to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Αλέξης, ο Πέτρος και η φετινή ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι δεν είναι δυνατόν να εμπνεύσει τον κόσμο και να κερδίσει την ανοιχτή υποστήριξή του, όπως πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, ξέρει και ότι ο κόσμος δεν στερεί από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσπαθήσει, δηλαδή ότι δεν θα της στερήσει τον παράγοντα χρόνο.


«Ψήφισα τον Αλέξη, αλλά η ζωή μου δεν έχει αλλάξει».

Με αυτό το αφοπλιστικά απλό, αλλά όχι απλοϊκό, επιχείρημα ο Πέτρος έβαλε τελεία σε μια μακρά συζήτηση μεταξύ παλιών συμμαθητών του Δημοτικού (ύστερα από 24 χρόνια). Μάλιστα, λίγο νωρίτερα μας είχε εξηγήσει ότι αυτή η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πράξη κατά κάποιον τρόπο «ηρωική», καθώς η πλειονότητα της οικογένειάς του είχε ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Η συζήτηση για την πολιτική είχε περάσει πολλά στάδια προηγουμένως, στην οποία αναπόφευκτα -ως δημοσιογράφος της «Αυγής»- έπαιξα τον ρόλο του σάκου του μποξ για (συνηθισμένα ή απίθανα) επιχειρήματα και απορίες. (Και άλλοι συνάδελφοί μου είπαν ότι βρέθηκαν σε αυτήν τη θέση την περίοδο των διακοπών).

Στη συζήτηση, λοιπόν, με τους συμμαθητές από τον «Ασύρματο» (από της λαϊκές γειτονιές της Β' Αθήνας, που όσοι τις γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι δεν μπορείς να «κρυφτείς», επ' ουδενί, από τους ανθρώπους που μεγάλωσες παρέα στις αλάνες του), διαπίστωσα ακόμα μία φορά ότι ο κόσμος, παρ' όλη τη σκληρή διάψευση των ελπίδων που βίωσε πέρυσι το καλοκαίρι και τις μεγάλες δυσκολίες που συνεχίζει να υφίσταται στην καθημερινότητά του, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μετάβαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο άσκησης διακυβέρνησης, με διαφορετικά κίνητρα, αλλά και με κάποια μικρά απτά αποτελέσματα. Αν και αποφεύγει να το παραδεχτεί, αναγνωρίζει ορισμένες θετικές ενδείξεις (ανάμεικτες και με αρνητικές) σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν θέλει να χαρίσει τον παραμικρό έπαινο στον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό, μόλις αυτά τα σημάδια (ότι η κυβέρνηση προσπαθεί) τείνουν να αποκαλυφθούν στη συζήτηση, επαναφέρει ένα από τα δεκάδες θέματα κριτικής και την αναποδοπογυρίζει.

Κατά τα άλλα, σε όλες τις πολιτικές κουβέντες, δύο πράγματα είναι σταθερά: Ο κόσμος εξακολουθεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική (με τεράστιες δόσεις κριτικής για τους πολιτικούς) και σχεδόν όλο αυτό το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην αντιπαράθεση γύρω από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν σαν να μην υπάρχουν άλλα κόμματα.

Στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση ότι γνωρίζει καλά όλες αυτές τις κουβέντες που έγιναν στις παρέες το καλοκαίρι. Ξέρει ότι δεν είναι δυνατόν να εμπνεύσει τον κόσμο και να κερδίσει την ανοιχτή υποστήριξή του, όπως πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, ξέρει και ότι ο κόσμος δεν στερεί από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσπαθήσει, δηλαδή ότι δεν θα της στερήσει τον παράγοντα χρόνο.

Γι' αυτό και δεν έγινε καμία παροχολογία, ούτε δόθηκε κάποια υπόσχεση για νέες ένδοξες μάχες στη διαπραγμάτευση. Από την άλλη μεριά, δεν υπήρξε, όμως, και κάποια μετατόπιση στην πολιτική στόχευση. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός έδωσε πιο αναλυτική τεκμηρίωση για το πώς θα επιτευχθούν πιο «γήινοι» στόχοι, στην ίδια πολιτική κατεύθυνση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Μου φάνηκε, λοιπόν, σαν να παραδέχεται ο Αλέξης στον Πέτρο ότι σε αυτή τη ΔΕΘ, όντως, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι του άλλαξε τη ζωή, αλλά ότι η προσπάθεια συνεχίζεται... λίγο πιο συγκροτημένα και σεμνότερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)