to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 13.02.2018

Κοινωνία

Ο αναχρονιστικός τίτλος ημερίδας στον «Ευαγγελισμό», οι αντιεπιστημονικές θέσεις και η απάντηση του υπουργείου Υγείας

Δελτίο τύπου του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, σχετικά με την απάντηση της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός για το επιμορφωτικό σεμινάριο περί «διαταραχής ταυτότητας φύλου»...


Το δελτίο Τύπου αναφέρει:

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση σχετικά με την πραγματοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεότερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση» στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η ημερίδα – επιμορφωτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και είχε ως βασική ομιλήτρια την παιδοψυχολόγο κυρία Κ. Προκοπάκη.

Επειδή, με βάση την απάντηση της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού, διαφαίνεται η έμμεση κατηγορία ότι ζητήσαμε την προληπτική λογοκρισία της εν λόγω ημερίδας, χωρίς μάλιστα να έχουμε ακούσει την ομιλία της κ. Προκοπάκη η οποία ήταν «βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη», θα θέλαμε να απαντήσουμε κι εμείς μερικά πράγματα, ώστε να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαροι:

  • Ο τίτλος και μόνο της ημερίδας περιέχει αναχρονιστική ορολογία που είναι επιστημονικά ανύπαρκτη καθώς δεν υπάρχει πλέον σε κανέναν διεθνή ταξινομητικό κατάλογο. Συγκεκριμένα, όπως όλη η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει, η έννοια της «διαταραχής ταυτότητας φύλου» έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια από τον διεθνή ταξινομητικό κατάλογο.

  • Όταν μια ημερίδα τιτλοφορείται ως «επιμορφωτικό σεμινάριο» οφείλει να διέπεται από το ελάχιστο των επιστημονικών στάνταρντς και επιστημονικής δεοντολογίας, ακριβώς επειδή το Δ.Σ. της ΕΕΠΝΕ είναι υπεύθυνο για την κατάρτιση του εκπαιδευτικού ενημερωτικού προγράμματος και συνεπώς στην εκπαίδευση – ενημέρωση του προσωπικού και δεν μπορεί να βαφτίζεται απόπειρα «λογοκρισίας» η υπόμνηση ότι σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε επιστημονικό προσωπικό είναι απαραίτητη η επιστημονική αλήθεια και τεκμηρίωση. Το επιστημονικό προσωπικό δεν μπορεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να επιμορφώνεται μέσω «απόψεων», αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων.

  • Οι αντιεπιστημονικές θέσεις της κ. Προκοπάκη είναι γνωστές από παλιά. Η ομιλία της στη συγκεκριμένη ημερίδα, που την βρίσκουμε στο διαδίκτυο σε powerpoint, κινήθηκε στα ίδια ακριβώς πλαίσια. Στα ζητήματα που αφορούν τα intersex άτομα, στην αναφορά σε «μη κανονικές ταυτοτήτες φύλου» που δημιουργούνται στην εφηβεία, αλλά και στην αναφορά σε μια «σύγχρονη προσπάθεια νομιμοποίησης της ομοφυλοφιλίας ως φυσιολογικής πρακτικής δεν βασίζεται σε επιστημονικά ιατρικά δεδομένα, αλλά σε «φιλοσοφικά-κοινωνικά» δεδομένα και ισχυρές πολιτικές πιέσεις», η κ. Προκοπάκη αρνείται πεισματικά τα επιστημονικά δεδομένα.

  • Ο σεβασμός στην τιμή και την αξιοπρέπεια όλων των συνανθρώπων μας, ανάμεσα σ’ αυτούς και των τρανς ανθρώπων, δεν διακηρύσσεται, αλλά αποδεικνύεται. Η φράση «δεν προσέβαλε κανέναν» δεν έχει κανένα πραγματικό αντίκρισμα, όταν ντε φάκτο θεωρεί κάποιος ότι οι τρανς συνάνθρωποί μας είναι ψυχικά διαταραγμένοι, αντίθετα τούτο είναι βαθύτατη προσβολή στον πυρήνα μάλιστα της προσωπικότητας που οδηγεί σε προκαταλήψεις, στιγματισμό, άνιση μεταχείριση, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Ευτυχώς, τόσο η άποψη όσο και η στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι στον αντίποδα όλων αυτών των αντιεπιστημονικών απόψεων. Και αυτό αποδεικνύεται μέσω πράξεων.

Ο αγώνας για την πάταξη των προκαταλήψεων και των διακρίσεων είναι καθημερινός και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τον δίνουμε καθημερινά.


 

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)