to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 29.03.2023

Πολιτική

«Ο απολογισμός της ΝΔ για την ισότητα των φύλων περιλαμβάνει πολλή επικοινωνία και ελάχιστη ουσία»

Δριμεία κριτική για τις πολιτικές ισότητας της Κυβέρνησης της ΝΔ εξαπέλυσαν οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ε. Αγαθοπούλου, Ν. Γκαρά, Μ. Τζούφη και Ρ. Χρηστίδου, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής με θέμα «Τα δικαιώματα των γυναικών και η ενδυνάμωση της θέσης τους στην Ελλάδα»


Παρά το γεγονός ότι οι προσκεκλημένοι/ες  κ. Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας και η κ. Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, οι βουλεύτριες  ανέδειξαν μια σειρά προβλημάτων, ανεπαρκών πολιτικών και νομοθετικών στρεβλώσεων που χρήζουν είτε κατάργησης είτε αναμόρφωσης από την επόμενη κυβέρνηση.

Κοινή επισήμανση και των τεσσάρων βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το γεγονός ότι  η συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών διεξάγεται σε ένα  ασφυκτικό κοινωνικό και οικονομικό πλαισιο, τις συνέπειες των οποίων υφίστανται οι  περισσότερο ευάλωτες ομάδες και μεταξύ αυτών και οι γυναίκες. Η Ελλάδα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά  ανεργίας γυναικών και οι γυναικοκτονίες και τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν εκτοξευτεί, συμφωνα και με την έκθεση του ΣΕΠΕ για τη βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Μάλιστα η έκθεση  αποδεικνύει με τον πλέον  γλαφυρό τρόπο τα κενά και τις στρεβλώσεις της νομοθετικής ρύθμισης της Κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με την Σύμβαση 190, και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά  την κριτική που ασκήθηκε  από το ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό κατά την συζήτηση στη Βουλή.

Ως προς την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, κοινή διαπίστωση των βουλευτριών υπήρξε η απουσία ενίσχυσης του Δικτύου Δομών με νέες δομές ανά την επικράτεια, αλλά και η απαξίωση των Φορέων Ισότητας, της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ, από τη σημερινή κυβέρνηση. Άλλο ένα σημείο έντονης κριτικής ήταν ο νόμος για την συνεπιμέλεια, ο οποίος έχει εντείνει τις δικαστικές διαμάχες των ζευγαριών και έχει αυξήσει τα περιστατικά βίας προς γυναίκες και παιδιά με πιο πρόσφατη την απόπειρα δολοφονίας των δυο μικρών παιδιών από τον πατέρα τους με σκοπό να «νουθετήσει» την πρώην γυναίκα του. Οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν κατηγορηματικά ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, όπως και οι στρεβλώσεις της Σύμβασης 190 για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας και θα γίνει νόμος του κράτους η νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις τόσο της πανδημίας όσο και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης, τις συνέπειες των οποίων υφίστανται πολλαπλά οι γυναίκες σε εύρος και διάρκεια, οι Βουλεύτριες τόνισαν ότι απαιτείται πολιτική βούληση και συντεταγμένο σχέδιο με  στόχο την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, την ένταξη στην αγορά εργασίας, την μισθολογική διαφάνεια ανδρών και γυναικών, την μείωση του μισθολογικού και κατ΄επέκταση συνταξιοδοτικού χάσματος και αντιστοίχως την ουσιαστική εφαρμογή των γονικών  αδειών.

Τέλος,  ως προς τα ζητήματα της υγείας και της εκπαίδευσης  επισημάνθηκε από τις Βουλεύτριες αφενός η σημαντικότητα του Προγράμματος μαστογραφιών Φώφη Γεννηματά, αφετέρου ότι παρά τις εξαγγελίες  για την πρόσβαση των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχουν διαπιστωμένες δυσκολίες γυναικών σε πολλές περιφέρειες να επωφεληθούν του προγράμματος.   Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, η ανάγκη δημιουργίας ουσιαστικού, δημοκρατικού, συμπεριληπτικού, εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και η ένταξη της οπτικής του φύλου με την παράλληλη ενίσχυση δεξιοτήτων για την άμβλυνση των έμφυλων διακρίσεων είναι μέτρα που κινούνται προς την κατεύθυνση της ισότητας και της συμπερίληψης.

Κοινή συνισταμένη και των τεσσάρων βουλευτριών ήταν ότι  μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί και να εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές ισότητας που δεν θα είναι «ουρά» της  δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής, αλλά αυτόνομες πολιτικές, μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα έχει στόχο την ενδυνάμωση και ισότητα των γυναικών  με συντεταγμένο πρόγραμμα, χωρίς «δήθεν», αντιπερισπασμούς και πισωγυρίσματα. Μια Κυβέρνηση Ισότητας και Δικαιοσύνης παντού, που θα αναδειχθεί στις επερχόμενες εκλογές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)