to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 14.04.2020

Πολιτική

Τηλεδιάσκεψη με τον Αλ. Τσίπρα: Συνειδητή πολιτική επιλογή της ΝΔ η μη στήριξη των εργαζόμενων (βίντεο)

«Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όχι μονάχα δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, για τη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, αλλά απ' ό,τι φαίνεται θέλει να αντιμετωπίσει αυτή τη κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία, προκείμενου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και εκπροσώπους εργαζομένων στα super market και τις μεταφορές


Τις ανησυχίες του για την κατάσταση που θα βρεθεί η οικονομία και συγκεκριμένα ο κόσμος της εργασίας, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργο Μυλωνά, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ), Θεμιστοκλή Αμπλά και τον Γιάννη Μπουλέρο, μέλος του Δ.Σ. του πανελλαδικού επιχειρησιακού σωματείου των εργατοϋπαλλήλων του super market «Σκλαβενίτης», με τους οποίους συνομίλησε την Τρίτη 14/4/20 μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συζήτηση συμμετείχε και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «όλο το προηγούμενο διάστημα προφανώς η σκέψη μας ήτανε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία», και συνέχισε λέγοντας: «Όμως νομίζω ότι σιγά σιγά θα πρέπει να βλέπουμε την επόμενη ημέρα, και τις δυσκολίες αυτής της  επόμενης ημέρας, καθώς βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όχι μονάχα δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση της ύφεσης, για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, απ' ό,τι φαίνεται, και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».

Περιγράφοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ακολουθεί μέτρα επιδότησης της ανεργίας, και όχι επιδότησης της εργασίας, κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις ότι θα σας απαλλάξω από το εργασιακό κόστος εάν προχωρήσετε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας».

Και μιλώντας για την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «αυτό, κατά την άποψή μας, θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας». Διευκρίνισε, δε, πως «τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων και τεράστιας ανεργίας αντίστοιχης των στιγμών που ζήσαμε στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης των μνημονίων, του 2012 – 13».

«Αυτός είναι ο φόβος μας και πιστεύουμε ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, διότι δυνατότητες να στηριχθεί η εργασία και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Κρούουμε, λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες δυσκολίες που θα βρεθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι συλλογικά».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Θέλουμε να γνωρίζουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας όπου παραμένουν εν λειτουργία, όπως παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ στις μεταφορές, οι οποίοι συνεχίζουν με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικές συνθήκες πολλές φορές χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής, να δουλεύουν σηκώνοντας στις πλάτες τους, θα έλεγε κάνεις, από το δικό τους μετερίζι, τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Και κατέληξε λέγοντας: «Άρα, λοιπόν, ξεκινώντας εγώ θέλω να απευθυνθώ σε όλους αυτούς, έχοντας εσάς βεβαίως που τους εκπροσωπεί μπροστά μου, και μεταφέροντας μία τεράστια ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια που κάνουν. Αλλά πιστεύω ότι η ευγνωμοσύνη και το ευχαριστώ πρέπει να είναι έμπρακτο πρώτα από όλα με τη διασφάλισή των όρων υγιεινής, τη διασφάλιση δηλαδή της δικής σας υγείας, των εργαζομένων αυτή τη στιγμή μέσα ατομικής προστασίας και, δεύτερον, μέσα από την διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)