to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 17.11.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στo Γκέτεμποργκ: Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σύνοδο εξαιρετικά σημαντική


Προσερχόμενος στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα, για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη», στο Γκέτεμποργκ, «σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του ευχαρίστησε «όλους τους εταίρους για το κύμα αλληλεγγύης που έχουν δείξει με τις δηλώσεις τους και με την προσπάθεια τους να δείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν, όπως μπορούν, την Ελλάδα σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σύνοδο εξαιρετικά σημαντική, καθώς, όπως επισήμανε, «συζητάμε για την ανάγκη ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας, για την ανάγκη ενός Κοινωνικού Πυλώνα, σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση κι αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες τόσο εντός των κρατών-μελών όσο και μεταξύ των κρατών-μελών».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Ολυμπιάδα» πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας στην Κοινωνική Συνόδο του Γκέτεμποργκ

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου» και σημείωσε: «Για εμάς τους Έλληνες, που έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη προστασίας και επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κεκτημένου σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, να βρούμε και τρόπους ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά και τη νέα γενιά εργαζομένων, μια νέα γενιά που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο».

«Ίσως είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για να ανοίξουμε τον δρόμο σε κάποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του για το κύμα αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε και στα ξένα ΜΜΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την τραγωδία στην Αττική, είπε ότι θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Επισήμανε ότι η γραφειοκρατία στην Ευρώπη είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, «οπότε πρώτα απ' όλα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες μας με τις δικές δυνάμεις».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ευρύτερα το θέμα της προστασίας των πολιτών της Ευρώπης από ακραία φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο αύτο ζήτημα, επισήμανε ότι είναι κάτι που επίσης «θα συζητήσουμε στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο, καθώς τέτοια γεγονότα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας πιο συχνά στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σύνοδο, όπου θα συζητηθεί ο κοινωνικός πυλώνας, και τόνισε: «Είναι αναγκαίο να συζητήσουμε για το πώς να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και προκαλεί brain drain της νέας γενιάς [...]. Είναι αναγκαίο να προστατέψουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά τη νέα γενιά». Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν είναι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα, ωστόσο διατύπωσε μια ελπίδα: «Ίσως είναι ένα βήμα, προκειμένου να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά».


Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα για την απουσία της κοινωνικής Ευρώπης

Την ανάγκη να επεκταθεί το υπάρχον πλαίσιο προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων ώστε να καλύψει και τις νέες, μη τυπικές μορφές απασχόλησης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του στο πάνελ (ένα από τα τρία παράλληλα) της συνόδου με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας από τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτό το ζήτημα της μη τυπικής απασχόλησης κινείται σε μεγάλο ποσοστό για τη νέα γενιά και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Χαρακτηριστική η σχετική αναφορά του και στη δήλωση που έκανε πριν από την έναρξη της Κοινωνικής Συνόδου, ότι υπάρχει μια νέα γενιά εργαζομένων που δεν έχει καν γνωρίσει τα «κεκτημένα». 

Παίρνοντας τον λόγο μετά από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ενώ στην ΕΕ υπάρχει σειρά από στόχους και δείκτες που παρακολουθούνται και σχετίζονται με τα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, απουσιάζουν εμφατικά κοινωνικοί δείκτες και δείκτες κοινωνικής σύγκλισης, όπως απουσίαζαν και από τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας. Επί παραδείγματι, ο δείκτης για την ανεργία, όπου ενώ στην Ελλάδα αυξανόταν, την ίδια στιγμή στη Γερμανία έβαινε μειούμενος. Γεγονός, όπως επισήμανε, που δείχνει την απόκλιση και τις ανισότητες που προκαλούνται τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και εντός των κρατών-μελών, κάτι που ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε και κατά τη δήλωση του, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Αφού τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί, εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων, εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων και εκπρόσωποι της Κοινωνία των Πολιτών, της ΕΕ. Μεταξύ αυτών, η Βαλέρια Ροντσίτι, εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία των δημοσίων επιχειρήσεων, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το γεγονός, όπως είπε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υπηρεσίες της με κοινωνική λογική. 

Εν αναμονή της έναρξης των τοποθετήσεων στο πάνελ, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε σύντομους διαλόγους με τον Πορτογάλο και Σουηδό πρωθυπουργό, στο επίκεντρο των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε η δοκιμασία που περνάει η χώρα μας από τις καταστροφικές πλημμύρες που κόστισε ανθρώπινες ζωές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε τεχνικό επίπεδο οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαφές με αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, διερευνώντας τρόπους για ενίσχυση για τις περιοχές που έχουν πληγεί.

Στο τέλος της διάσκεψης, υπογράφηκε η «Διοργανική Διακήρυξη» του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με θέμα την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
 

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την είσοδό του στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στις εργασίες της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη, δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους:

(Ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά)

Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον Ελληνικό λαό. Εκτιμούμε βαθύτατα το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε από το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βρίσκομαι σήμερα στο Γκέτεμποργκ για μια ξεχωριστή και πολύ σημαντική Σύνοδο όπου θα συζητηθεί ο κοινωνικός πυλώνας της ΕΕ. Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα αλλάξουμε το υπάρχον οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και οδηγεί σε brain drain των νέων από τα λιγότερο προς τα περισσότερο εύπορα κράτη. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να διατηρηθεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να στηριχθούν οι επόμενες γενιές.

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα. Πιστεύω όμως, ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να πείσουμε για την ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους και τις νέες γενιές.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες για την αλληλεγγύη που επέδειξαν. Θα θέσω συγκεκριμένο αίτημα βοήθειας, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις δυσκολίες της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Για αυτό το λόγο, πρωτίστως, προσπαθούμε να βοηθήσουμε το λαό μας με τις δικές μας δυνάμεις.

Νομίζω όμως, ότι είναι απαραίτητο να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες από αυτού του είδους τα φαινόμενα τα οποία προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και στο Παρίσι το Νοέμβρη.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους Έλληνες δημοσιογράφους έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρίσκομαι σήμερα στο Γκέτεμποργκ σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό . Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους για το κύμα αλληλεγγύης που έχουν δείξει με τις δηλώσεις τους και με την προσπάθειά τους να δείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν όπως μπορούν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ωστόσο, είμαι εδώ για μια σύνοδο που κατά την άποψή μου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συζητάμε για την ανάγκη ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας, για την ανάγκη ενός κοινωνικού πυλώνα σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες , τόσο εντός των κρατών-μελών, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Για μας τους Έλληνες που έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε, για άλλη μια φορά την ανάγκη, προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα να βρούμε και τρόπους ούτως ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθάει και την νέα γενιά των εργαζομένων.. Μια νέα γενιά που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο. Υπ΄ αυτή την έννοια νομίζω ότι ίσως είναι μια ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε και να ανοίξουμε τον δρόμο για κάποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και τα εργασιακά δικαιώματα.»

Αναλυτικά η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Διάσκεψη Κορυφής για τα Κοινωνικά Θέματα, για τη Δίκαιη Απασχόληση και την Ανάπτυξη

Θα ήθελα, πρώτα από όλα, να πω ότι η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις, διαφορετικές συγκυρίες και όλες θα πρέπει να συνυπολογίζονται. Δεν μπορούμε να έχουμε μία λύση για όλα τα προβλήματα.

Ως προς την ανεργία, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η στρατηγική μας, με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ήταν να ακολουθήσουμε τα κριτήρια σύγκλισης που εφαρμόζονταν για όλους με τον ίδιο τρόπο. Τα ίδια κριτήρια για το χρέος, το έλλειμμα και ούτω καθεξής. Παρόλα αυτά, κατά το παρελθόν, δεν υπήρχαν αντίστοιχα κριτήρια που να αφορούν στα κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα στο ζήτημα της ανεργίας. Κατά την περίοδο της κρίσης, τα ποσοστά της ανεργίας ήταν ιδιαίτερα υψηλά, ενώ πριν την κρίση είχαμε χαμηλότερη ανεργία ακόμη κι από τη Γερμανία. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε άλλα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου. Η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά ακόμη είναι υψηλή η ανεργία των νέων, καθώς και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επανεντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην αγορά εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, έχω υποστηρίξει ότι πρέπει να υπάρχει υψηλότερη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία, προκειμένου να δημιουργήσουμε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Είναι ξεκάθαρο ότι όσον αφορά στην οικονομία υπάρχει χρηματοδότηση, αλλά όσον αφορά στην ανεργία χρειαζόμαστε περισσότερα προγράμματα και θα πρέπει να έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αγορές εργασίας των κρατών-μελών της και ότι η κοινωνική και η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη προστασία σε όλους. Ακόμη και για όσους έχουν απασχοληθεί με ελαστικές μορφές εργασίας, οι οποίες έχουν αποκτήσει μια νέα διάσταση στην Ευρώπη σήμερα. Όσοι απασχολούνταν με ελαστικές μορφές εργασίας και είναι πλέον άνεργοι δεν έχουν ουσιαστικά δικαιώματα και αυτό δεν είναι καθόλου αποδοτικό. Οι γυναίκες και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και αυτού του είδους η ανεργία υπονομεύει το σύστημα στο σύνολό του. Επομένως, θα πρέπει αυτό να το έχουμε υπόψη μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες σύγκλισης, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών.


Η Σύνοδος του Γκέτεμποργκ

Τη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη» συγκαλούν σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, υπό το φως των δραματικών γεγονότων στην Αττική, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στην ατζέντα της συνόδου το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης στην ΕΕ «που έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την ανάγκη διενέργειας ειδικής συνόδου και της μετατόπισης των πολιτικών από την λιτότητα προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Μιας μετατόπισης, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, «μέσα από συμμαχίες και αλλαγή συσχετισμών αποτυπώνεται σταδιακά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνικής Συνόδου του Γκέτεμποργκ και της υιοθέτησης του Κοινωνικού Πυλώνα».

   Η ατζέντα της συνόδου 

    Η Κοινωνική Σύνοδος εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και έχει ως σκοπό την προώθηση, σε ανώτατο επίπεδο, της δίκαιης απασχόλησης και της ανάπτυξης.

    Τα κύρια θέματα που πρόκειται απασχολήσουν τις εργασίες της διάσκεψης είναι η δημιουργία ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, οι ίσες ευκαιρίες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως επίσης η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων των κοινωνικών μοντέλων της χωρών της ΕΕ, η κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απώτερος σκοπός είναι η προώθηση της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω ενός δεσμευτικού «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων».

    Ο «Κοινωνικός Πυλώνας» ορίζει βασικές αρχές και καίρια δικαιώματα για τη στήριξη της καλής λειτουργίας και της δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο «Πυλώνας» δύναται να αποτελέσει «οδηγό» για μια ανανεωμένη διαδικασία ανοδικής σύγκλισης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, αρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών κ.α.

    Στο τέλος της διάσκεψης αναμένεται να υπογραφεί σχετική «Διοργανική Διακήρυξη» (σ.σ. μεταξύ των οργάνων της ΕΕ) από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και τον Γιούρι Ράτας, Πρωθυπουργό της Εσθονίας, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Επιπλέον, κατά το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα ακολουθήσει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, και ειδικότερα στην ενίσχυση της κινητικότητας και του επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις ψηφιακές υποδομές στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας.

 
Το πρόγραμμα της διάσκεψης έχει αναλυτικά ως εξής:
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου
08:30-09:00
Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στην Κοινωνική Σύνοδο
09:30-12:30
Εργασίες της Κοινωνικής Συνόδου
12:35-13:00
Τελετή υπογραφής της «Διοργανικής Διακήρυξης» και οικογενειακή φωτογραφία
13:15-15:15
Γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με θέμα την εκπαίδευση και τον πολιτισμό
Σημείωση: Οι ώρες αναγράφονται σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης (-1 από την ώρα Ελλάδας)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)