to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 01.02.2020

Διεθνή

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού σήμερα στο Κάιρο, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει σε μια δίκαιη συμφωνία ειρήνης.


Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκτέλεση του σχεδίου, αναφέρει ένα κοινό ανακοινωθέν. Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να εφαρμόσει την πρωτοβουλία αυτή με τη βία, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου:

Το Συμβούλιο της Ένωσης Αραβικών Κρατών πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο το Σάββατο 1-2-2020 υπό την προεδρία της Δημοκρατίας του Ιράκ, κατόπιν αιτήματος του Κράτους της Παλαιστίνης και παρουσία του Πρόεδρου του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς και του Γενικού Γραμματέα και τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών στην έδρα της Γενικής Γραμματείας του Καΐρου.

Κατόπιν εξέτασης του σημειώματος της Γενικής Γραμματείας, της ομιλίας του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, των παρεμβάσεων των υπουργών και των αρχηγών των αντιπροσωπειών καθώς και του κ. Γενικού Γραμματέα, και υπό το πρίσμα της συζήτησης του Συμβουλίου σχετικά με την αποκαλούμενη "Συμφωνία του Αιώνα" που προτάθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον επικεφαλής της ισραηλινής κατοχικής κυβέρνησης στις 28 / 1-2020, το οποίο δεν είναι ένα σχέδιο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, αλλά μια νέα οπισθοδρόμηση στις ειρηνευτικές προσπάθειες τριών δεκαετιών.

Υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι η συμφωνία αυτή κορυφώθηκε με τις παράνομες και άδικες αμερικανικές αποφάσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την Ιερουσαλήμ, τα Υψίπεδα του Γκολάν, τους αποικιακούς οικισμούς του Ισραήλ, το ζήτημα των προσφύγων και της UNRWA, δεν θα επιτύχει καθώς παραβιάζει τις διεθνείς αναφορές για την ειρηνευτική διαδικασία και δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες προσδοκίες και τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, πρωτίστως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η ίδρυση του ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα επιστροφής βάσει του ψηφίσματος 194 του 1948 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε όλες τις αποφάσεις του σχετικά με το Παλαιστινιακό ζήτημα και την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση στο επίπεδο της υπουργικής διάσκεψης κορυφής, ιδίως τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, τη διάσκεψη κορυφής της Ιερουσαλήμ που διεξήχθη στο Dhahran στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το 2018 και στη σύνοδο κορυφής της Τύνιδας το 2019.

Αποφασίστηκε:

1- Επιβεβαίωση της κεντρικής θέσης του παλαιστινιακού ζητήματος σε ολόκληρο το αραβικό έθνος, την αραβική ταυτότητα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και το δικαίωμα της Κράτους της Παλαιστίνης στην κυριαρχία επί όλων των εδαφών που κατείχε το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, των χωρικών υδάτων, των φυσικών πόρων και των συνόρων με τις γειτονικές χώρες.

2 - Απορρίπτοντας την αμερικανική-ισραηλινή «Συμφωνία του Αιώνα», καθώς δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα δικαιώματα και προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού και παραβιάζει κάθε αρχή για την ειρήνη βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις διεθνείς αναφορές για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη.

3 - Εξασφάλιση δεν θα γίνει αποδεκτή αυτή η αθέμιτη συμφωνία ή συνεργασία με την αμερικανική διοίκηση στην εφαρμογή της με οποιονδήποτε τρόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)