to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Άνθιμος και η Δεξιά του Κυρίου

Εν κρυπτώ λοιπόν η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ υποδέχθηκε στους κόλπους της τον ιερωμένο που, όπως όλοι θυμούνται, είχε εναντιωθεί και είχε κηρύξει ιερό πόλεμο στην ίδρυση της Σχολής Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης


Αρχικά να θυμίσουμε πως ο μητροπολίτης Άνθιμος είχε προγραμματιστεί να ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτορας στο ΑΠΘ τον Νοέμβριο του 2017, ωστόσο η σχετική εκδήλωση είχε αναβληθεί τότε, καθώς είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τελικά η τελετή αναγόρευσής του πραγματοποιήθηκε χθες εν κρυπτώ στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας αλλά και του πρύτανη του ΑΠΘ χωρίς σχετική ανακοίνωση - προαναγγελία ούτε από το Πανεπιστήμιο ούτε από τη Μητρόπολη.

Στο σημείο αυτό αξίζει μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του ΑΠΘ, καθώς είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει μακρά παράδοση “προβληματικών” επιλογών στην επιλογή των τιμητικών διακρίσεων σε πρόσωπα όπως τα μέλη τής πάλαι ποτέ βασιλικής οικογένειας, Παύλος και Φρειδερίκη, που έγιναν επίτιμοι διδάκτορες του ΑΠΘ το 1955 και το 1963.

Ακόμη πιο προκλητική ήταν η απόφαση να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής το 1960 ο κατοχικός πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, ο άνθρωπος που στις 27 Απριλίου του 1941 συνεχάρη τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα για τις επιτυχίες των στρατευμάτων του Ράιχ. Ακολουθώντας τη μακρά αυτή παράδοση το ΑΠΘ είχε προσφέρει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα και στον δήμαρχο του ποινικού δικαίου Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Κατά τ’ άλλα και σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, από τούδε και εις το εξής με ένα τηλεφώνημα θα μπαίνει η αστυνομία τόσο στο ΑΠΘ όσο και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας όπου δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν οι κάθε λογής «Άνθιμοι» που τιμώνται για τις φιλικές τους σχέσεις με την ηγεσία της Χ.Α., για τον ρατσιστικό και αντιπροσφυγικό τους λόγο αλλά και για τις σκοταδιστικές τους απόψεις όσον αφορά τις κοινωνικές ομάδες που ξεφεύγουν από τη συντηρητική κανονικότητα της Εκκλησίας.

Εν κρυπτώ λοιπόν η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ υποδέχθηκε στους κόλπους της τον ιερωμένο που, όπως όλοι θυμούνται, είχε εναντιωθεί και είχε κηρύξει ιερό πόλεμο στην ίδρυση της Σχολής Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Και όλα αυτά ενώ ακόμη δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση των «φιλελεύθερων» και των «ευρωπαϊστών». Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ιδεοληπτική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Και όλα αυτά από τη Δεξιά του Κυρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)