to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 14.04.2020

Διεθνή

Ο Άντ. Κουόμο δεν δέχεται εντολές από τον Τραμπ

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υπακούσει οποιαδήποτε εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για άρση του lockdown στην πολιτεία κατά επισφαλή τρόπο μεσούσης της επιδημίας του κορονοϊού.


«Αν μου έδινε εντολή επαναλειτουργίας κατά τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία στην πολιτεία μου, δεν θα το έκανα”, δήλωσε ο Αντριου Κουόμο σε συνέντευξή του στο CNN.

Οποιαδήποτε τέτοια εντολή θα συνιστούσε συνταγματική σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα επιλυόταν στο δικαστήριο, είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

«Και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει αυτήν την στιγμή είναι να ενεργήσει με δικτατορικό τρόπο, με κομματικά κριτήρια, διχαστικά», είπε ο Αντριου Κουόμο αναφερόμενος στον ευρισκόμενο σε προεκλογική εκστρατεία Τραμπ για την διεκδίκηση της επανεκλογής του τον Νοέμβριο. «Ας μείνει η πολιτική έξω από αυτό».

Αλλωστε, οι πατέρες του αμερικανικού έθνους αυτό το θέμα το έχουν λύσει, είπε.

«Υπήρχε αυτή η αντιδικία. Αυτό έγινε πολύ καιρό πριν. Ανθρωποι που ονομάζονταν Χάμιλτον και Τζέφερσον και Μάντισον και Ουάσινγκτον.. .κατέληξαν σε αυτό. Συνέταξαν ένα έγγραφο που ονομάζεται Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη εξουσία. Λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο πρόεδρος. Λέει ότι τέτοιες εξουσίες θα είχε ένας βασιλιάς», δήλωσε, λίγο ειρωνικός, λίγο διδακτικός προς τον Ντόναλντ Τραμπ ο Αντριου Κουόμο.

«Σε πάρα πολλές ρυθμίσεις...».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες κατά την διάρκεια επεισοδιακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την επιδημία Covid ότι διαθέτει την «απόλυτη εξουσία», υπερισχύοντας των αμερικανικών πολιτειών, στην διαχείριση της επιδημίας, σε μία θέση που έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το αμερικανικό Σύνταγμα.

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον πρώτο λόγο», δήλωσε απαντώντας στην ανακοίνωση των κυβερνητών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και πρόσθεσε ότι θα συνεργασθεί με τις πολιτείες.

«Τίποτε δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την έγκριση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε μιλώντας στο τρίτο ενικό πρόσωπο για τον εαυτό του. «Οταν κάποιος είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξουσία είναι απόλυτη, και έτσι θα είναι... οι κυβερνήτες το γνωρίζουν αυτό».

Και όταν ερωτήθηκε σε ποιες ρυθμίσεις βασίζει αυτήν την άποψη, είπε: «Σε πάρα πολλές ρυθμίσεις...».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες που δεν του επιτρέπουν να διατάξει την επιστροφή των πολιτών στις εργασίες τους, την επαναλειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών, των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή των τοπικών επιχειρήσεων.

Αμερικανικές πολιτείες συντονίζουν τις ενέργειές τους

Δέκα κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών της ανατολικής και της δυτικής ακτής συνασπίσθηκαν χθες σε δύο μέτωπα με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών τους για την σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας στις πολιτείες τους όταν θα έχει τεθεί υπό έλεγχον η εξάπλωση της επιδημίας.

Στο μέτωπο της βορειοανατολικής ακτής συμμετέχουν υπό την Νέα Υόρκη το Νιού Τζέρσι, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, η Πενσιλβάνια, το Ροντ Άιλαντ και η Μασαχουσέτη. Στο δυτικό μέτωπο πολιτειών συμμετέχουν η Καλιφόρνια, το Ορεγκον και η Ουάσινγκτον.

Οι κυβερνήτες των δυτικών και των ανατολικών πολιτειών τόνισαν χθες ότι οι αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των μη νευραλγικών επιχειρήσεων, των σχολείων και των πανεπιστημίων θα ληφθούν με γνώμονα την υγεία των πολιτών, με βάση την επιστήμη και όχι την πολιτική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)