to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 18.12.2012

left.gr

Πολιτική

Ο Άρειος Πάγος «άδειασε» τον Στουρνάρα για το χαράτσι - Συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στη ΔΕΗ

Στον Αρειο Πάγο συζητήθηκε σήμερα το πρωί της Δευτέρας η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητά να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το χαράτσι της ΔΕΗ - Συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30)


18/12: Ρεπορτάζ από την κινητοποίηση και τη συνάντηση/συζήτηση με εκπροσώπους της ΔΕΗ:

 Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία για το χαράτσι - συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΕΗ


Το ελληνικό Δημόσιο επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, για τους οποίους η ΔΕΗ θα πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών.


Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία θα «παγώνει» την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Προσωρινά δεν μπορεί η ΔΕΗ να εισπράττει μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το τέλος ακινήτων, αν και το όλο ζήτημα θα κριθεί εκ νέου αύριο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» η υπ΄αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αύριο θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητάει να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.



Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, Γερ. Φουρλάνος, δέχθηκε στο γραφείο του τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Χαρ. Θεοχάρη, με συνηγόρους των ενώσεων καταναλωτών και της ΔΕΗ. Οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων ζήτησαν να μην εκδοθεί σήμερα προσωρινή διαταγή από τον κ. Φουρλάνο, αλλά να αποφασίσει το δικαστήριο μετά την αυριανή συζήτηση της αίτησης αναστολής της ΔΕΗ.


Εκ μέρους της ΔΕΗ, όπως έγινε γνωστό, επισημάνθηκε ότι η Επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς έχουν τυπωθεί ήδη τρία εκατομμύρια λογαριασμοί, που περιλαμβάνουν το τέλος. Πάντως, δεν αποκλείεται μέσα, στην ημέρα, ο κ. Φουρλάνος να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να αναστέλλει προσωρινά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.



Το Πρωτοδικείο Αθηνών όριζε ότι η απόφασή του είναι άμεσα εκτελεστή, κάτι που επιχειρεί να ανατρέψει η κυβέρνηση με την προσφυγή στον Αρειο Πάγο.



Καταγγέλλει τον υπουργό η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας 

Την ίδια ώρα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για την εντολή που έδωσε στη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών, αντίθετα με ό,τι προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ότι μέλος της κυβέρνησης παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις και προειδοποιούν ότι «είναι αυτονόητη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων που ενδεχομένως το πράττουν».


****************************


Ζωής Κωνσταντοπούλου: Η παρέμβαση της Κυβέρνησης συνιστά άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να σεβασθεί το Σύνταγμα

Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτή Α’ Αθηνών και υπεύθυνης επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. για την πρωτοφανή παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών στην εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για το χαράτσι της ΔΕΗ:


«Η Κυβέρνηση επιδεικνύει, σε κάθε ευκαιρία, την πλήρη περιφρόνησή της προς την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ως πυλώνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Την ίδια περιφρόνηση επιδεικνύει και προς τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Η τελευταία παρέμβαση της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της μη εφαρμογής της Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απαγορεύεται η είσπραξη του «χαρατσιού» από τη ΔΕΗ και υποχρεώνεται η ΔΕΗ να δέχεται και να εισπράττει μόνον τα ποσά που αντιστοιχούν στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστά άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να σεβασθεί το Σύνταγμα. 

Παρέλκει να τονισθεί η σοβαρότητα αυτής της κατ’ εξακολούθηση εκδηλούμενης άρνησης σεβασμού του Συντάγματος και συμμόρφωσης στις Συνταγματικές Επιταγές. Ιδίως μάλιστα με δεδομένο ότι παραβιάζονται ακόμη και οι διατάξεις που προστατεύουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας.

Η εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών πρόσκληση σε παράβαση συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση δεν ενέχει μόνον πολιτική απαξία, αλλά, όπως επισημάνθηκε και από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εγείρει ζητήματα αξιόποινης συμπεριφοράς.

Όσο για τις εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών ευθείες απειλές ότι, εάν δεν εισπραχθεί το χαράτσι από τη ΔΕΗ, θα επιβληθούν νέα μέτρα, και πάλι στους αδύναμους και ανυπεράσπιστους πολίτες, υπενθυμίζουμε στον Υπουργό Οικονομικών ότι διαθέτει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, τις οποίες επιλέγει, εντελώς αδικαιολόγητα, να μην αξιοποιεί: υποτίθεται ότι η γνήσια λίστα Λαγκάρντ «έρχεται» από τις 12 Οκτωβρίου 2012 από τη Γαλλία. Ο δε κ. Στουρνάρας, μέχρι στιγμής, περιορίζεται να δηλώνει ότι την…αναμένει. 

Η μη ενεργοποίηση και εξάντληση κάθε προσφερόμενης διαδικασίας για τη φορολόγηση των μη φορολογηθεισών καταθέσεων στο εξωτερικό, συνιστά απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Και αφαιρεί κάθε δικαίωμα φορολογικής επιβάρυνσης των κατ’ επανάληψη φορολογηθέντων πολιτών, επιβάρυνσης που συνιστά παραβίαση του άρθρου 4 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη «χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους», όπως επισημαίνεται και στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.»


****************************


Η δυναμική απάντηση των Πολιτών Ενάντια στα Χαράτσια


Συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30)


Η ανακοίνωση των Πολιτών Ενάντια στα Χαράτσια:


Οι μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, το οποίο όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν για θέρμανση, λόγω του ακριβού πετρελαίου, καθιστούν τις σκέψεις και μόνο για νέες αυξήσεις προκλητικές και απαράδεκτες.

Η σπουδή του υπουργού Οικονομικών να αξιώσει την είσπραξη  του χαρατσιού  στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αγνοώντας την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο.  

Οι  Πο­λί­τες Ενά­ντια στα Χα­ρά­τσια, ε­γκαί­ρως εί­χα­με ε­πι­ση­μά­νει ό­τι η τρόι­κα ε­σω­τε­ρι­κού εί­χε ε­πι­λέ­ξει να εκ­βιά­σει τους χι­λιά­δες πο­λί­τες που δυ­σκο­λεύο­νται να ε­ξα­σφα­λί­σουν την κα­θη­με­ρι­νή τους ε­πι­βίω­ση, που α­δυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν και αυ­τό το μέ­ρος του λο­γα­ρια­σμού που α­ντι­στοι­χεί στο ρεύ­μα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας, για άλ­λη μια φο­ρά, τη ΔΕ­Η ως φο­ρο­μπη­χτι­κό εισ­πρα­κτι­κό μη­χα­νι­σμό, κα­τα­στρα­τη­γώ­ντας και το τε­λευ­ταίο ί­χνος νο­μι­μό­τη­τας.

Απέναντί του, όμως, θα βρει το κίνημα των πολιτών που θα επιβάλει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και την κατάργηση όλων των αντισυνταγματικών, άδικων και βάρβαρων χαρατσιών.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου  στις 11 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) και ζητάμε:

- Να σταματήσουν άμεσα τις εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης σε όσα νοικοκυριά έχουν βιοποριστικό πρόβλημα, προβλήματα υγείας, σε άνεργους και γενικά, όπου υπάρχει αποδεδειγμένα αδυναμία πληρωμής.

- Οι διακανονισμοί να γίνονται με βάση και κοινωνικά κριτήρια.

- Να μην γίνει αποδεκτή η εντολή Στουρνάρα για είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών. Σε αυτή την περίπτωση θα κινηθούμε δικαστικά ζητώντας την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών.

- Να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για δωρεάν ηλεκτροδότηση  των 2 εκατομμυρίων οικονομικά αδύναμων καταναλωτών.


Πολίτες Ενάντια στα Χαράτσια



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)