to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 29.10.2014

Πολιτική

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής θα σηματοδοτήσει τη νέα πολιτική κατεύθυνση

Η νέα Περιφερειακή Αρχή της Αττικής προχωρεί σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού που της παραδόθηκε


Η νέα Περιφερειακή Αρχή υπό τη Ρένα Δούρου δεν υπέγραψε τον προϋπολογισμό που της παραδόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, και ο οποίος είχε συνταχθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Γ. Σγουρού.

Ξεκίνησε αμέσως, από τις 22 Σεπτεμβρίου που συγκροτήθηκε η Οικονομική Επιτροπή μέχρι τις 8 Οκτωβρίου που κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στην Οικονομική Επιτροπή προς έγκριση, η αναγκαία αναμόρφωση. 

Έγινε προσπάθεια, ώστε μέσα σε 15 μέρες να γίνουν αλλαγές που να σηματοδοτούν μια νέα κατεύθυνση, καθώς ήταν αδύνατο σε αυτό το χρονικό διάστημα να αναμορφωθεί το σύνολο του προϋπολογισμού.

Η επεξεργασία -που σήμερα φτάνει το 10% του συνόλου- θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 οπότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός. 

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε αφενός για να μην τεθεί «εκτός λειτουργίας» η Περιφέρεια Αττικής και αφετέρου για να σηματοδοτηθεί με τις αλλαγές που έγιναν η νέα κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ν.3852 (Καλλικράτης) κινδύνευε να τεθεί «εκτός λειτουργίας» η Περιφέρεια Αττικής, αν δεν τηρούνταν οι ασφυκτικές ημερομηνίες. 

Το 2015 δεν θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός Σγουρού

Η νέα Περιφερειακή Αρχή θα εκτελέσει τον δικό τηςπροϋπολογισμό, που σταδιακά θα διαμορφώνει μέσα από διαβούλευση με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, με τις δομές της κοινωνίας, με τους επιστημονικούς φορείς. 

Τα 5 κύρια χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής 

Δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Από την απελθούσα περιφερειακή αρχή διετίθεντο μόλις 1,8 εκατ ευρώ, ενώ με στον νέο προϋπολογισμό προβλέπονται περίπου 13,1 εκατ ευρώ ως πρώτο βήμα

Αναπτυξιακή πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο: Επιδιώκεται η ώθηση στη δημιουργικότητα των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων. Επιδιώκεται η ώθηση στη δημιουργικότητα της νέας γενιάς. Επιδιώκεται η ισχυρή ώθηση στη συνεργατική οικονομία. 

Στο επίκεντρο η ενδογενής παραγωγή: Στον πρωτογενή τομέα, όπως σηματοδοτεί το σημαντικό φράγμα που προωθείται στα Μέγαρα, στη Δυτική Αττική, αλλά και στον τομέα της γνώσης, όπου προωθούνται προγραμματικές συμβάσεις με τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δυτική Αττική: Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, τόσο στα χρόνια της ανάπτυξης όσο και στα χρόνια της κρίσης.

Προωθούνται λύσεις σε βασικά προβλήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών

- Οδική ασφάλεια

- Αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη την Αττική που χρονίζουν επί δεκαετίες

- Υλοποίηση της ατζέντας των κινημάτων για το περιβάλλον. Με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με τον Υμηττό και το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας ως πρώτα βήματα.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ στον προϋπολογισμό του 2015

Εξαπλασιάζονται οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (1.958.000 στον προϋπολογισμό του 2014 - 13.283.000 στον προϋπολογισμό του 2015)

Προωθούνται:

1. Δράσεις Στέγασης και Επανένταξης Αστέγων

Ήτανε 0 ευρώ και τώρα είναι 2.700.000.

2. Δράσεις για Εξαρτήσεις και προαγωγή Ψυχοκοινωνικής Υγείας:

Ήτανε 458.000 και τώρα είναι 2.158.000

3. Πρόγραμμα καταγραφής και στήριξης γυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού:

Ήτανε 0 ευρώ και τώρα είναι 280.000

4. Περιφερειακό Γραφείο καταγραφής προβλημάτων ένδειας και διασύνδεσης δομών κοινωνικής μέριμνας:

Ήτανε 0 ευρώ και είναι 100.000.

5. Επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε περιπτώσεις που έχουν διακοπεί λόγω ένδειας:

Ήτανε 0 ευρώ και τώρα είναι 2.250.000.

6. Πρόγραμμα Σίτισης μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Δήμους, δομές Αλληλεγγύης, Εκκλησία κ.λπ.

Ήτανε 0 ευρώ και είναι 1.000.000.

7. Παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες και παιδιά μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Νομικά Πρόσωπα:

Ήτανε 1.500.000 ευρώ και είναι 4.400.000.

8. Πιλοτικό Πρόγραμμα «Αττική Γραμμή κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού»:

Ήτανε 0 ευρώ και είναι 350.000.

Διαχείριση Απορριμμάτων – ΧΥΤΑ Γραμματικού

Η αντίληψη της «Δύναμης Ζωής» για τη διαχείριση των απορριμμάτων σηματοδοτείται από τη σχετική επιστολή που έστειλε η Ρένα Δούρου στις 66 Δημοτικές Αρχές της Περιφέρειας Αττικής. Με βάση την επιστολή αυτή θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εντός του 2014 για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν αφορούν το θέμα της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, η οποία περιλαμβάνει σειρά σοβαρών παραβάσεων αναφορικά με τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το θέμα της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ, όπως έχει τεθεί και από την Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών της ΕΕ.

Το πρόβλημα με το Γραμματικό δεν αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση αλλά ευρύτερα την εναρμόνιση με ένα παρωχημένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, αυτό των ΣΔΙΤ, των εγγυημένων μεγάλων (έστω κι αν δεν λέγονται με το όνομά τους) ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων. Οι εγγυημένες ποσότητες αποδεικνύονται από το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου θα είναι αναλογικά μικρότερο όσο μεγαλύτερος θα είναι ο όγκος των απορριμμάτων! Και βεβαίως πρόκειται για ένα μοντέλο, που μετακυλύει το κόστος στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Ένα μοντέλο που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, της Οδηγίας 2008/98, αλλά και της εθνικής, του νόμου 4042 του 2012, που δίνουν έμφαση στην πρόληψη, στη μείωση του όγκου, στη διαλογή στη πηγή, στην ανακύκλωση. 

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Οι εγγεγραμμένες δαπάνες για αθλητικές εγκαταστάσεις από την Περιφέρεια Αττικής για το επόμενο έτος αφορούν σε 53 έργα συνολικής δαπάνης 105 εκατομμυρίων €, εκ των οποίων 18 έργα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο €.

Σε αυτά τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται εκείνα για τη Νέα Φιλαδέλφεια (20 εκατ. €), τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (7 εκατ. €) και τη Νέα Σμύρνη (18 εκατ. €). 

Η πάγια θέση της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι  ότι η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες. Υπογραμμίζουμε επίσης ότι όλα θα περάσουν μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)