to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Αλέκος Παναγούλης απαντά στην αθλιότητα

Η αθλιότητα της Ακροδεξιάς με στόχο τον Νίκο Βούτση είχε και συνέχεια


Η αθλιότητα της Ακροδεξιάς με στόχο τον Νίκο Βούτση είχε και συνέχεια. Τη σκυτάλη πήρε, χθες, η «Ελεύθερη Ωρα», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Συνεργάτης Απριλιανών και Κυπατζής ο Βούτσης». Στο εσωτερικό, η εφημερίδα αναπαράγει το ίδιο συκοφαντικό κείμενο που ξεκίνησε από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», με την υπογραφή του Πέτρου Κασιμάτη.

Η γελοιότητα του πράγματος -να γίνονται δηλαδή οι φιλοχουντικοί τιμητές των αντιστασιακών και των δημοκρατών- φτάνει στα όριά της με το χθεσινό αυτό κείμενο. Γιατί η «Ελεύθερη Ωρα» νιώθει υποχρεωμένη να προσθέσει στο τέλος ότι «δεν συμφωνούμε στο σύνολό του με το ρεπορτάζ (σ.σ. το οποίο αναδημοσιεύουν πλήρως), μιας και πολλές πτυχές της Επταετίας έχουν κατασυκοφαντηθεί από τη Μεταπολίτευση». Μ’ άλλα λόγια, κατηγορούμε κάποιον ως συνεργάτη ενός καθεστώτος το οποίο θαυμάζουμε. Η δυστυχία τού να είναι κανείς χουντικός το 2019...

Παναγούλης και Φάτσης

Δεν θα έδινε κανείς καμιά σημασία σε όλα αυτά, αν δεν τα επιβεβαίωνε με δηλώσεις του ο Στάθης Παναγούλης και μάλιστα με αναφορές σε δύο σημαντικούς ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Τον κορυφαίο αντιστασιακό Αλέκο Παναγούλη και τον δημοκράτη δημοσιογράφο Γιάννη Φάτση. Ο πρώτος κατονομάζεται ως πηγή του «Αρχείου Χατζηζήση» και ο δεύτερος ως ο άνθρωπος που το δημοσίευσε στα «Νέα» στις 21.4.1976.

Αριστερά: «Τα Νέα», 22.4.1976. Δίπλα: Ο Γιάννης Φάτσης και ο Αλέκος Παναγούλης διαψεύδουν την αθλιότητα

Μόνο που ακριβώς την επόμενη μέρα, στις 22.4.1976, η ίδια εφημερίδα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που απαντούν στη σημερινή αθλιότητα. Η ανασκευή αυτή μάλιστα φέρει την υπογραφή και του ίδιου του Αλέκου Παναγούλη.

Πιο αναλυτικά:

  1. Δημοσιεύτηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ (εσ.): «Σε χτεσινή εφημερίδα και στα πλαίσια ορισμένης έρευνας, δημοσιεύονται “δελτία πληροφοριών” προερχόμενα “Από τα Αρχεία της ΕΣΑ” και στα οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ονόματα πασίγνωστων αντιστασιακών φοιτητών, στελεχών του “Ρήγα Φεραίου”, όπως οι Δ. Χατζησωκράτης, Ν. Βούτσης και Γ. Γκέκας, με την ένδειξη ότι “συνεργάζονταν και κατευθύνονταν από την ΚΥΠ”. Είναι διαβόητη η μέθοδος της σπίλωσης της τιμής και της αγωνιστικής δράσης μαχητών της αντίστασης, που χρησιμοποίησαν οι βασανιστές της ΕΣΑ ακόμα και στα ακροατήρια, όταν δικάζονταν. Το κόμμα μας, οι φοιτητές, η νεολαία που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, περιβάλλουν με τιμή και εμπιστοσύνη τους αγωνιστές που τόσο ταπεινά υβρίζονται».
  2. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος Γιάννης Φάτσης, που έκανε την έρευνα, εξήγησε το περιεχόμενο των επίμαχων εγγράφων: «Είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες της χούντας είχαν αναπτύξει μια μεθοδολογία για το σπίλωμα αντιστασιακών και στα πλαίσια αυτής της τακτικής “πλούτιζαν” τους φακέλους πολλές φορές με ανεξέλεγκτα ή με σκόπιμα “στοιχεία”, ακριβώς για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον αγωνιστών».
  3. Ο ίδιος ο Αλέκος Παναγούλης, που τότε ήταν βουλευτής, δήλωσε για το θέμα αυτό: «Οσο βέβαιος είμαι για τη γνησιότητα του εγγράφου, είμαι βέβαιος και για το εσφαλμένο της πληροφορίας μου, που αφορά τους 3 φοιτητές, που τους αγώνες τους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας γνωρίζω και εκτιμώ». Αυτά όλα τα γνωρίζει ο Στάθης Παναγούλης, γι’ αυτό και είναι ασυγχώρητη η εμπλοκή του στην αθλιότητα που προσβάλλει ακόμα και τη μνήμη του αδελφού του. Αλλά αυτός αποφάσισε στο τέλος της πολιτικής του καριέρας να γίνει πληροφοριοδότης στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι», το «Μακελειό» και την «Ελεύθερη Ωρα». Δικαίωμά του. Το ερώτημα απευθύνεται τώρα στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που κάνει ότι δεν βλέπει το πώς πολιτεύεται ο υποψήφιος βουλευτής του και με ποια έντυπα συνεργάζεται. Δεν βλέπει άραγε η κυρία Γεννηματά και οι συνεργάτες της ότι, μετά την προχθεσινή επίθεση στον Νίκο Βούτση, το «Μακελειό» είχε χθες νέα αθλιότητα στο πρωτοσέλιδο: «Γεώργιος Γεννηματάς. Ο σοσιαλιστής που θα γινόταν αρχηγός. Σπιούνος της 21ης Απριλίου»; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει -έστω και τώρα- ούτε μια απλή αποδοκιμασία για τις δηλώσεις του κ. Στάθη Παναγούλη;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)