to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 18.03.2013

Διεθνή

Ο Άσμουσεν ρίχνει την μπάλα στην Κύπρο για τις καταθέσεις

Μετά τον Σόιμπλε και Όλι Ρεν και ο Γιοργκ Άσμουσεν ως άλλος Πόντιος Πιλάτος μεταβιβάζει την ευθύνη στην Κύπρο με την προϋπόθεση να βρεθούν τα 5,8 δισ.


«Εναπόκειται στην κυπριακή Κυβέρνηση και Βουλή να αποφασίσουν για τον τρόπο εξοικονόμησης των 5,8 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών είναι διασφαλισμένη», δηλώνει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν.

Παράλληλα, είπε ότι για την ΕΚΤ, η Κύπρος έχει συστημική σημασία για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο κ. Άσμουσεν, προέβη σήμερα στο Βερολίνο σε δηλώσεις σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Κύπρο, αναφέροντας ότι αυτός περιορίστηκε κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τη νύχτα της Παρασκευής σε τεχνικά ζητήματα, ενώ η συγκεκριμενοποίηση της συνεισφοράς των καταθετών αφορά την ίδια την Κύπρο.

Πρόκειται, ανέφερε, «για το πρόγραμμα προσαρμογής της κυπριακής Κυβέρνησης. Εάν θελήσει η Κυβέρνηση να αλλάξει τη διάρθρωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τότε μπορεί να το αποφασίσει. Σημαντικό είναι να παραμείνουμε στο συνολικό ποσό των 5,8 δις ευρώ. Δηλαδή, είναι αυτονόητο ότι είναι στο χέρι της κυπριακής Κυβέρνησης και Βουλής να αποφασίσει».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να μην επιβαρύνει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και αντί αυτού, να αυξήσει τον συντελεστή για τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Προστίθεται ότι το ποσό των 100.000 ευρώ έχει μεγάλη συμβολική σημασία και αυτό επειδή υπάρχει δέσμευση στην ΕΕ ότι σε περίπτωση πτώχευσης κάποιας τράπεζας, οι καταθέσεις ως αυτό το ύψος είναι εξασφαλισμένες.

Ακόμη, αναφέρεται ότι δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκφράζουν την άποψη ότι η αθέτηση αυτής της δέσμευσης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για το τραπεζικό σύστημα σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Άσμουσεν είπε ότι «η κατάσταση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο είναι τέτοια, ώστε να μην επιτρέπει πλέον εύκολες αποφάσεις, αλλά ούτε και αποφάσεις που να μην εγκυμονούν κινδύνους».

Χαιρέτισε εξάλλου την πρόθεση της κυπριακής Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο, όπως είπε, το χρέος της χώρας θα γίνει ξανά βιώσιμο, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, αλλά και στην «τακτική μείωση», όπως είπε, του μεγέθους του τραπεζικού τομέα. Αυτό θα συμβάλει στην σταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωζώνης.

Όσον αφορά την ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών ο κ. Άσμουσεν ανέφερε ότι «στη σημερινή κατάσταση η ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες παρέχεται μέσω του Μηχανισμού Εκτάκτου Ανάγκης της Τράπεζας της Κύπρου, το οποίο βασίζεται στους κανόνες του ευρω-συστήματος. Δηλαδή, οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να εφοδιάζονται μέσω του Μηχανισμού Εκτάκτου Ανάγκης».

Ο κ. Άσμουσεν είπε τέλος ότι «από την πλευρά της ΕΚΤ η χώρα έχει συστημική σημασία για ολόκληρη την ευρωζώνη. Υπάρχουν δίαυλοι μετάδοσης προς την Ελλάδα, αλλά και προς χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

«Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε με λανθασμένους χειρισμούς αυτό που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια με μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κόστος στην ευρωζώνη» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)