to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 02.04.2014

πηγή: Καθημερινή

Κοινωνία

Ο αθέατος πόνος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών (βίντεο)

Η απάνθρωπη πραγματικότητα που συνάντησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στα κέντρα κράτησης μεταναστών, όπου έως σήμερα δεν παρέχεται ιατρική περίθαλψη στους κρατούμενους.


Ενας Σουδανός παρακαλούσε να πάει στον οδοντίατρο, μέχρι που, για να λυτρωθεί από τους αφόρητους πόνους, έβγαλε μόνος του το δόντι και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας. Ετερος κρατούμενος, διαγνωσμένος με διαβήτη τύπου ένα, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα λήψης της καθημερινής του ινσουλίνης, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει σε κώμα. Αυτά είναι μόνο δύο από τα χιλιάδες περιστατικά που συνάντησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στα κέντρα κράτησης μεταναστών, όπου έως σήμερα δεν παρέχεται ιατρική περίθαλψη στους κρατούμενους.

«Η παρατεταμένη κράτηση των 18 μηνών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αποστολής, Απόστολος Βεΐζης. Ο συνωστισμός, «η δυναμικότητα έχει αυξηθεί κατά 4.500 θέσεις», η ανεπαρκής θέρμανση και αερισμός, η έλλειψη ζεστού νερού και πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο και η ελλιπής διατροφή συνδέονται με την εμφάνιση και μετάδοση παθήσεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, όπως και με δερματικές παθήσεις. «Το 70% των ασθενειών αποτελεί απόρροια των συνθηκών ζωής, ενώ ένα 10% αφορά οδοντιατρικά περιστατικά». «Οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες για όσους βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση στα Α.Τ.», διευκρίνισε η κ. Ιωάννα Κοτσιώνη, ειδική σε θέματα μετανάστευσης. «Τα κρατητήριά τους είναι διαμορφωμένα για παραμονή λίγων 24ώρων, αλλά έχουμε βρει άνθρωπο που έμεινε εκεί για 17 μήνες χωρίς δυνατότητα προαυλισμού». Ελλείψει χώρου, εξάλλου, συνυπάρχουν αλλοδαποί στο ίδιο κελί μαζί με ποινικούς κρατούμενους. Εκ των κέντρων με μελανότερα χρώματα περιγράφεται αυτό της Κομοτηνής, «όπου έχει χαλάσει η αποχέτευση και τα λύματα μεταφέρονται με σακούλες».

Οι ενστάσεις των γιατρών είναι πολλές. «Συναντήσαμε 100 ανηλίκους που ήταν καταγεγραμμένοι ως ενήλικοι και πολλούς αιτούντες άσυλο, οι οποίοι δεν επιτρέπεται βάσει των διεθνών συνθηκών να απελαθούν, όπως και πολλοί άνθρωποι από τη Σομαλία και την Ερυθραία, χώρες όπου η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί καν απελάσεις. Ποιο, επομένως, το νόημα της πολύμηνης κράτησης;».
Η ψυχολογία των εγκλείστων, που δεν διαβλέπουν καμία προοπτική ζωής, ενώ τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους, καταρρακώνεται. Η απελπισία των κρατουμένων (30% αυτών θύματα βασανιστηρίων στις χώρες τους) εκδηλώνεται με αϋπνία, αυτοτραυματισμούς, απεργία πείνας και απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι δράσεις

Η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει από το 2008 έως σήμερα 9.900 ιατρικές συνεδρίες σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα, έχει συμβάλει στην απελευθέρωση 22 ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ παρείχε θεραπεία για ψώρα σε 1.500 άτομα. Ακόμη, δημιούργησε ιατρικούς φακέλους κρατουμένων και παρείχε διαβατήρια υγείας. «Ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα διακόπτουμε τις δράσεις μας έπειτα από τη διαβεβαίωση των Αρχών ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας από τα δύο συναρμόδια υπουργεία, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» δήλωσε η κ. Μαριέττα Προβοπούλου, γενική διευθύντρια της οργάνωσης.

Βίντεο: Δήλωση των Γιατρών χωρίς Σύνορα ενάντια στα κέντρα κράτησης:

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)