to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 21.08.2013

Κοινωνία

Ο Αύγουστος στην Ιστορία

Από τη Λη Σαράφη


1920

10 Αυγούστου

Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία η Ελλάδα γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» σύμφωνα με το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. 

1922

22 Αυγούστου

  Ο Michael Collins (στη φωτ. παρακάτω), ηγετική μορφή του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από του Βρετανούς, και πρώτος πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της ανεξάρτητης Ιρλανδίας, δολοφονείται σε ενέδρα από πολιτικούς αντιπάλους και πρώην συντρόφους του ενώ ξεκινούσε ο Ιρλανδικός Εμφύλιος πόλεμος. 

 

1927

23 Αυγούστου

Οι Ιταλοί Σάκο και Βαντσέτι (μετανάστες στην Αμερική και μέλη του αναρχικού εργατικού κινήματος - δες ο Ιούλιος στην Ιστορία) εκτελούνται στη Βοστώνη.

1936

2 Αυγούστου

Η Γαλλία προτείνει στις τρίτες χώρες την πολιτική της «μη ανάμειξης» στον Ισπανικό Εμφύλιο πόλεμο. Η Γερμανία και η Ιταλία συμφωνούν επισήμως, στην πραγματικότητα όμως συνεχίζουν να βοηθούν τον πραξικοπηματία Φράνκο. 

3 Αυγούστου

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται στο Βερολίνο οργανωμένοι από το ναζιστικό καθεστώς, ο αφρο-αμερικανός αθλητής Jesse Owens κατακτά χρυσό μετάλλιο στον δρόμο 100 μέτρων. Ήταν το πρώτο από τα 4 χρυσά μετάλλια (τα άλλα ήταν στα 200 μέτρα, στο άλμα σε μήκος και στην σκυταλοδρομία 4Χ100 μέτρα) γελοιοποιώντας την ναζιστική αντίληψη περί ανωτερότητας της Αρίας φυλής.

4 Αυγούστου

Με πρόσχημα την αποτροπή ταραχών στην εξαγγελθείσα γενική απεργία, ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου Β’.

6 Αυγούστου

Δολοφονείται στη Γουαδαλαχάρα της Ισπανίας από στρατιώτες του Φράνκο ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα. Η δολοφονία θεωρείται πώς έγινε για πολιτικούς λόγους (ο Φράνκο ήταν υποστηρικτής της Ρεάλ).

16 Αυγούστου

Εντεταλμένοι της δικτατορίας Μεταξά επιβλέπουν το κάψιμο βιβλίων με «ανθελληνικό» περιεχόμενο σε πλατείες μεγάλων ελληνικών πόλεων. 

19 Αυγούστου

Δολοφονείται ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από παραστρατιωτικές ομάδες υποστηρικτών του Φράνκο. Ως σήμερα δεν έχει βρεθεί η σορός του, παρά τις έρευνες σε ομαδικούς τάφους. 

1938

17 Αυγούστου

Ξεκινούν οι δίκες στο έκτακτο στρατοδικείο Χανίων για το κίνημα (δες ο Ιούλιος στην Ιστορία).

1940

15 Αυγούστου

Το αντιτορπιλικό «Έλλη» που έχει καταπλεύσει στην Τήνο για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, βυθίζεται από Ιταλικό υποβρύχιο. Η κυβέρνηση Μεταξά καταγγέλλει την ενέργεια αλλά προσποιείται άγνοια για την Ιταλική ενοχή. 

21 Αυγούστου

Ο Λέων Τρότσκι δολοφονείται στο Μεξικό, όπου ζούσε εξόριστος, σε ηλικία 60 ετών.

1942

15 Αυγούστου

Ανατίναξη φαρμακευτικής αποθήκης των κατοχικών δυνάμεων από την αντιστασιακή οργάνωση Π.Ε.Α.Ν. 

22 Αυγούστου

Το τμήμα καταστροφών της ΠΕΑΝ ανατινάζει τα γραφεία της οργάνωσης Ο.Ε.Δ.Ε που συνεργάζονταν με τους κατακτητές. 

1943

9 Αυγούστου

Εκπρόσωποι του ΕΑΜ, του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ αφικνούνται στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Γεώργιο Β’. Ο βασιλιάς αρνείται να δεχθεί το αίτημα όλων των αντιστασιακών οργανώσεων να μην επιστρέψει στην Ελλάδα πριν ο ελληνικός λαός αποφανθεί με δημοψήφισμα για το πολίτευμα. 

1944

Τα εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων:

7 Αυγούστου 

Το μπλόκο στο Βύρωνα: Συλλαμβάνονται 1000 Έλληνες από τους οποίους εκτελούνται 11 επιτόπου, ενώ 600 μεταφέρονται όμηροι στη Γερμανία. 

9 Αυγούστου

Το μπλόκο στο Δουργούτι: Εκτελούνται 190 Έλληνες.

Το μπλόκο στο Κατσιπόδι Αθήνας: συλλαμβάνονται 5000 και στέλνονται 600 όμηροι στη Γερμανία. 

10 Αυγούστου

Επίθεση στο Καρπενήσι όπου οι Γερμανοί σκοτώνουν 17 γέροντες και πυρπολούν περίπου 100 χωριά της περιοχής. 

13 Αυγούστου

Οι Γερμανοί καταστρέφουν τα Ανώγεια της Κρήτης με πυροβολικό και αεροπορία, και σκοτώνουν 24 γέροντες.

17 Αυγούστου

Το μπλόκο της Κοκκινιάς: Οι Γερμανοί σε συνεργασία με τα Τάγματα Ασφαλείας εκτελούν 200 στην Οσία Ξένη. Περίπου 600 όμηροι μεταφέρονται σε στρατόπεδα. Λίγες μέρες αργότερα σε δεύτερο μπλόκο συλλαμβάνουν 4000, εκτελούν 140 και στέλνουν στη Γερμανία 1200 ομήρους. 

28 Αυγούστου

Το μπλόκο της Καλλιθέας: οι Γερμανοί εκτελούν 40. 

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν πολλοί στη Λάρισα, στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας, στην Κοζάνη, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, στα Χανιά, Ρέθυμνο, Λακωνία, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, και στην Ήπειρο από τους Γερμανούς.

4-11 Αυγούστου

Απελευθερώνονται από τον ΕΔΕΣ η Παραμυθιά, το Μαργαρίτι και η Μαζαρακιά Ηπείρου.  

1945

6 Αυγούστου

Στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος ρίχνει ατομική βόμβα σκοτώνοντας επιτόπου από πάνω από 80.000 ανθρώπους.  

9 Αυγούστου

Οι Αμερικανοί ρίχνουν δεύτερη ατομική βόμβα αυτή τη φορά στο Ναγκασάκι, με αποτέλεσμα 70.000 νεκρούς. Η ρίψη των δυο ατομικών βομβών είχε μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες στους κατοίκους των περιοχών. 

1946 – Λευκή Τρομοκρατία

16 Αυγούστου

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης επιτίθεται στα γραφεία της εφημερίδας Λαϊκή Φωνή. Το προσωπικό της εφημερίδας συλλαμβάνεται. Τον Οκτώβριο το Στρατοδικείο αποφασίζει το κλείσιμο της εφημερίδας για ένα χρόνο και στις 2 Νοεμβρίου ο υπεύθυνος της εφημερίδας καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά. 

17 Αυγούστου

Διάβημα των βουλευτών του κόμματος Φιλελευθέρων που καταγγέλλουν τη δράση παρακρατικών ακροδεξιών συμμοριών στην ύπαιθρο με κυβερνητική συνενοχή. 

17 Αυγούστου

Ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Κώστας Βιδάλης συλλαμβάνεται από την παρακρατική συμμορία του Σούρλα ενώ ταξιδεύει με το τραίνο στη Θεσσαλία για επιτόπια έρευνα της δράσης των συμμοριών. Ο Βιδάλης βασανίστηκε και εν τέλει δολοφονήθηκε από τη συμμορία του Σούρλα. 

1947

15 Αυγούστου

Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας που ήταν αποικία της Βρετανίας από τον 18ο αιώνα.

20-21 Αυγούστου – Εμφύλιος πόλεμος

Ο Γράμμος καταλαμβάνεται από τον κυβερνητικό στρατό έπειτα από επιχειρήσεις 70 ημερών. Οι δυνάμεις του ΔΣΕ μετακινούνται στο Βίτσι. Ο Μάρκος Βαφειάδης απομακρύνεται από την ηγεσία του ΔΣΕ.

27 Αυγούστου

Ο Νίκος Ζαχαριάδης αναλαμβάνει την προεδρία του Ανώτατου Πολεμικού Συμβουλίου του ΔΣΕ. 

1949

10 Αυγούστου

Οι ΗΠΑ παραχωρούν στην Ελλάδα 49 στρατιωτικά αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως για να χρησιμοποιηθούν κατά του ΔΣΕ. 

15 Αυγούστου

Τελειώνει η μάχη στο Βίτσι με την κατάληψή του από τον κυβερνητικό στρατό. 

23 Αυγούστου

Ξεκινά η μάχη στο Γράμμο.

26 Αυγούστου

Ο βασιλιάς Παύλος παρακολουθεί από κοντά τις επιχειρήσεις στο Γράμμο που γίνονται υπό την καθοδήγηση του Αμερικανού στρατηγού Βαν Φλητ. 

30 Αυγούστου

Ο κυβερνητικός στρατός καταλαμβάνει και το τελευταίο σημείο του Γράμμου, ενώ οι μαχητές του ΔΣΕ έχουν πια περάσει στο έδαφος της Αλβανίας. Τέλος του Ελληνικού Εμφυλίου πολέμου με 50.000 νεκρούς, 80.000 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές. 

1953

12 Αυγούστου

Το Αργοστόλι μετά το σεισμό

Τα νησιά του Ιονίου, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη καταστρέφονται ολοκληρωτικά από το σεισμό έντασης 7,2 Ρίχτερ. Οι νεκροί ήταν 870, οι τραυματίες 1690 και οι άστεγοι 145.000. 

1954

14 Αυγούστου

Ο Νίκος Πλουμπίδης εκτελείται στο δάσος του Δαφνιού τραγουδώντας τη «Διεθνή».

Αρνήθηκε να μεταλάβει και να του δέσουν τα μάτια.  

1956

9 Αυγούστου

Οι αγγλικές αρχές κατοχής απαγχονίζουν στις φυλακές της Λευκωσίας τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ζάκο, Μιχαήλ και Πατάτσο (25, 21 και 22 ετών).

1962

4 Αυγούστου

Ο Νέλσον Μαντέλα, δικηγόρος της Νοτίου Αφρικής, συλλαμβάνεται και κατηγορείται για σαμποτάζ και συνομωσία για τη βίαιη ανατροπής της κυβέρνησης. Καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά και έζησε 28 χρόνια φυλακισμένος. 

1960

15-16 Αυγούστου

Επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1964

6-8 Αυγούστου 

Κύπρος

Εχθροπραξίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει την περιοχή των εχθροπραξιών.

28-30 Αυγούστου

Ασκείται βία εναντίον των Ελλήνων στην Άγκυρα και τη Σμύρνη. 

1965 - Η συνέχεια των Ιουλιανών και της Αποστασίας

5 Αυγούστου

Η πρώτη κυβέρνηση των αποστατών αποτυγχάνει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Δίνεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ηλία Τσιριμώκο.

20 Αυγούστου

Στην Αθήνα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της αποστασίας με αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας. 

28 Αυγούστου

Η κυβέρνηση Τσιριμώκου καταψηφίζεται στη Βουλή.

1967 - Χούντα 

6 Αυγούστου

Παραιτούνται ο διοικητής και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ξ. Ζολώτας και Ι. Πεσμαζόγλου.

21 Αυγούστου

Συλλαμβάνεται ο Μίκης Θεοδωράκης.

1968

13 Αυγούστου

Ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράται να σκοτώσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Αποτυγχάνει, συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε βασανιστήρια. 

1969

30 Αυγούστου

Η Χούντα ανακοινώνει τη σύλληψη μελών της φιλοβασιλικής αντιδικτατορικής οργάνωσης «Ελεύθεροι Έλληνες».  

1972

3 Αυγούστου

Δίκη της αντιδικτατορικής οργάνωσης «20 Οκτώβρη», με καταδίκες από 2 έως 4 χρόνια. 

1973

8 Αυγούστου

Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης που βρίσκονταν εξόριστος στη Σιβηρία. 

19 Αυγούστου

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται πρόεδρος της «Δημοκρατίας» και στις 20 Αυγούστου χορηγεί γενική αμνηστία, δίνει χάρη στον Αλέκο Παναγούλη και αίρει τον στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα και τον Πειραιά. Παράλληλα παραγράφονται τα αδικήματα που διέπραξαν τα ανακριτικά όργανα της δικτατορίας, δηλαδή παραγράφονται τα αδικήματα των βασανιστηρίων. 

1974

1η Αυγούστου - Πρώτες μέρες της Μεταπολίτευσης 

Επαναφέρεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952 και αποφασίζεται να πραγματοποιηθεί Δημοψήφισμα για το πολιτειακό. 

14 Αυγούστου - Κύπρος

Οι Τούρκοι παραβιάζουν την συμφωνία κατάπαυσης πυρός και επιτίθενται από την Κερύνεια προς το εσωτερικό της Κύπρου (Αττίλας 2).

16 Αυγούστου

Οι Τούρκοι σταματούν την επίθεσή τους στη γραμμή του Αττίλα 2 έχοντας καταλάβει το 40% του νησιού. Την ίδια μέρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποσύρει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. 

19 Αυγούστου

Δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις, ένα μήνα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 

1975

23 Αυγούστου

Τελειώνει η δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967. Επιβάλλεται θανατική ποινή στους Παπαδόπουλο, Μακαρέζο και Παττακό και ισόβια κάθειρξη σε άλλους 8. Με κυβερνητική απόφαση η θανατική ποινή μετατρέπεται σε ισόβια. 

1976

9 Αυγούστου

Το τουρκικό πλοίο «Σισμίκ Ι» ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

1977

3 Αυγούστου

Θάνατος του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.  

1985

19 Αυγούστου

Πεθαίνει ο Σάκης Καράγιωργας σε ηλικία 55 ετών, καθηγητής Πανεπιστημίου με μεγάλη αντιχουντική δράση (δες ο Ιούλιος στην Ιστορία).

1987

28 Αυγούστου

Το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο αίρει μονομερώς την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. 

2004

13 Αυγούστου

Τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 

* * *

Διαβάστε για τους προηγούμενους μήνες:

O Ιούλιος στην Ιστορία

Ο Ιούνιος στην Ιστορία

O Μάιος στην Ιστορία

Ο Απρίλιος στην Ιστορία 

Ο Μάρτιος στην Ιστορία

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)