to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 28.12.2012

Πολιτική

Ο αποκαλυπτικός διάλογος της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Ο διάλογος είναι από την κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Οκτώβριος 2012).



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν το πρωτοκόλλησα το έγγραφο όταν έλαβα την λίστα

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αφού είχατε λάβει την λίστα τότε γιατί είπατε ψέματα σε δύο ερωτήσεις στην βουλή;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί δεν είχα πρωτοκολλήσει το έγγραφο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πείτε πού βγάλατε το CD και σε ποιον το δώσατε και αφήστε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Πείτε μας σε ποιόν έχετε παραδώσει το CD αφού δεν καλύπτετε κανέναν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δικαιούται να εμφανίζεται θιγμένος. Πρέπει να τον αφήσουμε να μας πει αυτά που θέλει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπό την έννοια ότι ο καθένας δικαιούται να λέει ό,τι θέλει. Είπε ότι δεν καλύπτει. Να μας πει το πρόσωπο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Ρωτάτε, αν διαβεβαίωσα ότι δεν θα προέκυπτε δημοσιονομικό όφελος. Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Μου λέτε ότι υποβαθμίζεται η λίστα. Δεν υποβαθμίζω απολύτως τίποτα, έκανα έναν απλό υπολογισμό και είπα ότι σε σχέση με άλλα στοιχεία η σημασία που δίδεται στα συγκεκριμένα στοιχεία από τη Γαλλία είναι υπερβολική. Αυτό το πιστεύω και εφόσον το πιστεύω, το λέω. Θεωρώ ότι υπάρχουν άλλες πολύ πιο σημαντικές πηγές και της …, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία είναι νομίμως αποκτημένα και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε απευθείας καταλογισμό 2,5 – 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι απείρως πιο σημαντικά από τα συγκεκριμένα στοιχεία. 2,5 – 3 δισ. είναι αυτά που έχει πει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών με βάση το γεγονός ότι από τα 22 δισ. που έχουν βγει έξω περίπου τα 6 δισ. θεωρούν ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και άρα με έναν υπολογισμό τα έβγαλαν αυτά.
Άρα, λοιπόν, η αίσθηση η οποία επιχειρείτε να δώσετε, ότι δηλαδή εγώ κατά κάποιο τρόπο προσπαθώ επειδή με βολεύει, επειδή έχω κάτι να κρύψω να υποβαθμίσω τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι απολύτως λάθος και παραπλανητικά. 10 ευρώ να πάρει το ελληνικό δημόσιο, καλά θα είναι από οπουδήποτε, τα χρειάζεται γιατί όσα παίρνει από παρόμοιες καταστάσεις φοροδιαφυγής τόσο λιγότερο πρέπει να κάνει από άλλες περικοπές στις οποίες και εσείς αναφερθήκατε.
Ρωτάτε, εάν έγινε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Το απάντησα ήδη, το επαναλαμβάνω, όχι δεν έγινε. Δεν έγινε διότι η στάθμισα ότι το απόρρητο των στοιχείων ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε να κάνω οποιοδήποτε είδος πρωτόκολλο στο Υπουργείο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μόνο σας το σταθμίσατε ή σας συμβούλεψε κάποιος; Θα επανέλθω.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζετε. Όταν προεξοφλείτε ότι θα επανέλθετε που σημαίνει ότι θα μείνουν αναπάντητες ερωτήσεις, σημαίνει ότι εσείς έχετε σκοπό άλλον από αυτό που θέλουμε. Περιμένετε να δούμε τι απαντήσεις θα μας δώσει. Δεν είναι δείγμα καλοπιστίας αυτό που κάνετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα δεν έχω σκοπό τον αναπροσανατολισμό και ούτε διοχετεύω ρήσεις με προσβολές.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Κωνσταντόπουλου, ήμουν Υπουργός Οικονομικών για σχεδόν δύο χρόνια και κλήθηκα να κάνω μια σειρά από σταθμίσεις και αποφάσεις τις οποίες σας εύχομαι ειλικρινά να μη χρειαστεί ποτέ να πάρετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν σας ανάγκασε κανείς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορείτε να μην κάνετε ερωτήσεις; Δεν κάνουμε διάλογο εδώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εδώ έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και αυτή τη στιγμή θα λέμε ότι πρέπει να δείξουμε και κατανόηση γιατί δεν ήθελε ποτέ να το κάνει. Μπήκε μια ολόκληρη χώρα στο άρμα της τρόικα και εδώ θα λέμε ότι «κρίμα δεν ήθελα ποτέ». Προστάτευστε τον όπως και τον κ. Βενιζέλο, κ. Νεράντζη. Για να καταλαβαίνουν όλοι το τι γίνεται.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Άρα, λοιπόν, παρελήφθη ένα CD, έγινε ένα αντίγραφο για λόγους ασφαλείας, το πρωτότυπο μαζί με το συνοδευτικό έγγραφο παραδόθηκαν για αρχειοθέτηση, δηλαδή ζήτησα από το γραφείο μου να το φυλάξουν κάπου εμπιστευτικά χωρίς να εγγραφεί σε οποιοδήποτε πρωτόκολλο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα σε ποιον άνθρωπο;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με την εντολή του προεδρείου μην απαντάτε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Να δούμε τι θα γίνει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καταγράφεται ότι ο κ. Νεράντζης δεν θέλει να καταγραφεί σε ποιον είναι αυτή τη στιγμή σήμερα το CD. Εσείς συντηρείτε τη συσκότιση, συντηρήστε την και άλλο για να καταλάβουν όλοι ότι γίνεται.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Ρωτήσατε, εάν εκτυπώθηκαν 2000 αρχεία. Η απάντηση είναι όχι. Είπατε ότι ο κ. Διώτης αναφέρθηκε σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Δόθηκε ένα stick στο οποίο υπήρχαν δύο χιλιάδες ηλεκτρονικά αρχεία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είπε ότι υπήρχε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Εσείς λέτε 2000.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Ρωτήσατε, τι πληροφορίες έχουν τα αρχεία. Απάντησα ότι έχουν πληροφορίες για το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για το υπόλοιπο των καταθέσεων το οποίο θυμίζω το οποίο σταματούσε κάποια στιγμή όταν τα έκλεψε αυτά ο Φαλτσιανί που ήταν το 2006 – 2007, δεν ξέρω πότε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι το 1995, λοιπόν;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Μιλήσατε για την υπόθεση καλοκαίρι 2010 και κατά πόσον ανασκεύασε την κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος. Νομίζω ότι κ. Βενιζέλος ήταν σαφής στην αρχή της τοποθέτησής του είπε και μάλιστα αρκετές φορές ότι τα στοιχεία είχαν έρθει την άνοιξη του 2010, στη συνέχεια διόρθωσε τον εαυτό του λέγοντας ότι οι αρχικές συνεννοήσεις έγιναν ποτέ, αλλά ότι έχει ακούσει εμένα να λέω ότι τα στοιχεία ήρθαν αργότερα. Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και το πρωί, ότι παρελήφθησαν τον Οκτώβριο το είπα και το επαναλαμβάνω.
Ξεπερνώ ότι επιφύλαξα στον εαυτό μου την πρωτοκαθεδρία της υπογραφής του μνημονίου. Θα γνωρίζετε, ίσως, ότι σε όλες τις χώρες...

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Εσείς ξεπεράστε το. Αλλά ξέρετε δεν είναι μόνο δικό σας θέμα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Κωνσταντοπούλου, οπωσδήποτε θέλετε να μετατρέψετε αυτή τη συζήτηση σε ένα κατηγορητήριο. Είναι επιλογή σας, αυτοί που παρακολουθούν θα το κρίνουν και όπως είναι και η επιλογή δική μου να σας πω ότι σε όλες τις χώρες οι οποίες υπογράφουν παρόμοια στοιχεία γιατί υποθέτω ότι για παράδειγμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είναι προδότης, ούτε είναι ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προδότης, ούτε είναι ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας που θα υπογράψει μνημόνιο προδότης, ούτε είναι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας προδότες. Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχει μια πάγια τακτική ότι ο Υπουργός Οικονομικών υπογράφει το μνημόνιο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτοί που εγκαινιάσατε εσείς.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (τέως Υπουργός Οικονομικών): Είναι χαριτωμένο το γεγονός ότι με διακόπτεται συνέχεια, αλλά δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι. Η προσπάθεια την οποία κάνετε να συνδέσετε με τις ερωτήσεις σας τη λίστα από τον Απρίλιο 2011, άρα λέτε την είχατε πριν από μνημόνιο, λες και σημαίνει κάτι αυτό. Επειδή την είχαμε, λέει πριν το μνημόνιο, δεν την είχαμε πριν το μνημόνιο. Η λίστα αυτή ήρθε, όπως είπα, τα στοιχεία αυτά είδαν τον Οκτώβριο του 2010. Να μην επαναλάβω τον εαυτό μου τρεις φορές.
Αναφερθήκατε σε ένα δημοσίευμα για CD με φοροφυγάδες το οποίο αγοράζει η Κυβέρνηση με 7,5 εκατομμύρια ευρώ και έχει 2650 ονόματα. Όλα αυτά είναι μυθεύματα, όπως τα περισσότερα από τα δημοσιεύματα τα οποία έχουν γραφεί για τα ζητήματα αυτά. Αναφερθήκατε σε άλλο δημοσίευμα στις εφημερίδες «Αποκαλύψεις», ίσως το γεγονός ότι αυτή η εφημερίδα δεν υπάρχει πλέον κάτι και να σημαίνει, το οποίο λέει ότι ο Παπακωνσταντίνου μπλόκαρε την αγορά CD, δεν ισχύει διότι ποτέ δεν υπήρξε μια σοβαρή πρόταση.

(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ)
Σας ρώτησα, επίσης, αν έχετε επικοινωνήσει με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εν όψει της δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων. Σας ρώτησα για τον κ. Διώτη, για τον κ. Καπελέρη, για τον κ. Πλασκοβίτη, για τον Μπίκα και για τον κ. Μπάνο. Σας έκανα αυτήν τη συγκεκριμένη ερώτηση. Δε μου απαντήσετε για να ακούσει η Επιτροπή, όχι εγώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κωνσταντόπουλου, συμπληρώνετε σε ενάμιση λεπτό, μια ώρα. Αυτή η αδυναμία να διατυπώσετε ερωτήσεις σε μια ώρα είναι άνω ποταμών. Τελειώστε επιτέλους.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνω ερωτήσεις και δεν παίρνω απαντήσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν θέλει απαντάει, αν δεν θέλει δεν απαντάει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιος σας είπε ότι αν θέλει απαντάει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το σταθμίζουμε εμείς αυτό. Στα δικαιώματά του είναι και η μη απάντηση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι δεν είναι, κύριε Πρόεδρε. Διαβάστε τις διατάξεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πώς δεν είναι τώρα; Παρακαλώ σε δύο λεπτά να έχετε ολοκληρώσει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τέλειωσα. Περιμένω να ακούσω τις απαντήσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι έχω απαντήσει στα περισσότερα ερωτήματα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, αλλά αν θέλετε θα διατρέξω και θα απαντήσω σε κάποια. Ρωτάτε για έβδομη φορά «σε ποιον παραδώσατε» και δε σας άρεσε η απάντησή μου. Λυπάμαι, αυτή είναι η απάντησή μου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το όνομα κ. Παπακωνσταντίνου, σας ρώτησα. Σε ποιον άνθρωπο;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα ότι έδωσα στο γραφείο μου και δε θα κάνουμε διάλογο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα το ορίσετε εσείς. Πρέπει να πείτε σε ποιόν το παραδώσατε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Απαντά εκείνος. Απαντήστε, κ. Παπακωνσταντίνου και κλείνει αυτή η ερώτηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Με ρωτήσατε πώς από τα 2.000 αρχεία βλέπει κανείς τα μεγαλύτερα ποσά. Αυτό γίνεται ανοίγοντας και βλέποντας τα αρχεία για να δει κανείς τα ποσά. Μιλήσατε για το δημοσίευμα στο «Ποντίκι». Λυπάμαι πάρα πολύ αν θεωρείτε ότι αυτό το δημοσίευμα είναι η βάση μιας ολόκληρης επιχειρηματολογίας την οποία είχε το δημοσίευμα. Είναι απολύτως αναληθές. Ποιος είναι ο σκοπός μας για τη χρήση των πληροφοριών; Η ανακάλυψη των στοιχείων φοροδιαφυγής, είναι η απάντηση. Πού είναι τα στοιχεία; Τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ, πλέον.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το αντίγραφο είναι. Το πρωτότυπο που είχατε εσείς δε μας λέτε που είναι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε τον να δώσει την απάντηση που εκείνος νομίζει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Η απάντηση στο ερώτημα που κάνετε είναι ότι τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας εμπιστευτούμε, δηλαδή, μας λέτε, ότι αυτό που παραδώσατε είναι ακριβές αντίγραφο αυτού που κατέχετε και δε μας λέτε πού βρίσκεται.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Παπακωνσταντίνου, προχωρήστε παρακάτω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Κωνσταντοπούλου, αν νομίζετε ότι θεωρώ ότι μπορώ να σας πείσω με οτιδήποτε από αυτά που λέω, είσαστε πολύ γελασμένη.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Σας ζητώ να απαντήσετε σε ποιον δώσατε το CD.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, αφήστε τον να απαντήσει όπως νομίζει εκείνος. Δε θα του υποδείξετε και αυτό. Αφήστε τον.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει το πρωτότυπο από τις γαλλικές αρχές. Ρωτάτε αν διαψεύδω τον κ. Διώτη για ένα αρχείο. Ο κ. Διώτης δήλωσε ότι νομίζει ότι είναι ένα αρχείο. Εγώ είπα αυτό το οποίο είπα σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία του έδωσα, δηλαδή πολλά αρχεία. Ποιες υπηρεσιακές ενέργειες κάνατε; Τις είπα, δε θα τις επαναλάβω. Τι απέδωσαν οι φοροεισπρακτικές ενέργειες Καπελέρη; Απέδωσαν πολλά χρήματα για το Ελληνικό Δημόσιο. Ποιος τα διέρρεε, ο κ. Καπελέρης; Όχι, αλλά όταν δίνεις σε κάποιον τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία για περίπου 2.000 άτομα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να τα χειριστεί μόνος του. Σε κάποιους θα τα δώσει να τα χειριστούν και άρα από αυτό μπορεί να υπάρξει διαρροή.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για τον κ. Διώτη δεν υπήρχε το ίδιο πρόβλημα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Γιατί δεν προχώρησε ο έλεγχος; Είναι ένα καλό ερώτημα. Πάντως, εγώ αυτό το οποίο επαναλαμβάνω και το έχω πει πάρα πολλές φορές και θα το ξαναπώ άλλη μια φορά, είναι ότι ζήτησα τα στοιχεία, έδωσα τα 20 πρώτα ονόματα και μετά το σύνολο των στοιχείων.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα ζητήσετε και τα κρατήσατε για τον εαυτό σας – αυτό προκύπτει – και μέχρι σήμερα δε μας λέτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πού είναι το CD.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Όσο αφορά τη σκέψη για σύσταση επιτροπής, η σκέψη υπήρχε για μια σύσταση ενός ειδικού κλιμακίου, όπως αυτά γίνονται. Ένα ειδικό κλιμάκιο όμως, όπως το είπα ήδη και επαναλαμβάνω τώρα τον εαυτό μου, αφορά τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων και του αντικείμενου του και στη «Διαύγεια». Άρα, οποιαδήποτε προσπάθεια τήρησης του απορρήτου σε σχέση με τις πληροφορίες αυτές πέφτει στο κενό. Όσο αφορά το γιατί δεν πήγα στον οικονομικό εισαγγελέα, αυτή είναι δουλειά της υπηρεσίας στο πλαίσιο των επιχειρησιακών της ενεργειών. Πότε συναντήθηκα με τον κ. Καπελέρη, με τον κ. Πλασκοβίτη, με τον κ.Διώτη, το έχω πει και θα το ξαναπώ. Με τον κ. Καπελέρη κάποια στιγμή γύρω στο Νοέμβριο, με τον κ. Πλασκοβίτη σχεδόν καθημερινά, καθότι ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και με τον κ. Διώτη μετά τη απάντηση στη Βουλή. Επειδή ρωτήσατε πόσες φορές έχω δει τον κ. Διώτη, στις 24/5 ήταν η εκτελεστική γραμματεία του επιχειρησιακού προγράμματος κατά της φοροδιαφυγής, στην οποία συμμετείχε και στις 27/5 έγινε μια πιο μικρή σύσκεψη για την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Διώτης και η τρίτη φορά που τον συνάντησα ήταν οι δύο μας και μιλήσαμε για το θέμα αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στην εκτελεστική γραμματεία δεν θέλατε να του το παραδώσετε, δηλαδή;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Όσο αφορά την ερώτηση «το στείλατε στον κ. Διώτη με την ασφάλεια σας;», ναι, αφότου το συζητήσαμε και του εξήγησα περί τίνος επρόκειτο στη συνάντησή μας, στη συνέχεια το έστειλα με την ασφάλειά μου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί δεν του το δώσατε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Στον οικονομικό εισαγγελέα γιατί δεν πήγα, απάντησα. Μου κάνει τεράστια εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε το Νταβός, ειλικρινά δηλαδή, με αυτήν τη συνομωσιολογική λογική. Αποκαλύψατε, είπατε προ ολίγου, ότι είδατε επικεφαλείς τραπεζών στο Νταβός. Αλήθεια, αποκαλύψαμε ότι πήγαμε στο Νταβός όχι για τουρισμό, αλλά για να κάνουμε τη δουλειά που κάνεις πηγαίνοντας στο Νταβός.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είδαμε και τα αποτελέσματα εξάλλου της δουλειάς αυτής. Η χώρα, πραγματικά, είναι εκεί που πρέπει να είναι, όταν κάνουν τη δουλειά τους οι υπουργοί και πρωθυπουργοί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Γιατί όχι ενημέρωση στον κ. Βενιζέλο, απάντησα ότι η ενημέρωση στον Υπουργό Οικονομικών για τις τρέχουσες υποθέσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν τις προθέσεις αυτές. Καταρχάς, το έτος 1995 εγώ δε θυμάμαι να το έχω αναφέρει. Πιθανόν να το έχουν αναφέρει κάποιοι άλλοι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το επιβεβαιώνετε, λοιπόν;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι, εφόσον μιλάμε για καταθέσεις περίπου μέχρι το 2007, αυτές οι καταθέσεις μπορεί να προέρχονται από την τελευταία εικοσαετία ή δεκαετία. Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν το γνωρίζει κανείς. Όχι, δεν ετέθη στο Υπουργικό Συμβούλιο Λουκά Παπαδήμου το ζήτημα αυτό. Ναι, επικοινώνησα με τον κ. Διώτη, τον κ. Καπελέρη και τον κ. Μπάνο, όπου τους είπα αυτά που σας έχω πει και εσάς και τίποτε παραπάνω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα εννοείτε; Προσφάτως εννοείτε; Η ερώτησή μου είναι για τον πρόσφατο χρόνο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Απάντησα στην ερώτησή σας.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επικοινωνήσατε, λέτε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Από ό,τι βλέπετε οι απαντήσεις και οι θέσεις του ενός και του άλλου δε συμπίπτουν απολύτως. Άρα, η λογική ότι, κατά κάποιον τρόπο, είναι μια συναίνεση για να πούμε όλοι ακριβώς το ίδιο πράγμα είναι προφανές ότι δεν ισχύει. Τέλος, θα μου επιτρέψετε μια παρατήρηση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα, όμως, τι είπατε με τον κ. Βενιζέλο, με τον κ. Διώτη, με τον κ. Καπελέρη, με τον κ. Μπίκα, με τον κ. Μπάνο και με τον κ . Πλασκοβίτη. Σας ρώτησα τι είπατε σε αυτές τις επικοινωνίες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Σας απάντησα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν απαντήσατε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Δικαίωμά σας να το θεωρείτε αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν είναι δικαίωμά μου να το θεωρώ. Δεν απαντήσατε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Κλείνω με τη φοβερή σας φράση «ουδείς σάς υποχρέωσε να πάρετε καταστροφικές αποφάσεις». Πράγματι, ουδείς μάς υποχρέωσε να μην καταρρεύσει η χώρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς μας υποχρεώσατε να υφιστάμεθα τις αποφάσεις σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Όπως και ουδείς υποχρεώνει και τη σημερινή Κυβέρνηση να μην πάρει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες πονούν πάρα πολύ, αλλά θα το κάνει, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να επιζεί.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ότι το λέτε εσείς, βεβαίως, είναι ένας λόγος παραπάνω να μην ψηφίσει κανείς τις αποφάσεις αυτές.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Αρβανίτης.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, διευκρινιστικά, επειδή αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε αντιδράσεις τις οποίες συνάντησε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Παπανδρέου εν σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής και το ανέφερε κατά την πρωτολογία του, θα ήθελα να διευκρινίσει ποιες ήταν αυτές οι αντιδράσεις και από πού προέρχονταν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλετε να απαντήσετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Τέως Υπουργός Οικονομικών): Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.


Διαβάστε επίσης:


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)