to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Απρίλιος στην Ιστορία

Η μόνιμη στήλη του left.gr από τη Λη Σαράφη


1834

16 Απριλίου

Έναρξη της δίκης των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημητρίου Πλαπούτα στο Ναύπλιο. Κατηγορούνται ότι συνωμότησαν εναντίον του βασιλιά Όθωνα.

1841

30 Απριλίου

Η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα, εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα αξίας 500 δραχμών.

1896

8 Απριλίου

Απεργία στα μεταλλεία Λαυρίου. Βίαιη επέμβαση από την Αστυνομία και το σώμα ασφαλείας των μεταλλείων και συγκρούσεις με τους απεργούς. 

1910

23 Απριλίου

Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας παραπέμπει 25 αγρότες, άνδρες και γυναίκες,  ως υπεύθυνους για την εξέγερση στο Κιλελέρ. 

1911

9 Απριλίου

Ο Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός από τη θέση του γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή υπερασπίστηκε την Δημοτική.

1912

15 Απριλίου

Βυθίζεται το πλοίο Τιτανικός μετά από πρόσκρουση με παγόβουνο. Από τους 2.340 επιβαίνοντες οι 1.595 χάνουν τη ζωή τους στον παγωμένο βόρειο Ατλαντικό.  

1914

20 Απριλίου

Η σφαγή στο Ludlow: η Εθνική Φρουρά της πολιτείας Colorado των ΗΠΑ ανοίγει πυρ εναντίον των απεργών ανθρακωρύχων της πόλης Ludlow. Το αποτέλεσμα είναι 16 νεκροί απεργοί, ανάμεσά τους ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας. 

1915

25 Απριλίου

Στρατιωτικές δυνάμεις Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιχειρούν να αποβιβασθούν στις τουρκικές ακτές της χερσονήσου της Καλλίπολης στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υφίστανται βαριές απώλειες και ήττα.

1920

18Απριλίου

Πραγματοποιείται το 2ο συνέδριο του ΣΕΚΕ το οποίο μετονομάζεται σε ΣΕΚΕ – Κ (Κομμουνιστικό).   

1924

13 Απριλίου

Δημοψήφισμα για το πολίτευμα της Ελλάδας. Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας ψήφισε το 69,95%.  

14 Απριλίου

Ανακήρυξη της Προεδρευόμενης Ελληνικής Δημοκρατίας, με προσωρινό Πρόεδρο τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

1925

2 Απριλίου

Απόφαση για την εφαρμογή 8άωρης εργασίας προσαρμοσμένης όμως στις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης.

1926

30 Απριλίου

Δια νόμου γίνεται υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Ελλάδα για όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.

1928

3 Απριλίου 

Οι Νίκος Καζαντζάκης και Δημήτρης Γληνός δικάζονται με την κατηγορία διάδοσης ανατρεπτικών ιδεών. Είχαν μιλήσει δημόσια για τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης. 

1929

25 Απριλίου

Το γερμανικό κράτος υποχρεώνεται να δανεισθεί από ξένες Τράπεζες ώστε να πληρώσει τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και επιδόματα ανεργίας. 

1932

16 Απριλίου

Η ελληνική κυβέρνηση κηρύσσει προσωρινό χρεοστάσιο. 

1935

1 Απριλίου

Κατάργηση της Γερουσίας με συνταγματική πράξη.

Επακόλουθα του αντιμοναρχικού κινήματος της 1ης Μαρτίου 1935:

Στις 2 Απριλίου γίνεται δημόσια καθαίρεση των αξιωματικών που συμμετείχαν στο κίνημα. Στις 3 Απριλίου εκτελείται στην Θεσσαλονίκη ο ίλαρχος Βολάνης για την συμμετοχή του στο κίνημα και στις 24 Απριλίου εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης. Στις 23 Απριλίου ξεκινάει η δίκη των πολιτικών ηγετών του κινήματος.  

1936

13 Απριλίου

Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Κ. Δεμερτζής. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ αναθέτει την πρωθυπουργία στον Ιωάννη Μεταξά, παρά την αντίθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

1937

26 Απριλίου

Η καταστροφή της Γκερνίκα: 

Για περισσότερες από τρεις ώρες, αεροσκάφη της Γερμανικής στρατιωτικής Αεροπορίας (Λεγεώνα «Κόνδωρ») βομβαρδίζουν και καταστρέφουν την Βασκική πόλη Γκερνίκα και πολυβολούν τον άμαχο πληθυσμό της. Η επίθεση γίνεται στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου κατά τον οποίο η ναζιστική Γερμανία ήταν σύμμαχος του στρατηγού Φράνκο.

1939

7 Απριλίου

Η Ιταλία εισβάλλει στην Αλβανία και ο βασιλιάς Ζώγου καταφεύγει στην Ελλάδα. 

1941

6 Απριλίου

Ξεκινάει η γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από τα οχυρά Ρούπελ. Την ίδια μέρα η γερμανική αεροπορία βομβαρδίζει ανηλεώς το λιμάνι του Πειραιά και βυθίζει 73 πλοία και 25 αλιευτικά σκάφη.

8 Απριλίου

Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Δοϊράνη. 

Απριλίου

Γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Θεσσαλονίκη.

15 Απριλίου

Υποχώρηση και σύμπτυξη του ελληνικού στρατού στα εδάφη της Αλβανίας.

18 Απριλίου

Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής αυτοκτονεί.

21 Απριλίου

Οι διοικητές των τριών Σωμάτων Στρατού, Τσολάκογλου, Δεμέστιχας και Μπάκος συνθηκολογούν με τους Γερμανούς στρατιωτικούς εισβολείς. 

23 Απριλίου

Ο βασιλιάς και η κυβέρνηση υπό τον Εμμανουήλ Τσουδερό καταφεύγουν στην Κρήτη.

27 Απριλίου

Τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα και η σημαία των Ναζί υψώνεται στην Ακρόπολη. Η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτονεί.

30 Απριλίου

Η ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται υπό Γερμανική κατοχή.

14 Απριλίου

Ιδρύεται στη Λευκωσία το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

1942

14 Απριλίου

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της κατεχόμενης Αθήνας πραγματοποιούν την πρώτη απεργία τους.

1943

6 Απριλίου

Ο Στέφανος Σαράφης ανακοινώνει την προσχώρησή του στον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ).

7 Απριλίου

Αναλαμβάνει πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργατών ο Ιωάννης Ράλλης μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου. 

1944

5 Απριλίου

Το στρατιωτικό κίνημα στην Αίγυπτο: η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ) αναλαμβάνει τον έλεγχο της 1ης Ταξιαρχίας και συλλαμβάνει τους μεταξικούς αξιωματικούς. Στο Ναυτικό θέτει υπό τον έλεγχό της πέντε πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων το θωρηκτό «Αβέρωφ». 

7 Απριλίου

Παραιτείται ο Εμμανουήλ Τσουδερός και αναλαμβάνει πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης ο Σοφοκλής Βενιζέλος. 

23 Απριλίου

Μετά από παραίνεση του Churchill, η ελληνική κυβέρνηση κινητοποιεί σώμα 200 κομάντος που καταλαμβάνουν δυο πολεμικά πλοία τα οποία ήταν στα χέρια των κινηματιών, με αποτέλεσμα 12 νεκρούς και 30 τραυματίες. Το κίνημα καταστέλλεται οριστικά.

5 Απριλίου

Το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας (Καστοριάς):  Εκτελούνται και καίγονται από τα Ναζιστικά στρατεύματα 270 γυναικόπαιδα και γέροντες.

23 Απριλίου

Το Ολοκαύτωμα Πύργων Εορδαίας (Κοζάνης): Οι Ναζί εκτελούν 318 γυναικόπαιδα.

24 Απριλίου

Τα χιτλερικά στρατεύματα πυρπολούν για τρίτη φορά το Μεσόβουνο Κοζάνης. Εκτελούν και καίνε ζωντανά 150 γυναικόπαιδα Ποντιακής καταγωγής. 

26 Απριλίου

Νέος ανασχηματισμός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο, πρωθυπουργός τοποθετείται ο Γεώργιος Παπανδρέου. 

27 Απριλίου

Γενική Απεργία στην Αθήνα. 

1945

28 Απριλίου

Ιταλοί αντιφασίστες αντάρτες συλλαμβάνουν και εκτελούν τον Μπενίτο Μουσολίνι και την ερωμένη του Κλάρα Πετάσι. 

29 Απριλίου

Ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται στο καταφύγιό του στο Βερολίνο την Εύα Μπράουν και ορίζει αντικαταστάτη του στην ηγεσία της Γερμανίας τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτζ. 

1946

20 Απριλίου

Ο Κύπριος Στέλιος Κυριακίδης, 36 ετών, κερδίζει τον 50ό Μαραθώνιο της Βοστώνης των ΗΠΑ με χρόνο ρεκόρ 2:29:27 που παρέμεινε αξεπέραστος ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60. 

1947

1 Απριλίου

Πεθαίνει ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ και τον διαδέχεται ο αδερφός του Παύλος.

1948

20 Απριλίου

Ανακοινώνεται ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Σχέδιο Μάρσαλ 106 εκατομμύρια δολάρια. 

1949

12 Απριλίου

Ξεκινά στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του Γρηγόρη Στακτόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου George Polk. 

1951

3 Απριλίου

Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.

1953

9 Απριλίου

Υποτίμηση της δραχμής κατά 50%. Η υποτίμηση συνδέθηκε με τον υπουργό Συντονισμού Σπύρο Μαρκεζίνη, ήταν όμως απόφαση των Αμερικανών επιτρόπων της ελληνικής οικονομίας.

1955

1 Απριλίου

Ξεκινάει στην Κύπρο ο αγώνας της Εθνικής Οργάνωσης Κυπριακής Απελευθέρωσης (ΕΟΚΑ) εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών.

1958

4 Απριλίου

Πραγματοποιείται η πρώτη πορεία Aldermanston στην Αγγλία. Οργανώθηκε από το κίνημα αφοπλισμού των πυρηνικών, και το αγγλικό κίνημα Ειρήνης.  Αρκετές χιλιάδες πήραν μέρος στην πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Trafalgarτου Λονδίνου και κατέληξε στο Aldermaston(χωριό στο Berkshireόπου υπήρχε Ερευνητικό εργαστήριο Ατομικών Όπλων) καλύπτοντας μια απόσταση 52 μιλίων (83 χιλιομέτρων).

1960

5 Απριλίου

Ξεκινά στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 14 στελεχών του ΚΚΕ (Φλωράκης, Λουλές, Φιλίνης ανάμεσά τους) με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1961

17 Απριλίου

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέπτεται τις ΗΠΑ και γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο JohnF. Kennedy. Την ίδια μέρα γίνεται η εισβολή των Αμερικανών στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα.

1963

12 – 15 Απριλίου

Στην ετήσια πορεία του Aldermanstonπαίρνει μέρος ελληνική αντιπροσωπεία του κινήματος Ειρήνης, με τους Γρηγόρη Λαμπράκη, Μανώλη Γλέζο και Λεωνίδα Κύρκο.

20 Απριλίου

Κινητοποιήσεις εναντίον της βασίλισσας Φρειδερίκης η οποία επισκέπτεται το Λονδίνο. Στις κινητοποιήσεις πρωταγωνιστεί η BettyBartlett–Αμπατιέλου.

21 Απριλίου (Κυριακή του Θωμά)

Ο «Σύνδεσμος για τον πυρηνικό Αφοπλισμό και την Ειρήνη - BertrandRussell» οργανώνει πορεία ειρήνης προς τον Τύμβο του Μαραθώνα η οποία απαγορεύεται από την Αστυνομία. Το αγγλικό κίνημα ειρήνης εκπροσωπήθηκε στην Αθήνα από τον γραμματέα του Russell. Γίνονται εκτεταμένες συλλήψεις ενώ ελάχιστα άτομα καταφέρνουν να φτάσουν στον Μαραθώνα, ανάμεσά τους ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης.

 

28 Απριλίου

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξαναπάει στο Λονδίνο και ζητάει με την Μπέτυ Αμπατιέλου ακρόαση από τη Φρειδερίκη που διαμένει στο ξενοδοχείο Claridges. Η Φρειδερίκη αρνείται να συναντηθεί μαζί τους. Ο Λαμπράκης δίνει στη συνέχεια συνέντευξη τύπου στην οποία δηλώνει ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνάει ο Πρωθυπουργός ούτε ο βασιλιάς αλλά η βασίλισσα.

28-30 Απριλίου

Πραγματοποιείται το Δ’ Πανσπουδαστικό Συνέδριο που αποφασίζει την ίδρυση της ΕΦΕΕ. Πρώτος πρόεδρός της ο Γιάννης Τζανετάκος και γραμματέας ο Γιάννης Γιαννουλόπουλος.  

1965

5 Απριλίου

Ισχυρός σεισμός στην Πελοπόννησο με 17 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες. Η Πάτρα και η Μεγαλόπολη υφίστανται μεγάλες καταστροφές.

17 Απριλίου

Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου ανακοινώνει την απόφασή της να άρει όλα τα έκτακτα μέτρα της μετεμφυλιακής περιόδου και να αποφυλακίσει τους πολιτικούς κρατούμενους.

1967

3 Απριλίου

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Π. Κανελλόπουλο, κυβέρνηση της ΕΡΕ.

 

14 Απριλίου

Προκηρύσσονται εκλογές και διαλύεται η Βουλή.

 

20 Απριλίου

Σύσκεψη αντιστρατήγων και εισήγηση του αρχηγού ΓΕΣ για την προετοιμασία πραξικοπήματος.

 

21 Απριλίου

Το πραξικόπημα. Μαζικές συλλήψεις.

 

 

23 Απριλίου

Ο Μίκης Θεοδωράκης καλεί το λαό να αγωνιστεί για την ανατροπή της Χούντας.

 

30 Απριλίου

Στελέχη της Νεολαίας Λαμπράκη ιδρύουν το «Πατριωτικό Μέτωπο». Στελέχη του Ομίλου Παπαναστασίου ιδρύουν την «Δημοκρατική Άμυνα».

1968

9-26 Απριλίου

Εκτεταμένες συλλήψεις της αντιδικτατορικής φοιτητικής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» στην Αθήνα και την Κρήτη.

 

29 Απριλίου

Απολύονται 30 δικαστικοί για την «αντεθνική» τους δράση. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Μαυρομιχάλης και ο πρωτοδίκης Χρήστος Σαρτζετάκης.

1970

12 Απριλίου

Μεγάλη δίκη της «Δημοκρατικής Άμυνας». Ο καθηγητής Σάκης Καράγιωργας καταδικάζεται σε ισόβια, και δεκαεπτά κατηγορούμενοι σε ποινές φυλάκισης από 5 έως 18 χρόνια.

 

14 Απριλίου

Ο Μίκης Θεοδωράκης φτάνει στο Παρίσι. Μετά τη μεσολάβηση του Γάλλου πολιτικού Σερβάν Σρεμπέρ ο Παπαδόπουλος ελευθερώνει τον Θεοδωράκη από τις φυλακές του σανατορίου «Σωτηρία» και του επιτρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

1972

21 Απριλίου

Καθιστική διαδήλωση 100 φοιτητών στην επέτειο του πραξικοπήματος. Γίνονται συλλήψεις.

1974

25 Απριλίου

Η επανάσταση των γαρυφάλλων στην Πορτογαλία: Οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας θέτουν τέλος σε 50 χρόνια δικτατορίας και εγκαθιδρύουν τη δημοκρατία.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)