to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 11.03.2016

Διεθνή

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ βλέπει διεξαγωγή εκλογών στη Συρία μέσα σε 18 μήνες

Η Συρία θα διεξαγάγει εκλογές μέσα σε 18 μήνες, με τις συνομιλίες για το θέμα αυτό να αρχίζουν από τις 14 Μαρτίου, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, εκτιμά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.


Οι συνομιλίες για τις εκλογές θα αρχίσουν στον τελευταίο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία που είναι προγραμματισμένες στις 14 Μαρτίου στη Γενεύη, έτσι ώστε να διεξαχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε 18 μήνες, τόνισε ο ντε Μιστούρα.

Παράλληλα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εξήρε το έργο των ομάδων κρούσης που συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας με στόχο να συνεισφέρουν στην επίλυση της συριακής κρίσης. "Θεωρώ ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μόναχο, χάρη στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μέσω των υπουργών Εξωτερικών τους Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, είναι εξαιρετικά σημαντική", δήλωσε.

Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Ομάδα Στήριξης για τη Συρία συγκρότησε δύο δυνάμεις κρούσης για να προωθήσουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την εκεχειρία στη Συρία, σύμφωνα με τους στόχους που διατυπώνονται στην τελική ανακοίνωση της ISSG στη σύνοδό της στο Μόναχο στις 11 και 12 Φεβρουαρίου. Λαβρόφ και Κέρι είχαν συναντηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 13 Φεβρουαρίου και συζήτησαν για τη διαδικασία διευθέτησης της συριακής κρίσης.

"Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευγνώμων στις δύο χώρες για την προώθηση της διαδικασίας αυτής, καθώς αυτές οι ομάδες κρούσης βοήθησαν πολύ στην αποστολή μου", είπε ο Μιστούρα.

Μιλώντας για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία δήλωσε ότι αυτή τηρείται σε γενικές γραμμές, παρότι σημειώνονται παραβιάσεις και υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. "Υπάρχει σαφής αλλαγή, μπορείτε να ρωτήσετε τον συριακό λαό, η οποία όμως δεν αρκεί, υπάρχουν ακόμη προβλήματα, σημειώνονται ακόμη περιστατικά και εμείς εξακολουθούμε να ανησυχούμε, ωστόσο η εκεχειρία τηρείται".

Στις 22 Φεβρουαρίου, Ρωσία και ΗΠΑ κατέληξαν σε μια συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου, όμως δεν περιλαμβάνει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο αλ-Νόσρα.

Όσον αφορά τον προσεχή γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, ο ντε Μιστούρα δήλωσε ότι δεν θα εκδοθούν νέες προσκλήσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείει εντελώς την πιθανότητα περισσότερες οργανώσεις, όπως οι Κούρδοι, να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

"Δεν εκδίδουμε νέες προσκλήσεις. Λέμε απλώς σε αυτούς που μετείχαν πριν, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει πως δεν θα εκδοθούν καθόλου νέες προσκλήσεις για οποιονδήποτε μελλοντικό γύρο συνομιλιών, ο ντε Μιστούρα αρνήθηκε να διευκρινίσει. "Δεν είπα αυτό", τόνισε στη συνέντευξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)