to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 31.03.2013

Αθλητισμός

«Ο αντιφασισμός είναι μέσα στο DNA του κάθε ΑΕΚτζή»

«Προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμη ένας φασίστας, ας δημιουργήσουμε έναν αντιφασίστα. Καμιά ανοχή στο φαινόμενο της εποχής» - Πέντε μέλη της Original, με αφορμή το ναζιστικό χαιρετισμό Κατίδη, μιλάνε στην «Κ.Ε.» για την ANTIFA, τους πολιτικούς και κυρίως ερμηνεύουν τη «στάση ζωής» των φανατικών της ΑΕΚ «Μόνο ΑΕΚ»


Ο Κατίδης ήταν η αφορμή για να προσεγγίσουμε το αντιφασιστικό ρεύμα που έχει γιγαντωθεί στους κόλπους της Original. «Είναι στάση ζωής», συμφώνησαν και οι πέντε που δέχτηκαν την πρόσκληση της «Κ.Ε.». Ο Δημήτρης, ο Νικήτας, ο Πάνος, ο Τάκης και ο Αριστείδης. Ολοι μέλη των Antifa Fans της ΑΕΚ. Τρεις εξ αυτών από το κλαμπ των Εξαρχείων, ο μοναδικός σύνδεσμος ομάδας που στεγάζεται στην περιοχή. Η κουβέντα ξεκίνησε χαλαρά γύρω από τον Κατίδη, τον οποίο «τελείωσε» από την ΑΕΚ η ίδια η Original με μια ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση.

- Δεν τον τελείωσε η Original τον Κατίδη, τον τελείωσε η ίδια η ΑΕΚ, η ιστορία της. Είναι σωματείο προσφυγικό. Το DNA του ΑΕΚτζή, πάνω απ' όλα, δεν δέχεται τον Κατίδη, τον κάθε Κατίδη και το συμβολισμό της ενέργειάς του. Σε τέτοια φαινόμενα θα είμαστε κάθετοι. Υποκριτές είναι οι πολιτικοί μας, που βγήκαν μετά και έκαναν δηλώσεις.

- Καπηλεύτηκαν το όνομα της ΑΕΚ για να θάψουν 5-6. Εμείς σαν Original, είπαμε ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμη ένας φασίστας, ας δημιουργήσουμε έναν αντιφασίστα. Πάνω απ' όλα όμως δεν θέλουμε καμιά ανοχή σε αυτό το φαινόμενο, που έχει γίνει και μόδα τώρα τελευταία...

- Υπάρχει μια νοοτροπία ότι αυτό το χέρι που σηκώνεται και χαιρετά πρέπει να κόβεται. Μακάρι να υπήρχαν κάποιοι να το κόβουν απ' ευθείας. Εμείς είμαστε εδώ στην ΑΕΚ και θα το κόψουμε.

- Μισό λεπτό, εμείς δεν θα γίνουμε Ιερά Εξέταση, έτσι; Ούτε θα φερθούμε φασιστικά. Εμείς θέλουμε να συναντηθούμε με τον Κατίδη, εκτός του ότι είναι ένα παιδί, αφελής, το βλέπουμε και αλλιώς όμως. Είναι ένα εικοσάχρονο που έχει καλύτερη τύχη από άλλα παιδιά που δουλεύουν για 5 ευρώ την ημέρα.

* Εχει καλύτερες ευκαιρίες, γι' αυτό...

- Εχει πολύ καλύτερες ευκαιρίες. Είναι άλλοι που έχουν 10 πτυχία και πάνε και κάνουν ντελίβερι για 2 ευρώ. Ο Κατίδης, με το όποιο ταλέντο έχει, πρέπει να σέβεται και οφείλει να ξέρει την ιστορία της ΑΕΚ. Δεν μπορεί να λέει, το είδα στη Χρυσή Αυγή και ήθελα να σηκωθούν.

* Βγαίνει ο Ιωαννίδης και λέει για τον Κασιδιάρη...

- Δεν είναι μόνο ο Ιωαννίδης, εντάξει... Φυσικά και δεν συμφωνούμε με την ποινή της ΕΠΟ, ήταν πιο εύκολο γιατί ήταν παίκτης της ΑΕΚ. Αν ήταν του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού δεν θα αποφάσιζαν κάτι τέτοιο με τίποτα.

- Οι ίδιοι που πιάνουν το ποδόσφαιρο, το στημένο, που τόσα χρόνια εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ολυμπιακού, παλαιότερα του Παναθηναϊκού. Για τον κοσμάκη που είναι στην κερκίδα και βλέπει ένα στημένο πρωτάθλημα και τίποτα παραπάνω, είναι ντροπή να πουλάει ιδεολογία η ΕΠΟ.

- Ετσι όπως είναι η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το αν αδικείται μόνο η ΑΕΚ, ή αν αξίζει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα. Να βγαίνουν οι πολιτικοί και να μιλάνε για ημιμάθεια, για εκπαίδευση, για όλα αυτά. Οι ίδιοι πολιτικοί που έχουν αφήσει τα σχολεία χωρίς ρεύμα, χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς βιβλία και να έρχονται τώρα να κάνουν κρυφό σχολειό σε μικρούς χρυσαυγίτες, να καθοδηγούν εμάς για το τι θα πούμε, το τι θα πιστεύουμε. Υποκρισία. Οι ίδιοι τύποι που έχουν 50 συνειδητοποιημένους Κατίδηδες -επαναλαμβάνω, δεν είναι ο Κατίδης το πρόβλημα- που χαιρετάνε ναζιστικά μέσα στη Βουλή. Οι ίδιοι τύποι που μας κλέβουν κάθε μέρα, οι ίδιοι που έχουν στερήσει στους πιτσιρικάδες τα όνειρα τους, οι ίδιοι που τους έχουν κάνει «εγκληματίες των γηπέδων» και κουκουλοφόρους. Δεν το δεχόμαστε αυτό.

Μπλουζάκια και πανό με νόημα από την Original

«Υποκρισία»

* Θα τον δεχτείτε σε συνάντηση να σας πει αυτά που θέλει να σας πει;

- Μαζευόμαστε συχνά, έχουμε μία στάνταρ συνάντηση την Παρασκευή, τουλάχιστον μία φορά το μήνα και συζητάμε τα θέματα. Δεν είναι κάτι που θα αποφασίσω μόνος μου. Θα το συζητήσουμε και αναλόγως θα πράξουμε.

- Το βασικό είναι ένα, αυτή η υποκρισία από τους πολιτικούς. Να μιλάνε για ηθική αυτοί οι άνθρωποι και να νομίζουν ότι απευθύνονται σε πρόβατα. Και βασικά η μεγαλύτερη υποκρισία, πάνω απ' όλους, ακόμα και από τους πολιτικούς, είναι από τα ΜΜΕ. Ειδικά οι αθλητικογράφοι. Μιλάνε για παιδεία οι τελειόφοιτοι του Χάρβαρντ. Αυτοί οι ίδιοι που μιλάνε για τον Κατίδη, για την ημιμάθεια, για τους αλήτες των γηπέδων, στις ίδιες σελίδες διαφημίζουν πορνεία, στριπτιτζάδικα, 18χρονες από τη Ρουμανία. Αυτοί διοικούν το ποδόσφαιρο, αφήνουν στο απυρόβλητο ανθρώπους που φταίνε, σου κάνουν το άσπρο μαύρο και προωθούν το μίσος και την αντιπαλότητα. Γι' αυτό θα μας έχουν απέναντί τους συνέχεια, οπαδοί μπορεί και να είμαστε αλλά πρόβατα με τίποτα.

* Είπατε πριν ότι το σύστημα είναι που κάνει τους δολοφόνους των γηπέδων... Οπαδισμός τα παλιά χρόνια ήταν η καζούρα ή άντε καμιά μπουνιά και καμιά κλοτσιά. Ούτε στιλέτα ούτε στρατοί. Πώς έχουμε φτάσει στη Λαυρίου;

- Σ' όλη αυτή την άγρια νεολαία, τους έχουν φάει και την τελευταία ελπίδα για ένα αύριο, ηθελημένα. Και αυτό που τους περνούν συνέχεια είναι ότι δεν έχετε ελπίδα, δεν θα βρείτε δουλειά, δεν έχετε μέλλον. Και όλη αυτή η νεολαία πρέπει κάπου να ξεσπάσει. Λάθος ο τύπος που ξεσπάει; Λάθος. Αλλά οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έχουν θεμελιώσει αυτές τις συμμορίες. Πώς; Οταν αφήνεις προέδρους ομάδων που έχουν δημιουργήσει στρατούς και δεν το βγάζεις όλο αυτό προς τα έξω... Ο πιτσιρικάς που η ελπίδα του είναι μηδέν ή ο πιο μεγάλος που δεν έχει να πάει στα παιδιά του γάλα, γίνεται έρμαιο του συστήματος.

- Αυτό το κόλπο με την Παιανία και την κάθε Παιανία... Ας μη γελιόμαστε, κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουμε μόνο στα χαρτιά, χρειάζονται τώρα και τα θύματα όπως ο Φιλόπουλος, αλλά και οι «δολοφόνοι των γηπέδων» για να υπάρχει το σύστημα. Για να περνάνε ένα σωρό αντεργατικοί νόμοι μέσα από τη Βουλή και να μην τους παίρνει χαμπάρι κανείς. Αν θέλει η ΕΛ.ΑΣ. και το κράτος, δεν ανοίγει μύτη στα γήπεδα.

- Εμείς που είμαστε και λίγο μεγαλύτεροι, τη Σκεπαστή τη θυμόμαστε τίγκα στους ασφαλίτες.

- Οι οπαδοί είναι σαν τα πειραματόζωα, γενικά σε όλη την Ευρώπη, περνάνε τους σκληρούς νόμους, κάμερες στα γήπεδα και τη νέα γενιά που ψάχνει διέξοδο, τη σπρώχνουν προς τα εκεί για να μην πάρει πολιτική διάσταση το θέμα. Πλέον δεν υπάρχει οπαδισμός αλλά υπαλληλίκι.

- Εμείς δεν έχουμε πάρε - δώσε με τις διοικήσεις. Και σ' εμάς την έχουν «πέσει» να αναλάβουμε σεκιούριτι στο γηπέδο. Εμείς είμαστε στην κερκίδα και κάνουμε αυτό που πιστεύουμε, όπως με τον Κατίδη, τον Μπάγεβιτς, τον Ντέμη κ.λπ. Σίγουρα έχουμε κάνει λάθη και εδώ είμαστε για να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε.

Από το 1970, που δεν υπήρχε, οι οπαδοί της ΑΕΚ έδειχναν τα «πιστεύω» τους. Σε ευρωπαϊκό αγώνα Ιντερ - ΑΕΚ αναρτήθηκε πανό κατά της χούντας...

Από το 1970, που δεν υπήρχε, οι οπαδοί της ΑΕΚ έδειχναν τα «πιστεύω» τους. Σε ευρωπαϊκό αγώνα Ιντερ - ΑΕΚ αναρτήθηκε πανό κατά της χούντας...

* Με τον Ντούσκο μήπως το παρακάνατε;

- Από την ώρα που δάκρυσε και ζήτησε συγγνώμη για μένα συγχωρέθηκε, αλλά για άλλους όχι. Γιατί είχαμε κάτι τόσο ιδιαίτερο και απλά το χάλασε, πάτησε πάνω του για να χτίσει μια αυτοκρατορία, τσαλαπατώντας την ΑΕΚ...

- Εχτισε την αυτοκρατορία του Κόκκαλη... Γύρισε δεύτερη φορά για να διαλύσει την ΑΕΚ. Του δόθηκε δεύτερη ευκαιρία, δεν την αξιοποίησε, διέλυσε ό,τι είχε απομείνει όρθιο. Ηρθε να εκδικηθεί μετά, επειδή τον πονέσαμε με εκείνο το πανό...

- Το άλλο πανό που είχε βγει για την οικογένειά του ήταν απαράδεκτο. Ενα πράγμα θα πω: Τόνι Σαβέβσκι. Δεν του έχει δώσει ποτέ το χέρι. Τυχαίο είναι; Αυτές οι προσωπολατρίες, Μπάγεβιτς-Θεός κ.λπ. δεν υπάρχουν... ΜΟΝΟ ΑΕΚ. Οταν έφαγε ένα τούβλο ο Ντούσαν στο «Καραϊσκάκη» εμείς λυσσάξαμε ποιος το πέταξε.

* Πώς προέκυψε η ANTIFA μέσα στην ΑΕΚ;

- Είναι στο DNA του ΑΕΚτζή. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο έντονο γιατί υπάρχει και πιο έντονο το FA. Ετσι μεγαλώνει και το ANTIFA. Ο κόσμος της ΑΕΚ φώναζε στο ματς με τη Χιμπέρνιαν «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», τότε δεν ήταν της μόδας.

- Δεν κινούμαστε σε κάποιο πολιτικό χώρο συγκεκριμένα. Αυτούς που δεν δεχόμαστε ανάμεσά μας και το δείχνουμε είναι τους ναζιστές και τους φασίστες, τους μισάνθρωπους.

* Μπορεί να υπάρχουν και δεξιοί;

- Ασφαλώς και Νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚτζήδες, τα πάντα. Οι αντιφασίστες μιλάνε με όλους τους ανθρώπους. Δεν έχει πολιτική ταυτότητα η ΑΕΚ, είναι μια μεγάλη οικογένεια ανοιχτή σε όλους, στο φτωχό, το μετανάστη ή στον πιο πλούσιο γιατρό και δικηγόρο. Δεν μπορείς να βάζεις ταμπέλες και να λες αυτός είναι μαύρος και δεν μας κάνει ή να τον δέρνουμε στον Αγιο Παντελεήμονα.

- Η Original ανδρώθηκε το '82 απέναντι σε φασιστικούς συνδέσμους.

- Γίνεται να το παίζει κάποιος τόσο χαζός ώστε να μη μπορεί να ξεχωρίσει έναν ναζιστή από έναν αντιναζιστή; Δεν μπορείς να βάζεις έναν φασίστα και έναν αναρχικό το ίδιο, έναν αριστερό και έναν ναζιστή το ίδιο. Δεν βάζουμε τα πολιτικά πάνω από την ΑΕΚ, μόνο τον άνθρωπο. Με την ίδια ευκολία που κάποιοι μας χαρακτηρίζουν μπάχαλους, χουλιγκάνους, κουκουλοφόρους, δεν έχουν έρθει ποτέ να δουν ότι έχουν γίνει κινήσεις αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας σ' όλη την Ελλάδα. Στην Αλεξανδρούπολη συνέχεια μαζεύουν ρουχισμό, τρόφιμα κ.λπ. Αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που κάνουν τόσες αξιόλογες πράξεις αύριο θα τους πουν κουκουλοφόρους.

* Ξεκαθαρίσατε ότι δεν τους θέλετε δίπλα σας στην εξέδρα. Αν τους δείτε, τι θα κάνετε;

- Θα τους κάνουμε ό,τι είχαμε κάνει και παλιά στη Φιλαδέλφεια όταν είχε πατήσει ο βουλευτής ο Λαγός, ΑΕΚτζής, με άλλους 20-25 στην «21» και είχαν βάλει ένα πανό που έλεγε «ΑΕΚ αρεία φυλή». Για να δείτε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ΑΕΚ, ήταν δύο ΑΕΚτζήδες και οι υπόλοιποι Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί. Πήγαμε και τους είπαμε ότι αυτό δεν έχει καμία θέση εδώ, κατεβάστε το. Το 'βγαλαν, το ξανάβαλαν και αυθόρμητα εντελώς ο κόσμος από όλες τις κερκίδες, σπρωχτήκαμε, άδειασε η μισή Σκεπαστή, βγήκαν άνθρωποι από παντού δεξιοί, αριστεροί και φώναζαν όλοι μαζί «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες».

«Οχι σε εθνικισμό»

* Δεν υπάρχουν χρυσαυγίτες στην Original;

- Φυσικά και υπάρχουν, μην κρυβόμαστε, αλλά το κρατάνε για τον εαυτό τους.

* Υπάρχει όμως και στους οργανωμένους οπαδούς αυτή η εθνικιστική έξαρση... Οτι πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη...

- Και εμείς λέμε «ΑΕΚ ζούμε στην Πόλη να σε δούμε», αλλά δεν έχει σχέση με εθνικισμό αυτό. Το σημαντικότερο είναι ότι μιλάμε για μια ομάδα με ιστορικές καταβολές, στην οποία οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες θα ήθελαν να αποτελούν δύναμη. Τους βολεύει η ιστορία της ομάδας. Γι' αυτό χαιρόμαστε. Γιατί εκεί που θα θέλαν να είναι η φωλιά τους, ξέρουν ότι είναι ανεπιθύμητοι. Με κάθε χαζο-Κατίδη και Παπαχρήστου. Δεν είναι τυχαίο που γίνονται στην ΑΕΚ όλα αυτά, την άλλη με τον Στρατούλη. Είναι δρομολογημένα από τους ίδιους, θέλουν να εξαπλώσουν την αρρώστια τους.

- Είναι εύκολος στόχος η ΑΕΚ. Αλλη μεγάλη ομάδα της Ελλάδας έχει επαγγελματίες οπαδούς χρυσαυγίτες, με τη βούλα. Βέβαια, είναι και άλλοι οπαδοί που παλεύουν. Του Ηρακλή, της Προοδευτικής, της Παναχαΐκής, του Ατρόμητου, κάποιοι Παναθηναϊκοί, οι Απολλωνιστές...

* Εχετε απέναντί σας δύο ΑΕΚτζήδες χρυσαυγίτες και δύο Ολυμπιακούς ή Παναθηναϊκούς αντιφασίστες...

- Αυτή η ερώτηση είναι παγίδα, είναι άλλο το θέμα, είναι αλλιώς στο γήπεδο και αλλιώς ας πούμε σε κοινωνικούς αγώνες.

- Υπάρχουν φίλοι μας Παναθηναϊκοί ή Ολυμπιακοί που σέβονται πολύ αυτό που κάνουμε. Είναι σημείο αναφοράς η ΑΕΚ.

* Υπάρχουν πολλές «μάχες», σαν αυτές που διαβάσαμε στο κλαμπ στο Περιστέρι με τους χρυσαυγίτες;

- Κάποιοι από εμάς πήγαμε να συμπαρασταθούμε στα αδέρφια μας στην Κόρινθο, στο τοπικό κλαμπ που έχει πρόβλημα με τους χρυσαυγίτες εκεί, με τον Μπούκουρα.

- Βγάλαμε ένα πανό στο Περιστέρι «ούτε να το σκέπτεστε» και ούτε το σκέφτηκαν ξανά. Δεν είναι τυχαίο που πάνε να ανοίξουν γραφεία όπου έχει σύνδεσμο η ΑΕΚ.

- Στο Πολυτεχνείο ανέλαβαν περιφρούρηση οπαδοί άλλης ομάδας με 200 ευρώ. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας και μας βάζουν στην ίδια μοίρα με τον Λαγό, τον Κασιδιάρη και τον Μαϊμουδιάρη. Δεν μπορείς να βάλεις στο ίδιο τσουβάλι τον αντιφασίστα και τον ναζιστή.

- Ναι, είμαστε αντιφασίστες. Είναι στάση ζωής. Πολιτικά είμαστε παντού, αλλά είμαστε και αντιφασίστες. Εγώ είμαι με τον Λεβέντη.

Πηγή: enet.gr

 

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)