to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο αντικαπιταλισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην έκτακτη ανάγκη, ο κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερος επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας ξέχασε όλες τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης αγοράς και διακήρυξε πως το σημαντικό στον εμβολιασμό δεν είναι ούτε η ελευθερία της επιλογής ούτε ο ανταγωνισμός των εταιρειών, αλλά η ταχύτητα


“Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο!”, έγραψε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτρέποντας τους πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας 45-49 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν (https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1388418138488950785/photo/1). Η δήλωση αυτή θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να εμφανίσει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ως… σαμποτέρ της εμβολιαστικής εκστρατείας, με αφορμή μια φράση του αναφορικά με το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον τηλ. Σταθμό ΑΝΤ1 τη Μ. Τετάρτη.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός, έχοντας κατά νου αφενός τη συνέχεια της σπέκουλας κατά του Αλ. Τσίπρα και, αφετέρου, την επιτάχυνση του εμβολιασμού των πολιτών, άφησε κατά μέρος όλα όσα ασπάζεται σχετικά με τις περιβόητες αρετές της ελεύθερης αγοράς. Εξηγούμαι: Μια από τις κριτικές που εξαπέλυαν συστηματικά οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς κατά του υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν αυτή της απουσίας ελευθερίας επιλογής. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες των χωρών του σοσιαλιστικού μπλοκ δυστυχούσαν, σύμφωνα πάντα με τη ψυχροπολεμική ρητορική του καπιταλιστικού μπλοκ, και για το ότι δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν τα αγαθά που επιθυμούσαν, καθώς αυτή απλούστατα δεν υπήρχε. Η ευτυχία, με άλλα λόγια, των πολιτών της Δύσης είχε να κάνει και με το ότι αυτοί απολάμβαναν ανέκαθεν το “προνόμιο” να μπορούν να διαλέξουν, λόγου χάρη, το παντελόνι που επιθυμούν έχοντας δεκάδες επιλογές από φίρμες.

Συμμετρική προς την παραπάνω κριτική, η οποία εν πολλοίς αφορούσε την κατανάλωση, ήταν και η κριτική αναφορικά με την παραγωγή. Σύμφωνα με αυτή, στη Δύση τα προϊόντα ήταν εξ ορισμού καλύτερα καθώς παράγονταν (και παράγονται) από ιδιωτικές εταιρείες που ακριβώς επειδή βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, είναι αναγκασμένες να βελτιώνουν συνεχώς, σύμφωνα πάντα με την καπιταλιστική προπαγάνδα, την ποιότητα των προϊόντων τους. Κι αυτό, βεβαίως, ισχύει για όλα τα προϊόντα: από τα παντελόνια μέχρι, προφανώς, και τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Είναι λοιπόν εύλογο πως με βάση το παραπάνω σκεπτικό, ο ανταγωνισμός των φαρμακευτικών εταιρειών μεταξύ τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή όλο και καλύτερων εμβολίων. Μια ακόμη συνέπεια του ανταγωνισμού των εταιρειών και της παραγωγής διαφορετικών σκευασμάτων είναι και η αξιολόγηση: εφόσον η κάθε εταιρεία παράγει το δικό της εμβόλιο, είναι λογικό να υπάρχει και μια μορφή κατάταξης αναφορικά με το ποιο είναι το καλύτερο ως προς την προστασία που παρέχει για την ασθένεια που καλείται να αντιμετωπίσει.

Όλα αυτά καταρρίφθηκαν με μόλις 6 λέξεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Κι αυτό συνιστά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία μάλιστα προηγήθηκε αυτής που έχει να κάνει με την εκ των υστέρων υιοθέτηση της πρότασης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την άρση του καθεστώτος της πατέντας για τα εμβόλια*. Στην έκτακτη ανάγκη, ο κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερος επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας ξέχασε όλες τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης αγοράς και διακήρυξε πως το σημαντικό στον εμβολιασμό δεν είναι ούτε η ελευθερία της επιλογής ούτε ο ανταγωνισμός των εταιρειών, αλλά η ταχύτητα. Και εις άλλα με -σοσιαλιστική- υγεία.


*Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση των εμβολίων κατέρριψε έναν ακόμα θεμελιώδη μύθο της ελεύθερης αγοράς, αυτό των επενδύσεων. Κι αυτό γιατί, όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, η έρευνα που διεξήγαγαν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή των εμβολίων στηρίχθηκε σε χρήματα που έλαβαν από τα κράτη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)