to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 03.12.2012

Πολιτική

Ο Ανατόλ Φρανς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Του Σωτήρη Σιαμανδούρα


Κάθε φορά που σκέφτομαι την ισότητα, το μυαλό μου πηγαίνει σ’ εκείνη την υπέροχη φράση του Ανατόλ Φρανς, ότι ο νόμος απαγορεύει εξίσου στους πλούσιους και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί. Βεβαίως σήμερα έχει γίνει κάποια πρόοδος, οπότε ο νόμος επιτρέπει εξίσου στους πλούσιους και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες. Είναι μια εκδοχή λιγότερο σαδιστική και περισσότερο σαρκαστική, αναμένω δε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ημέρα που θα αποφασίσει κι ο Λάτσης να ασκήσει αυτό του το δικαίωμα.


Στη Συνδιάσκεψη του πλουραλιστικού μας κόμματος υπήρχαν φυσικά πολλοί κόσμοι. Υπήρχε ας πούμε ένας σύντροφος που προσπαθούσε να βρει μεταφορικό μέσον δωρεάν για να επιστρέψει, αφού δεν είχε μία, και δεν μπορούσε. Υπήρχαν και κάποιοι άλλοι παραδίπλα που σχολίαζαν ότι ήταν ωραίο το πρόγραμμα. Και δεν εννοούσαν το οικονομικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα στα μπουζούκια εννοούσαν. Υπήρχα κι εγώ που κατέβηκα στην Αθήνα από τα Γιάννενα με ένα αυτοκίνητο που μοιραστήκαμε τέσσερις σύντροφοι. Δύο από εμάς ήταν άνεργοι, οι τρεις κάτω από το όριο της φτώχιας. Όταν κάναμε τον λογαριασμό, μας βγήκε από 44 ευρώ. Βάλε και καμιά εικοσαριά ευρώ τα έξοδα των ημερών. Αυτό για εμάς είναι μια περιουσία. Κι εκείνη τη στιγμή, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μου θύμισε τον Ανατόλ Φρανς. Ήταν εκείνη τη στιγμή μαζί μας στη Συνδιάσκεψη και μας κοιτούσε με σηκωμένο το φρύδι.

 
Λέω σύντροφοι, μήπως την επόμενη φορά να κάναμε μια σκέψη, να καλύψουμε τα έξοδα μεταφοράς των εκλεγμένων αντιπροσώπων που είναι άνεργοι και φτωχοί, κατά ένα μέρος έστω. Προκειμένου δε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δηλώνω έτοιμος να παραιτηθώ από το μπουκάλι λάδι που μου αναλογεί. Το χαρίζω να το ανοίξει εκεί όποιος θέλει να πάει πρώτο τραπέζι πίστα. Κι ας μην πλαισιώσουν τους ομιλητές οθόνες πλάσμα, για παράδειγμα. Ας μπορέσουμε να έρθουμε και την επόμενη φορά κι ας μην έχουμε την πολυτέλεια να δούμε την κούτρα μας εις διπλούν απέναντι. Η πραγματικότητα της δημοκρατίας είναι, θα συμφωνήσετε, το ξέρω, σημαντικότερη από το θέαμα της δημοκρατίας. 

Σιαμανδούρας Σωτήρης
Γιάννενα, 3/12/2012

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)