης

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)