to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο άρχοντας της εξαπάτησης

«Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν 16 δισ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Τσίπρα ότι θέλει να τα τινάξει όλα στον αέρα


Η πολιτική είναι η τέχνη της εξαπάτησης, λένε οι Αμερικανοί. Στην πιο πρόσφατη εκδοχή τού Τραμπισμού, το ρητό μεταβάλλεται σε πολιτική ως τέχνη της “εναλλακτικής αλήθειας”. Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί στον καλύτερο εκπρόσωπο αυτής της σχολής.  Καλημέρα σου λένε και κοιτάς έξω από το παράθυρο να βεβαιωθείς ότι δεν είναι νύχτα.  Το σύστημα δουλεύει στην εντέλεια: 9 στα 10 ΜΜΕ παίζουν από τα αξημέρωτα την γραμμή, οι παρουσιαστές, οι “δημοσιογράφοι” και οι υπουργοί στρώνουν το έδαφος ώστε να μπορεί ο πρωθυπουργός να βγει μετά στη Βουλή και να πλασάρει το ψέμα ως την πιο λογική εκδοχή της αλήθειας.

Πάρτε για παράδειγμα τη στάση της Ν.Δ. και του αρχηγού της σε σχέση με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Αν ρωτούσες κάποιο κυβερνητικό στέλεχος ή βουλευτή της πλειοψηφίας πριν από τρείς ημέρες, θα έλεγε “Ποια υπερκέρδη; Μήπως θέλετε να κρατικοποιήσουμε όλες τις εταιρείες ενέργειας; Δεν είμαστε Σοβιετία”. Στο μεταξύ δημοσιεύεται το προσχέδιο της απόφασης της συνόδου κορυφής που καλεί τα κράτη να φορολογήσουν τα υπερκέρδη. Βγαίνει λοιπόν, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και λέει: "Έδωσα  εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να αναλύσει τα δεδομένα ώστε η κυβέρνηση να κινηθεί αναλόγως”, μιλώντας ωστόσο για μια “δύσκολη τεχνικά άσκηση”. Στην ίδιο ομιλία, αφού έκανε λόγο για “συνεισφορά των εταιρειών από τα υπερκέρδη τους”, ανακάλυψε ότι θα φορολογήσει κατά 90% μόνο έπειτα από την αποκάλυψη του Αλ. Τσίπρα ότι μιλάμε για υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο. Παράλληλα, η Καθημερινή αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία έρχονται κάθε μέρα από τη ΡΑΕ τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άλλο παράδειγμα: Ο πόλεμος έφερε την ακρίβεια. Εξωγενείς παράγοντες, τι να κάνουμε; Έλα όμως που από τον Σεπτέμβριο καταγράφεται κούρσα αύξησης των τιμών. Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Τίποτα απολύτως. Δυστυχώς, δεν ζούμε ακόμα την ακρίβεια του πολέμου. Ζούμε την ακρίβεια της απραξίας και της ιδεοληψίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τρίτο παράδειγμα: “Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν 16 δισ. ευρώ” είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Τσίπρα ότι θέλει να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ο ίδιος που έδωσε 1,5 δισ. που δίνονταν για 13η σύνταξη στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 6,6 δισ. σε απευθείας αναθέσεις. Που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ για να πληρώνονται τα golden boys 350.000 τον χρόνο. Βέβαια, ο λογαριασμός του ρεύματος, η επερχόμενη έλλειψη πρώτων υλών, οι καθημερινές ανατιμήσεις στα ράφια, δεν εξαφανίζονται ούτε αν είσαι ο Χάρι Πότερ. Και κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να τους εξαπατά όλους για πάντα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)