to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 23.08.2019

Διεθνή

Ο Αμαζόνιος φλέγεται: Παγκόσμια ανησυχία, διαδηλώσεις και μέτωπο κατά του Μπολσονάρου

Συνεχίζουν δεκάδες χιλιάδες εστίες φωτιάς να κατακαίνε τον Αμαζόνιο την ώρα που ο Μπολσονάρου προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη τόσο στις ΜΚΟ όσο και στις ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες κατηγορεί για ανάμειξη στα εσωτερικά της Βραζιλίας. Η Ευρώπη τον απειλεί με "μπλόκο" της εμπορικής συμφωνίας. Στη G7 θα συζητηθεί το θέμα. Διαδηλώσεις σε πρεσβείες και παγκόσμια ανησυχία για την τεράστια καταστροφή στον Αμαζόνιο.


Στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, μαίνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πυρκαγιές που κατακαίνε το πολύτιμο τροπικό παρθενο δάσος, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο χθες για κάπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία.Έντονες οι αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες για τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου "νίπτει τας χείρας του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η διεθνής κατακραυγή για την τεράστια οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη και προέρχεται τόσο από κυβερνήσεις όσο και από απλούς πολίτες ενώ καλλιτέχνες διεθνούς φήμης εκφράζουν την οργή τους για την καταστροφή του "πνεύμονα του πλανήτη".

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες μπροστά από την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε την καταστροφή τώρα», «Σώστε τον πλανήτη μας», «Θέλω να πανικοβληθείτε», καθώς και το λογότυπο του οικονομικού κινήματος Extinction Rebellion (XR), που είχε οργανώσει τη διαδήλωση με σύνθημα «Οι πνεύμονές μας καίγονται». «Σώστε την Αμαζονία!», φώναζαν επίσης οι διαδηλωτές από το πεζοδρόμιο απέναντι από την πρεσβεία, καθώς τους κρατούσαν μακριά φράκτες της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές της αλλαγής του κλίματος έριξαν κόκκινη μπογιά στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο  για να καταδείξουν την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και αυτό που χαρακτήρισαν ως βία κατά των ιθαγενών φυλών που ζουν εκεί.

Στους G7 το ζήτημα του Αμαζονίου

Γερμανία και Γαλλία θέλουν το θέμα να συζητηθεί στη σύνοδο της G7 αυτό το σαββατοκύριακο, με το Βερολίνο να χαρακτηρίζει τις πυρκαγιές "οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, "η καγκελάριος είναι πεπεισμένη πως το θέμα πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη των χωρών της G7, όταν συνεδριάσουν αυτό το σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτς".

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν διετύπωσε το ίδιο αίτημα με την Άγκελα Μέρκελ μέσω Twitter, λέγοντας πως "Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση»

To Tweet του Μακρόν προκάλεσε την αντίδραση του Βραζιλιάνου Προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου ο οποίος, επίσης μέσω Twitter, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για «αποικιοκρατική νοοτροπία», οτι «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» προκειμένου να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη» και ότι έχει υιοθετήσει «εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα».

Τις απόψεις του Μακρόν φάνηκε να απηχεί σήμερα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που χαρακτήρισε και αυτός "διεθνή κρίση" τις δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία. "Οι δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε το δάσος του Αμαζονίου δεν είναι μόνο θλιβερές, συνιστούν επίσης μια διεθνή κρίση", έγραψε στο Twitter ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι η χώρα του "είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια" για να προστατευθεί "ένα από τα μεγάλα θαύματα του πλανήτη".

Τουσκ: "Δύσκολα" θα επικυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Mercosur

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι θα δυσκολευτούν να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, αν η Αμαζονία συνεχίζει να φλέγεται.
"Ασφαλώς υποστηρίζουμε τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ μια αρμονική διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο η βραζιλιάνικη κυβέρνηση θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της Γης", δήλωσε ο Τουσκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Απούσα η ελληνική κυβέρνηση

Όπως αναφέρει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, από τα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν θα διαπιστώσει κανείς ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε γενικότητες για το κλίμα και δεν κατέθεσε καμία συγκεκριμένη πρόταση πρωτοβουλιών για το θέμα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτά. Και το επισημαίνουμε, παρότι, η διεθνής ειδησεογραφία και οι διπλωματικές τοποθετήσεις εκείνη τη μέρα αφορούσαν στη μεγάλη περιβαλλοντική κρίση στον Αμαζόνιο, στην παρέμβαση Μακρόν και τις τοποθετήσεις Μπολσονάρο.

Την αποστολή του στρατού διέταξε ο Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έδωσε χθες εντολή για την αποστολή του στρατού για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καίνε τον Αμαζόνιο, δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Χοράιμα Αντόνιο Ντενάριουμ.

Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, εξουσιοδοτεί από το Σάββατο τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών του Αμαζονίου να κινητοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις «για προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες κατά περιβαλλοντικών εγκλημάτων», καθώς και για «τον εντοπισμό και την καταπολέμηση πυρκαγιών».

Ο Τραμπ προσφέρει στον Μπολσονάρου βοήθεια αλλά...δεν την έχει στείλει ακόμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι προσέφερε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην καταστολή των πυρκαγιών που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου», είπε με ανάρτησή του στο twitter ο Τραμπ, επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

«Του δήλωσα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 Οι ΗΠΑ δεν παρέχουν συγκεκριμένη στήριξη στη Βραζιλία για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών παρά την πρόταση του προέδρου Τραμπ για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, δήλωσε παρόλα αυτά σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Φερνάντου Αζεβέδου ε Σίλβα.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου βλέπει... ανεμόμυλους

Την Τετάρτη, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου υπαινίχθηκε πως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης του περιβάλλοντος θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτές τις πυρκαγιές.

«Οι ΜΚΟ χάνουν χρήματα που προέρχονται από τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Δεν έχουν πλέον δουλειές, προσπαθούν να με ανατρέψουν» υποστήριξε σήμερα, αναφερόμενος στην αναστολή από αυτές τις δύο χώρες, των επιδοτήσεών τους στο Ταμείο για τον Αμαζόνιο, που δημιουργήθηκε για την προστασία του «πνεύμονα του πλανήτη».

«Τα χρήματα στα ταμεία των ΜΚΟ δεν χρησιμεύουν ούτε στη μάχη κατά των πυρκαγιών ούτε στο να ξαναφυτευτούν δέντρα» σημείωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

«Εάν ολόκληρος ο κόσμος αρχίσει να υψώνει εμπορικούς φραγμούς (εναντίον της Βραζιλίας), οι αγροτικές συναλλαγές μας θα καταγράψουν πτώση, η οικονομία θα κατρακυλήσει (…) και η ζωή σας, εσάς των εκδοτών, των ιδιοκτητών τηλεοπτικών δικτύων θα είναι πιο περίπλοκη» προειδοποίησε. «Αυτή η περιβαλλοντική ψύχωση σας εμποδίζει να δράσετε» κι «εγώ θέλω να σώσω τη Βραζιλία».

Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου ως «στάχτη στα μάτια» με στόχο να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως.

Όταν ρωτήθηκε αν διαθέτει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απάντησε ότι «δεν διαθέτω κάποιο γραπτό σχέδιο» και πρόσθεσε «έτσι γίνεται». Εξήγησε μάλιστα ότι πιθανό κίνητρο των ΜΚΟ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας περιόρισε τη χρηματοδότησή τους. «Υπάρχει έγκλημα», επεσήμανε ο Μπολσονάρου. «Λείπουν χρήματα από αυτούς τους ανθρώπους».

Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί του Μπολσονάρου εξόργισαν τους περιβαλλοντολόγους που ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη στάση του απέναντι στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ζωτικής σημασίας ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή.

«Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση», δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. «Η αυξημένη αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολίτικης του».

Ο , που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, επιθυμεί να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία και τις εξορύξεις και έχει απαντήσει στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους να «κοιτάνε τη δουλειά τους».

Ο γερουσιαστής Νίλτο Τάτο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής επιτροπής της κάτω βουλής, δήλωσε ότι η «εκπληκτική» επίθεση του Μπολσονάρου εναντίον των ΜΚΟ έχει στόχο να «ρίξει στάχτη στα μάτια» προκειμένου να αποκρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του καταργεί 30 χρόνια νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, οι οποίες έχουν φτάσει φέτος σε αριθμό ρεκόρ αλλά, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο ίδιος, η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές αυτές.

Το κέντρο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας (INPE) έχει καταγράψει μέχρι στιγμής το 2019, 72.843 πυρκαγιές.

Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, ο Μπολσονάρου απέρριψε τις επικρίσεις, λέγοντας ότι αυτή την περίοδο του έτους οι αγρότες βάζουν φωτιά για να καθαρίσουν τα χωράφια. «Με αποκαλούσαν λοχαγό αλυσοπρίονο. Τώρα είμαι ο Νέρωνας που βάζει φωτιά στον Αμαζόνιο», σχολίασε.

Ο περιβαλλοντολόγος Κάρλος Νόμπρε εξήγησε ότι οι αγρότες που επιθυμούν να καθαρίσουν περιοχές προκειμένου να τις μετατρέψουν σε βοσκοτόπια περιμένουν την περίοδο της ξηρασίας για να βάλουν φωτιές. Απέδωσε μάλιστα τη μεγάλη αύξηση των πυρκαγιών της φετινής χρονιάς στην παράνομη αποψίλωση, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Βραζιλία δεν ήταν ασυνήθιστα ξηρές.

«Οι ΜΚΟ που εργάζονται στον Αμαζόνιο δεν χρησιμοποιούν φωτιές στη γεωργία. Αντίθετα, ενθαρρύνουν τις γεωργικές κοινότητες να αποφεύγουν τις φωτιές», επεσήμανε ο Νόμπρε, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Εξάλλου ο Μπολσονάρου επιτέθηκε χθες και στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγώντας ότι αν ήταν τόσο καλή, οι ΗΠΑ θα είναι παραμείνει σε αυτή. Αλλά πρόσθεσε ότι προς το παρόν η Βραζιλία δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Νωρίτερα τον Αύγουστο η Νορβηγία και η Γερμανία ανέστειλαν τη χρηματοδότηση έργων που έχουν στόχο τον περιορισμό της αποψίλωσης στη Βραζιλία, αφού ανησύχησαν από την αυξανόμενη αποψίλωση υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Μη μιλάτε για τον Αμαζόνιο

Σκίτσο του Κάρλος Λατούφ για τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνει τον «πνεύμονα της γης».

Έγκλημα εκ προμελέτης στον Αμαζόνιο

Δεν υπάρχουν φώτα, όμως ο νυκτερινός ουρανός είναι μισοφωτισμένος, διότι ο Αμαζόνιος φλέγεται.

Μυρίζει σαν κάρβουνα που καίγονται. Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ' αυτά τα μέρη, σκοτεινιάζει από πυκνό γκρίζο καπνό.

Τις επτά τελευταίες ημέρες, δημοσιογράφος του Ρόιτερ έχει επανειλημμένα διανύσει με το αυτοκίνητο το τμήμα των 30 χιλιόμετρων του Υπεραμαζονιακού αυτοκινητόδρομου από την Χουμάιτα προς τη Λαμπρέα, παρακολουθώντας τη φωτιά να κατατρώει τη ζούγκλα.

Στην αρχή, την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας, η μαινόμενη πυρκαγιά απείχε μόλις λίγα μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο, με τις κίτρινες φλόγες να καταπίνουν δένδρα και να φωτίζουν τον ουρανό. Μέχρι το σαββατοκύριακο, η φωτιά είχε υποχωρήσει μακρύτερα, όμως η πορτοκαλί λάμψη της είχε πλέον ύψος αρκετών ορόφων.

Η πυρκαγιά αυτή είναι μία μόλις από τις χιλιάδες που αποδεκατίζουν αυτή τη στιγμή την Αμαζονία, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και έναν προμαχώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την INPE, την υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας.

Αυτή η κυβερνητική υπηρεσία έχει καταγράψει 72.843 πυρκαγιές, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εντοπίσθηκαν από δορυφόρους μόνον από την περασμένη Πέμπτη και μετά.

Η παγκόσμια οργή εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #PrayforAmazonas (προσευχηθείτε για την Αμαζονία) να είναι το κορυφαίο στον κόσμο θέμα στο Twitter.

Ο δημοσιογράφος του Ρόιτερ είδε τολύπες καπνού να υψώνονται από το δάσος και να φθάνουν σε ύψος δεκάδων μέτρων, στη διάρκεια ενός ταξιδιού μιας εβδομάδας που έκανε στη νότια Αμαζονία και την βόρεια Πολιτεία Ροντόνια.

«Το μόνο που μπορείς να δεις είναι καπνός», λέει δείχνοντας στον ορίζοντα ο Τιάγκο Παριντιντίν, ο οποίος ζει σε καταυλισμό αυτοχθόνων λίγο μακρύτερα από τον Υπεραμαζονιακό αυτοκινητόδρομο.

Ένα κίτρινο φορτηγό με το λογότυπο των βραζιλιάνων δασοπυροσβεστών είχε μόλις περάσει με ταχύτητα.

«Δεν ήταν έτσι παλιότερα», προσθέτει ο Παριντιντίν.

Είκοσι δύο χρόνων και εκπαιδευμένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Τιάγκο Παρνιντιντίν καταγγέλλει την αυξανόμενη ανάπτυξη της Αμαζονίας που έφερε τη γεωργία και την αποδάσωση, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της ξηρής εποχής.

Οι φωτιές αρχίζουν στη χαμηλή βλάστηση που έχει ξεραθεί κατά την περίοδο της ξηρασίας. Καπνός τυλίγει τμήματα εδάφους που είναι ακόμη καταπράσινα, γεμάτα φτέρες και φοινικόδενδρα, καθώς η βλάστηση κάτω απ' αυτά σιγοκαίει. Στο τέλος πιάνουν φωτιά και τα δένδρα.

Περιβαλλοντολόγοι λένε επίσης πως αγρότες βάζουν φωτιά στο δάσος για να μετατρέψουν τμήματά του σε βοσκοτόπια.

Ο καπνός από τις φωτιές αυτές στέκεται στον ορίζοντα σαν ομίχλη.

Ο Γκάμπριελ Αλμπουκέρκε, πιλότος στο Πόρτο Βέλιο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ροντόνια, λέει πως, στα τέσσερα χρόνια που πετάει με το μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο του, η κατάσταση ποτέ δεν ήταν τόσο κακή.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο», λέει καθώς προετοιμάζεται για απογείωση.

Από τον ουρανό, οι πυρκαγιές κυμαίνονται από μικρούς θυλάκους μέχρι μεγαλύτερες από ποδοσφαιρικό γήπεδο, με τον καπνό να καθιστά αδύνατο να δει κανείς κάτι πίσω από την πρώτη γραμμή της φωτιάς ώστε να διακρίνει την πλήρη έκταση της πυρκαγιάς.

Μερικές φορές ο καπνός είναι τόσο πυκνός που το ίδιο το δάσος μοιάζει να έχει εξαφανισθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)