to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 07.12.2022

Πολιτική

Ο Ανδρουλάκης στέλνει τον Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων για τις υποκλοπές

Σε μια παρέμβαση θεσμικού χαρακτήρα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τρόπο που να διεθνοποιεί την υπόθεση, προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, ένα μήνα μετά την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην Αθήνα.


Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, εγκαλώντας την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους διατάχθηκε η τηλεφωνική παρακολούθησή του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Ετσι,κατά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τίθεται ζήτημα παραβίασης του δικαιώματός του για «αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα» (effective remedy), που κατοχυρώνει το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.). Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης στην προσφυγή του δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, για ένα τρίμηνο το 2021, ομολογήθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρόλα αυτά, δεν δόθηκε, όπως σημειώνει η ηγεσία του ΑΠΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η δυνατότητα στον Νίκο Ανδρουλάκη η δυνατότητα μέχρι και σήμερα «ούτε να πληροφορηθεί με επίσημο τρόπο τους λόγους για τους οποίους η “επισύνδεσή” του είχε διαταχθεί, ούτε να κινήσει δικαστικώς ή ενώπιον της Βουλής κάποια διαδικασία για τον χαρακτηρισμό της επισύνδεσης αυτής ως παράνομης, όπως όντως ήταν».

Στην προσφυγή του ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει ως μείζονος σημασίας ότι «ούτε η ισχύουσα νομοθεσία ούτε –ακόμη χειρότερα- το κατατεθέν κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπουν ένα στοιχειωδώς αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα γι’ αυτόν τον σκοπό, κάτι που από χρόνια σε σειρά αποφάσεών του το Ε.Δ.Δ.Α. έχει απερίφραστα καταδικάσει».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή, με την προσφυγή στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, «που να διασφαλίζουν για όλους τους πολίτες δυο από τα πολυτιμότερα έννομα αγαθά στις σύγχρονες κοινωνίες: την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της επικοινωνίας όλων μας».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις στα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είχε προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, με αίτημα να κηρυχτεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώπιον του ΣτΕ ζητά να αναγνωριστεί ότι η διάταξη του Νόμου 4790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Με πληροφορίες από: Documento

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)