to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:00 | 03.11.2017

Οικονομία

#athensexpo17: Έριξε αυλαία η μεγάλη γιορτή της Κ.ΑΛ.Ο. (βίντεο - φωτογραφίες)

Περισσότερα από 150 εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, από την αγροτοδιατροφή και την ανακύκλωση μέχρι τον τουρισμό και την πληροφορική, για πρώτη φορά εξέθεσαν από κοινού τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην Έκθεση που εγκαινίασαν την Τετάρτη Αλ. Τσίπρας και Ρ. Αντωνοπούλου - Ρεπορτάζ και φωτογραφίες στο Left.gr


Έριξε σήμερα την αυλαία της η 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) η οποία άνοιξε τις πύλες της στην Τεχνόπολη του Δήμου ΑθηναίωνΤην έκθεση εγκαινίασε ο Αλ. Τσίπρας και χαιρετισμό απηύθυνε η Ράνια Αντωνοπούλου.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Βούτσης: Πέραν της κυβέρνησης το θέμα της αλληλέγγυας οικονομίας το σήκωσε η ίδια η κοινωνία

Η Έκθεση παρέμεινε ανοιχτή μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής καθώς περισσότερα από 150 εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, από την αγροτοδιατροφή και την ανακύκλωση μέχρι τον τουρισμό και την πληροφορική, για πρώτη φορά εξέθεσαν από κοινού τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους».

Το απόγευμα της Πέμπτης, επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο συστήθηκαν στο κοινό αναλύοντας τα προβλήματα και τις δυνατότητές τους:

«Σκοπός της Έκθεσης», όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, «δεν είναι μόνο η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Οικονομίας στο ευρύ κοινό. Είναι και η δικτύωση των φορέων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η καταγραφή καλών πρακτικών, αλλά και η επαφή τους με τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας».

 4 people, people standing

Όπως επίσης δήλωσε στο Left.gr  ο Αντώνης Βορλόου, ειδικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας:

«Επιδιώκουμε στην ουσία τρία πράγματα», σημείωσε. «Αρχικά να γίνουν γνωστά τα συνεργατικά εγχειρήματα στο κοινό. Δεύτερον, να δούμε τι σημαίνει ο όρος κοινωνική συνεισφορά στην παραγωγή και τρίτον, να προσφέρουμε στα συνεργατικά σχήματα τα μέσα, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό της αγοράς».

Όπως, σημειώσε ο κ. Βορλόου, «η έκθεση αφορά όλους ους φορείς του οικοσυστήματος Μπορούν να τους εντοπίσουν πιο εύκολα και να βρουν πελάτες».

«Στόχος μας είναι να η έκθεση αυτή να γίνεται ανα έτος. Σε δεύτερο χρόνο θέλουμε να υπάρξει αποκέντρωση και να ανοίξει και προς την Περιφέρεια», συμπλήρωσε. «Σχετικά με την έκθεση, υπάρχουν δύο κύριες λειτουργίες: Ένα είναι το εκθεσιακό κομμάτι με 150 εκθέτες όπου ο κόσμος μπορεί να μιλήσει μαζί τους και να τους γνωρίσει. Το άλλο είναι το συνεδριακό όπου γίνονται δράσεις ενημέρωσης αλλά και εργαστήρια με σκοπό την μετάδοση τεχνογνωσίας προς όσους θέλουν να ασχοληθούν με συνεργατικά σήματα», κατέληξε μιλώντας στο  Left.gr.

Τα μέτρα στήριξης της Κ.ΑΛ.Ο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης: Ταμείο Κ.ΑΛ.Ο. με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ

«Σε πρώτη φάση, ενεργοποιείται τον Δεκέμβριο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που θα έχει αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ και θα υποστηρίξει όλους τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που αποκλείονταν μέχρι σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα πρόκειται δηλαδή για μια τράπεζα μόνο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η οποία θα δώσει μικροπιστώσεις, των πέντε των δέκα των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ σε σχήματα που θα θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ενώ στην επόμενη φάση θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως εγγυητικές επιστολές για δάνεια σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας». Το Ταμείο, όπως διευκρίνισε, θα λειτουργεί ουσιαστικά ως φορέας που διευκολύνει και υποστηρίζει τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων της Κοινωνικής Οικονομίας.

 one or more people and indoor

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πλέον τη δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ανέδειξε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό, επίσης, πως η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία 100 κέντρων υποστήριξης που θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2018 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, δράση ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Μετά την ψήφιση του νόμου πέρυσι ο χώρος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας διευρύνεται. Κάθε μήνα, δημιουργούνται περίπου 40 νέοι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 390 νέοι φορείς, προσέθεσε και τόνισε πως «είμαστε σε ένα καλό δρόμο, μπορούμε όμως να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματα.» «Πιστεύουμε στη συλλογικότητα, στη συνεργασία σε μια επιχειρηματικότητα που δεν θα είναι μόνος σκοπός το κέρδος και ο ανταγωνισμός» υπογράμμισε.

Οι επιχειρήσεις Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι ένα απτό παράδειγμα ότι πλέον τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο στη χώρα, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Επιθυμία μας είναι η επιτυχία σας να γίνει το θετικό παράδειγμα και κάλεσμα ταυτόχρονα προς όσους και όσες τα χρόνια της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν και να επιχειρήσουν πίσω στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

 5 people, people standing

Η Ελλάδα της κρίσης είναι πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε αριθμό πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 30 ετών, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στόχος μας είναι η αλληλέγγυα οικονομία να καταλάβει το 10% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας».

 Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως «θεσπίζουμε ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για τους Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και προχωράμε άμεσα σε δράσεις για την περαιτέρω υποστήριξή τους». Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μας περιμένει για να γνωρίσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΚΑΛΟ!

 5 people

Νωρίτερα την Πέμπτηπραγματοποιήθηκαν άκρως ενδιαφέροντα εργαστήρια ενώ την Παρασκευή υπάρχει εξίσου πλούσιο πρόγραμμα.

Μερικά στιγμιότυπα από την 1η ημέρα (Τετάρτη 1/11):

Η Έκθεση σε αριθμούς:

Τα πρώτα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη ενώ ακολούθησαν συζητήσεις στο Pop up Hub με τις κοινωνικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς εργαζομένων σε συνεργασία με το Impact Hub Athens. 

Σκοπός της έκθεσης είναι να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ. Για τρεις ημέρες, πάνω από 150 εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας παρουσιάζουν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι μία άλλη πρόταση για την εργασία, τη διαχείριση της επιχείρησης, την κατανομή του κέρδους. Είναι εργασία όχι για κέρδος που θα μπει στην τσέπη, αλλά συλλογική ανύψωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο.

Τι είναι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
 
«Είναι συνεταιριστικά σχήματα εργαζόμενων, όπου δεν υπάρχει εργοδότης, είναι όλοι συνεργαζόμενοι και συναποφασίζουν, με μία ψήφο κάθε εργαζόμενος, για τα όλα όσα αφορούν την επιχείρηση, τι θα παράγουν, τι μισθούς θα παίρνουν, πώς θα μοιράζεται μεταξύ τους το κέρδος, κτλ», όπως ανέφερε η υπουργός. Σημείωσε επίσης ότι «η βασική τους κατεύθυνση είναι ο βιοπορισμός των ιδίων ... με ευπρεπείς συνθήκες εργασίας και παράλληλα αυτά που παράγουν να πληρούν κανόνες αειφορίας και κοινωνικού αποτυπώματος, κάτι θετικό για την κοινωνία».
 
 
Κέρδος που επιστρέφει στους εργαζόμενους
 
Αναφορικά με το κέρδος, η Ράνια Αντωνοπούλου εξήγησε: «Το κέρδος δεν είναι το κέντρο βάρους, μπορεί να βγάλουν και κέρδος, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι προσφέρουν κάτι στην κοινωνία, πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θα μπορούσε κάποιος να έχει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα είτε γιατί είναι ακριβά είτε γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν ενδιαφέρεται να τα παράγει». «Όταν προκύπτει κέρδος, επιστρέφει στους εργαζόμενους, είτε συνιδιοκτήτες του εγχειρήματος είτε απλά εργαζόμενοι», με βάση τους κανόνες που έχουν προαποφασιστεί, όπως επεσήμανε.
 
Καταστατικό φρένο στις τεράστιες μισθολογικές αποκλίσεις
 
«Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2016, που θέτει το θεσμικό πλαίσιο αυτών των φορέων, προβλέπει ως προδιαγραφή ότι μέσα στο καταστατικό τους αποδέχονται ότι η μισθολογική διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που έχει τις περισσότερες γνώσεις και εμπειρία και σε αυτούς που έχουν τη λιγότερη, είναι 1 προς 3 ... στον ιδιωτικό τομέα βρίσκουμε 1 προς 50», σημείωσε επίσης χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας. «Σηματοδοτεί την ισοτιμία, την ισονομία, τη Δημοκρατία, ότι δεν εργαζόμαστε για να βγάλουμε κέρδος και να το βάλουμε στην τσέπη, αλλά συλλογικά προσπαθούμε να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο και των μελών και της τοπικής κοινωνίας με τα προϊόντα που προσφέρουμε», κατέληξε.
 

Pop Up Hub

Το Pop up Hub είναι ένας φυσικός χώρος σε συνέδρια, εκθέσεις ή φεστιβάλ που φιλοξενεί πραγματικές και ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των συμμετεχόντων.

Γίνεται ένας φυσικό σημείο συνάντησης, ένας χώρος χαλάρωσης και ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων, όπου επί τούτου ή πιο αναπάντεχες συναντήσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια μίας υποστηριζόμενης δομής. Οι οικοδεσπότες του χώρου διευκολύνουν τις συνδέσεις, παρουσιάζουν διαδραστικά βίντεο, ξεκινούν συζητήσεις ή συνομιλίες που εμπνέουν το κοινό για δράση και συνεργασία  και βοηθούν στην ανταλλαγή πληροφοριών, πρακτικών και εμπειριών.

Το Pop up Hub έχει κεντρική θέση στις εκθέσεις και επιτρέπει την είσοδο και έξοδο εκθετών και επισκεπτών από τις αίθουσες σεμιναρίων και τους υπόλοιπους χώρους της έκθεσης επιτρέποντας μια φυσική ροή του κόσμου μέσα στο χώρο, αλλά και την καθοδήγησή τους στο τι συμβαίνει, πού και πότε.

Πληροφορίες

ΚΑΛΟ – ATHENS EXPO ’17

1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

1-3 Νοεμβρίου | Ώρες έκθεσης: 11:00 – 23:00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Πειραιώς 100, Γκάζι

expo.foreis-kalo.gr | FB event

Φωτογραφία του χρήστη ΚΑΛΟ - Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.

Ρ. Αντωνοπούλου: Έμπρακτη η στήριξη στην ΚΑΛΟ

Η κ. Αντωνοπούλου σχολιάζει ότι, μετά την ψήφιση του Ν. 4430/2016, τον περασμένο Οκτώβριο, ο χώρος της Κοινωνικής Οικονομίας απέκτησε μία νέα δυναμική. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι, «με την εφαρμογή του νέου νόμου, κάθε μήνα, δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 273 νέοι Φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο 247 Φορείς. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 390 περίπου αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις Φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο προηγούμενο Μητρώο».

Παράλληλα, τονίζει και τις αλλαγές που προωθήθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο με την ψήφιση του νέου νόμου, το 2016, λέγοντας ότι στις καινοτομίες του συγκαταλέγεται η θεσμοθέτηση ως νομικού προσώπου του Συνεταιρισμού Εργαζομένων. «Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε ανέργους και εργαζόμενους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν φορέα που θα εξασφαλίζει το βιοπορισμό τους, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία» εξηγεί η ίδια.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνοπούλου διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την έμπρακτη υποστήριξη για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, προσφέροντας τρόπους χρηματοδότησης, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καθώς και συμβουλευτική στήριξη. Στις αρχές του νέου χρόνου, όπως υπογραμμίζει, θα λειτουργήσουν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα. «Δημιουργούμε, δηλαδή, δομές ανά Περιφέρεια για ενημέρωση και υποστήριξη, όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας» διευκρινίζει.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα κοινωνικά εγχειρήματα, η κ. Αντωνοπούλου σημειώνει ότι οι φορείς ΚΑΛΟ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. «Πέραν τούτου, στις αρχές του 2018, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς, προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού. Τέλος, συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» συμπληρώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Έκθεση:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, στην Γεωργία Μπάρλα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πραγματοποίηση της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που διοργανώνεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα πραγματοποιηθεί την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ποιος είναι ο σκοπός της; 

Σκοπός της Έκθεσης είναι να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΚΑΛΟ στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ. Στην έκθεση συμμετέχουν 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Στην τριήμερη έκθεση θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, workshops των φορέων της ΚΑΛΟ για την καλύτερη δικτύωσή τους και την ανάπτυξη του πεδίου. Για παράδειγμα, θα γίνουν εργαστήρια για το πώς οικοδομείς μία συνεργατική ομάδα ή πως αποκτούν εξαγωγικό χαρακτήρα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των κοινωνικών εγχειρημάτων. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και ενημερώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τις δράσεις υποστήριξης των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας.

Σε ποιους απευθύνεται η Κοινωνική Οικονομία;

Καταρχάς, θα ήθελα να σας πω ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι η συνεργατική-συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που έχει πρωταρχικούς σκοπούς την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των ίδιων των εργαζομένων και, φυσικά, τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Επομένως, η Κοινωνική Οικονομία απευθύνεται σε όσους έχουν επιλέξει να ασκήσουν συνεργατική και συνεταιριστική επιχειρηματική δραστηριότητα με κοινωνική αξία. Αφορά, όσους έχουν απογοητευτεί από τα δυσμενή καθεστώτα εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας και παραγωγής. Απευθύνεται στους άνεργους και τους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό (brain drain) και, βέβαια, απευθύνεται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που η αγορά εργασίας αποκλείει.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι η διοργάνωση και άλλων τέτοιων εκθέσεων και δράσεων για την προώθηση της ΚΑΛΟ;

Στο υπουργείο Εργασίας, στόχος μας είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μία πανελλαδική έκθεση με προϊόντα και υπηρεσίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Επίσης, θέλουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις να γίνονται και σε περιφερειακό επίπεδο, διότι από τις δεκάδες περιοδείες που έχω κάνει στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για τη δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Οι εκθέσεις με τα workshops, τις ομιλίες τις συζητήσεις και τα σεμινάρια που περιλαμβάνουν, βοηθούν στη δικτύωση του χώρου και στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Υπάρχουν παραδείγματα που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα στο χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας; Πού παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ενεργών φορέων ΚΑΛΟ;

Ξέρετε, μετά την ψήφιση του Ν. 4430/2016, τον περασμένο Οκτώβριο, ο χώρος της Κοινωνικής Οικονομίας απέκτησε μία νέα δυναμική. Το νέο θεσμικό πλαίσιο άνοιξε τις πόρτες για την ΚΑΛΟ σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και τα θετικά αποτελέσματα έγιναν αμέσως ορατά.

Πλέον, η Κοινωνική Οικονομία δεν περιορίζεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες ούτε στους παραδοσιακούς τομείς της εστίασης. Τα νέα εγχειρήματα δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας - από τους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού μέχρι τους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, της πληροφορικής, της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου, κάθε μήνα, δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 273 νέοι Φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο 247 Φορείς. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 390 περίπου αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις Φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο προηγούμενο Μητρώο.

Σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική κατανομή τους, οι περισσότεροι φορείς δραστηριοποιούνται στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που προωθήθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο με την ψήφιση του N. 4430/2016, το 2016; Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω αλλαγές;

Ο νέος νόμος, ως αποτέλεσμα εντατικής και συνεχούς διαβούλευσης με τα εγχειρήματα του πεδίου, εξορθολογίζει τη λειτουργία τους και δημιουργεί το γόνιμο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Στις καινοτομίες του νέου νόμου συγκαταλέγεται η θεσμοθέτηση ως νομικού προσώπου του Συνεταιρισμού Εργαζομένων. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε ανέργους και εργαζόμενους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν φορέα που θα εξασφαλίζει το βιοπορισμό τους, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ήδη, συστάθηκαν 14 συνεταιρισμοί εργαζομένων.

Είναι προφανές ότι ο νέος νόμος δίνει ώθηση στην Κοινωνική Οικονομία. Φυσικά, ένας νόμος κρίνεται στην πράξη. Εμείς, ακολουθώντας την ίδια λογική που εφαρμόσαμε κατά τη σύνταξη και του νόμου, συνεχίζουμε τον εντατικό και, ελπίζουμε, ουσιαστικό διάλογο με το πεδίο, την καταγραφή των αναγκών και των προκλήσεων, ενισχύοντας τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ πεδίου και πολιτείας.

Ποιες είναι οι δράσεις χρηματοδότησης και ποια τα χρηματοδοτικά εργαλεία που

μπορούν να αξιοποιήσουν φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας;

Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την έμπρακτη υποστήριξη για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, προσφέροντας τρόπους χρηματοδότησης, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καθώς και συμβουλευτική στήριξη.

Στις αρχές του νέου χρόνου, θα λειτουργήσουν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα. Δημιουργούμε, δηλαδή, δομές ανά Περιφέρεια για ενημέρωση και υποστήριξη, όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα κοινωνικά εγχειρήματα, οι φορείς ΚΑΛΟ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Πέραν τούτου, στις αρχές του 2018, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς, προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού.

Τέλος, συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα υποστηρίζει φορείς ΚΑΛΟ που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως μιικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων ή εγγυητικές επιστολές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)