to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:05 | 24.09.2018

Κοινωνία

Οι διευκρινίσεις της δικηγόρου και του συμβούλου της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου για την ιατροδικαστική έκθεση

«Αυτό που μου είπε ο ιατροδικαστής – τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, ο κ. Τσαντίρης, είναι ότι υπάρχει εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο μένει να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί από τι προήλθε», δηλώνει η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου - Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεν προσδιορίζεται στην έκθεση των ιατροδικαστών η ακριβής αιτία του θανάτου του 33χρονου, ακτιβιστή της LBGTQ κοινότητας, Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, ενώ αναμένονται πλέον τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων- Συνελήφθη τη Δευτέρα και ένας 55χρονος, ως ο δεύτερος ύποπτος για τον ξυλοδαρμό του 33χρονου


(φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας)

Όπως ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το πόρισμα των ιατροδικαστών, Νίκου Καλογριά και Σουλτάνας Μαριανού, καθώς και του Σ. Τσαντίρη, ο οποίος ορίστηκε από την οικογένεια του 33χρονου που έχασε τη ζωή την περασμένη Παρασκευή σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάστωνος, στην Ομόνοια, δεν προσδιορίζει την ακριβή αιτία του θανάτου του.

Στο σημείο που συμφωνούν οι ιατροδικαστές και ο σύμβουλος που ορίστηκε από την οικογένεια του 33χρονου είναι ότι δεν έφερε κακώσεις που να προκαλέσουν τον θάνατό του. Έτσι, αναμένονται πλέον τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να πέσει φως στην αιτία θανάτου του.

Σχετικά με το πόρισμα, ο κ. Καλογριάς τόνισε: «Το συμπέρασμα της νεκροψίας-νεκροτομής, στο οποίο συμφωνούμε και οι δύο και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας είναι ότι η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων και μακροσκοπικό αποκλεισμό θανατηφόρων κακώσεων. Δεν έφερε κακώσεις που να δικαιολογούν από μόνες τους τον θάνατο. Είχε κάποια τραύματα διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος, μικρά θλαστικά τραύματα που από μόνα τους δεν δικαιολογούν τον θάνατο γι' αυτό προχωράμε σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Σε αυτήν τη φάση, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν υπήρχαν θανατηφόρες κακώσεις μακροσκοπικά -από τη νεκροτομή που έγινε- που να δικαιολογούν τον θάνατο. Είχε διάσπαρτες εκδορές, εκχυμώσεις, αλλά αυτά από μόνα τους δεν δικαιολογούν ιατροδικαστικά τον θάνατο. Είχε πολλές μικρές κακώσεις, μικρές που δεν δικαιολογούν τον θάνατο».

Διευκρινίσεις από τον Σ. Τσαντίρη: Δεν αποκλείσαμε ποτέ την θανατηφόρα κάκωση

Μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε από την εμφανιζόμενη ως κοινή διαπίστωση των ιατροδικαστών, της Πολιτείας αλλά και του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος, που εξέτασαν τη σορό του Ζακ Κωστοπουλου, κι εμφανίστηκαν να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν την αιτία θανάτου, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης (της οικογένειας) με διευκρινιστική του δήλωση στο documentonews.gr λέει ότι δεν αποκλείεται η θανατηφόρα κάκωση

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τσαντίρης:

«Απροσδιόριστη αιτία του θανάτου ιατροδικαστικώς, εννοούμε ότι δεν διαπιστώθηκε μακροσκοπικώς προφανής αιτία του θανάτου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον διενεργήθη δειγματοληψία οργάνων και βιολογικών υγρών για περαιτέρω εξετάσεις -τοξικολογικές και ιστολογικές.

Από την νεκροψία ο θανών έφερε επί του σώματός του πολλαπλές κακώσεις και κυρίως πολλαπλά θλαστικά τραύματα κεφαλής προφανώς λόγω πολλαπλών πλήξεων αλλά και άκρων από θραύση των τζαμιών.

Το γεγονός ότι μακροσκοπικώς δηλαδή, δια γυμνού οφθαλμού, δεν διαπιστώθηκε θανατηφόρα κάκωση δεν αποκλείει το γεγονός να υφίσταται μικροσκοπικώς και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, προκειμένου με πλήρη αντικειμενικότητα να γίνει συγκερασμός όλων των στοιχείων».

Άννυ Παπαρούσου: «Ούτε πόρισμα υπάρχει ακόμα, ούτε καταθέσεις αυτοπτών στη δικογραφία»

Δηλώσεις πραγματοποίησε τη Δευτέρα και η δικηγόρος εκ μέρους της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυς Παπαρούσου στο omniatv.com, για την εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας:

Σε σχέση με την ιατροδικαστική έκθεση: δεν υπάρχει πόρισμα. Το πόρισμα παραπέμπεται στο μέλλον, για να βγουν οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Αυτό που μου είπε ο ιατροδικαστής – τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας ο κ. Τσαντίρης, είναι ότι υπάρχει εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο μένει να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί από τί προήλθε. Άρα, αυτό μας ενδιαφέρει.

Προς το παρόν, η αιτία θανάτου παραμένει απροσδιόριστη και παραπέμπεται η γνώση που θα έχουμε γι’ αυτή στο μέλλον, όταν θα έχουν βγει και οι εξετάσεις, τοξικολογικές και ιστολογικές.

Από τη μελέτη της δικογραφίας είμαι σε θέση να σας πω ότι δεν καταγράφεται πουθενά το περιστατικό αυτό της άσκησης ακραίας βίας, σε κανένα σημείο της δικογραφίας. Η αιτία που το ΕΚΑΒ προσήλθε για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Ζακ Κωστόπουλο, ήταν «μαχαίρωμα». Αυτή ήταν η αιτιολογία που παρασχέθηκε στο ΕΚΑΒ. Πρέπει να σας πω ότι ο άνθρωπος έφτασε νεκρός στον Ευαγγελισμό, δεμένος με χειροπέδες.

Και ότι στη δικογραφία αυτή υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις, όπως καταρχήν από μαρτυρίες: όλους αυτούς τους συγκεντρωθέντες που βλέπουμε στο βίντεο, δεν έχουμε την τύχη να έχουμε τις μαρτυρικές τους καταθέσεις. Δεν υπάρχουν εκθέσεις έρευνας, οι οποίες να έχουν γίνει μέσα στο κατάστημα. Όπως καταθέτει ο καταστηματάρχης, η πόρτα του καταστήματος ήταν ανοιχτή, δεν παραβιάστηκε δηλαδή από τον θανόντα. Και γενικώς δεν υπήρξε καμμία μέριμνα της αστυνομίας να καταγράψει και να περισυλλέξει οποιοδήποτε στοιχείο που υπήρξε, μετά το συμβάν. Αν δεν υπήρχε αυτό το οπτικό υλικό, η δικογραφία ενδεχομένως να έκλεινε έτσι. Δεν θα είχε καταγραφεί καμμία άσκηση βίας από τον οποιονδήποτε.

Η ανάκριση είναι ανοιχτή, το βιντεοληπτικό υλικό επεξεργάζεται ένας ειδικός πραγματογνώμονας για τα ηλεκτρονικά πειστήρια και θα καταθέσει και στον ανακριτή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ήταν μάρτυρες στο περιστατικό, δεν έχουν βρεθεί δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν και υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έπαιξαν κι ένα ρόλο στο περιστατικό, με μία επιπλέον άσκηση βίας, κατά το στάδιο όπου ο θανών Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν σε καμία θέση να αντιδράσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογένεια Ζακ Κωστόπουλου: Δολοφόνησαν το παιδί μας

Συνελήφθη και ο δεύτερος ύποπτος για το λιντσάρισμα

Παράλληλα, συνελήφθη ο 55χρονος ο οποίος είχε προσαχθεί στην Ασφάλεια Αθηνών ως ύποπτος για τη συμμετοχή του στον ξυλοδαρμό του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στην Αθήνα.

Ο 55χρονος αναγνωρίστηκε από το βίντεο, όπου φαίνεται να χτυπά με κλωτσιές τον 33χρονο μαζί με τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, καθώς και από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών. Πρόκειται για ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου στην περιοχή, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και ισχυρίστηκε ότι το έκανε γα να εμποδίσει τον Ζακ Κωστόπουλο να βγει από το κοσμηματοπωλείο επειδή είχε δει ότι κρατούσε μαχαίρι και ήθελε να τον σταματήσει για να μην κινδυνέψουν οι άνθρωποι που ήταν από έξω, μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί. Σε βάρος του 55χρονου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

(στην οδό Γλάδστωνος 2 κόσμος ευλαβικά αφήνει ένα λουλούδι στη μνήμη του αδικοχαμένου Ζακ - φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας)

Νέο βίντεο στη δημοσιότητα

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, το Νews 24/7 έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο ντοκουμέντο από την άγρια επίθεση που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

Το βίντεο δείχνει τον 33χρονο αιμόφυρτο στο έδαφος και ανάμεσα σε σπασμένα τζάμια, να κρατά με τα χέρια του το κεφάλι του και τον λαιμό του, λίγα δευτερόλεπτα μετά το ξυλοκόπημα που έχει δεχτεί από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και έναν άλλο άνδρα.

Ένας αστυνομικός καλεί το ΕΚΑΒ και ένας πολίτης εξηγεί στον αστυνομικό πού έχει τραυματιστεί ο 33χρονος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εξέταση αποτυπωμάτων για το μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο

Παράλληλα, η αστυνομία βρήκε στο κοσμηματοπωλείο το μαχαίρι που φέρεται ότι κρατούσε, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 33χρονος όταν μπήκε στο κατάστημα. Το μαχαίρι εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως έχει πάνω τα αποτυπώματά του.

Εν τω μεταξύ, κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Γλάδστωνος, όπου  την Παρασκευή άφησε την τελευταία του πνοή ο Ζακ Κωστόπουλος που φέρεται να επιχείρησε να ληστέψει το κατάστημα. 

Ο κοσμηματοπώλης οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για τα αδικήματα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που είναι κακουργηματικού βαθμού και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. 

Η δικογραφία για τον καταστηματάρχη ανατέθηκε σε τακτικό Ανακριτή, από τον οποίο ήδη ο κατηγορούμενος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Τρίτης. 

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, ο κοσμηματοπώλης δεν έχει καμία συμμετοχή στην τραγική κατάληξη του ανθρώπου που επιχείρησε τη ληστεία: «Έχουμε ένα θλιβερό περιστατικό για όλους, στο οποίο όμως δεν έχει συμμετοχή στο επελθόν αποτέλεσμα ο εντολέας μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος. Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε πως ο κατηγορούμενος έπραξε τα αυτονόητα: «Η πρώτη του ενέργεια ήταν η προσφυγή στην πολιτεία ειδοποιώντας την αστυνομία. Έπειτα προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του δράστη μαζί με άλλους περαστικούς που προσέτρεξαν. Στη συνέχεια ο δράστης της κλοπής στην προσπάθεια του να βγει τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά». 

Σύμφωνα με τον συνήγορο, δεν ήταν ο τραυματισμός του δράστη που επέδρασε στην απώλεια της ζωής του και ως απόδειξη σε αυτό ο κ. Αναγωστόπουλος τόνισε πως αφού βγήκε από το κοσμηματοπωλείο «και ενώ είχε ήδη έρθει στο σημείο η ομάδα ΔΙΑΣ αλλά και το ΕΚΑΒ, σηκώθηκε και επιτέθηκε εναντίον τους απειλώντας τους με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού».

«Πρόκειται για καθαρή δολοφονία»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” η δικηγόρος Α. Παπαρούσου μιλάει για “έναν άνθρωπο παγιδευμένο που εμποδίστηκε με βία να διαφύγει και αυτό οδήγησε στον θάνατό του”. Η δικηγόρος μιλάει για καθαρή δολοφονία, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι ορθές οι κατηγορίες, δεν είναι βαριά σκοπούμενη και επικίνδυνη βλάβη, αλλά ανθρωποκτονία.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η παρουσίαση του άγριου λιντσαρίσματος από τα ΜΜΕ

Στα δελτία ειδήσεων το περιστατικό παρουσιάστηκε με τρόπο που η υπαιτιότητα του θανάτου βάρυνε το θύμα. Τα ΜΜΕ σε ρόλο εισαγγελέα είχαν ήδη καταδικάσει τον νεκρό Ζακ. Ο κοσμηματοπώλης μάλιστα βγήκε στα κανάλια και παρουσίαστηκε ως θύμα υποστηρίζοντας ότι ο Ζακ «αυτοτραυματίστηκε».

Αν δεν κυκλοφορούσε ευρέως στο διαδίκτυο το βίντεο κάμερας ασφαλείας που καταγράφει την αγριότητα με την οποία κλωτσούσαν το θύμα στο κεφάλι ενδεχομένως η εικόνα για το τι συνέβη να ήταν σήμερα εντελώς διαφορετική.

Για το περιστατικό ρωτήθηκε το πρωί του Σαββάτου, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Αυτά τα φαινόμενα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να απαντηθούν από τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία».

Το περιστατικό

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο νεαρός επιχείρησε να ληστέψει υπό την απειλή μαχαιριού το κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στην οδό Γλάδστωνος 2, όμως εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα.

Στη συνέχεια ο επίδοξος ληστής επιχείρησε να διαφύγει από το σημείο σπάζοντας την τζαμαρία του καταστήματος με έναν πυροσβεστήρα.

Σε εκείνο το σημείο όμως, όπως καταγράφει και βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ο ληστής δέχτηκε ισχυρά χτυπήματα στο κεφάλι από δύο άτομα και έπεσε στο έδαφος αιμόφυρτος.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αστυνομία ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια εξέλιξης του περιστατικού.

Στη συνέχεια και αφού ο νεαρός άνδρας είχε χτυπηθεί άσχημα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τού πέρασαν χειροπέδες και κλήθηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει τη ζωή του.

Στη συνέχεια και αφού ο νεαρός άνδρας είχε χτυπηθεί άσχημα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. του πέρασαν χειροπέδες και κλήθηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει τη ζωή του.

Ιατροδικαστής θα διενεργήσει τη νεκροψία - νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του νεαρού άνδρα.  Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι την υπόθεση και το περιστατικό του ξυλοδαρμού θα διερευνήσει η ασφάλεια Αθηνών.

Φωτογραφίες και πληροφορίες: «Εφ.Συν.», ΑΥΓΗ

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, αναφερόμενος στην υπόθεση του λιντσαρίσματος στο κοσμηματοπωλείο, δίνει μια άλλη εκδοχή με νέα στοιχεία:

Ποιος ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος

Ο Ζακ Κωστόπουλος είχε γεννηθεί στην Αμερική και ήρθε μικρός στην Ελλάδα. Είχε δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στο χώρο της LBGTQ κοινότητας ως ακτιβιστής για τα δικαιώματά της, είχε αρθρογραφήσει σε πολλά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το Docville του Documento, και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κύκλο του.

Είχε πέσει στο παρελθόν επανειλημμένα θύμα μπούλινγκ και επιθέσεων, φραστικών και σωματικών, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε ποτέ από το να είναι ένας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, με μεγάλη αγάπη για τα ζώα και έντονη δραστηριότητα.

Το προφίλ του στο Facebook κατακλύστηκε από μηνύματα λύπης και συμπαράστασης, όταν η ταυτότητά του, ως θύματος του ξυλοδαρμού, έγινε γνωστή. Μέλη της LBGTQ κοινότητας, φίλοι του, αλλά και δημοσιογράφοι που τον είχαν γνωρίσει έσπευσαν να εκφράσουν τη λύπη και την οργή τους για τον τρόπο με τον οποίο πέθανε.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:

Η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε:

Η Αννέτα Καββαδία, βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε:

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουικ σχολίασε:

Η ομάδα του Αntivirus για τον χαμό του Ζακ:

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, μιας και ο αγαπημένος μας Ζακ Κωστόπουλος δεν είναι πια κοντά μας.

Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε έναν άνθρωπο που σημαίνει πολλά για εμάς.

Θα σε θυμόμαστε και θα σ΄αγαπάμε για πάντα.»

«Κάτι που ως περιοδικό θέλουμε να καταστήσουμε σαφές»

Σήμερα βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για τον χαμό ενός δικού μας ανθρώπου, ενός σημαντικού μέλους της οικογένειάς μας. Και ήταν (είναι) κάτι δύσκολο, πολύ δύσκολο.

Αυτή τη στιγμή η είδηση του θανάτου του, της δολοφονίας του για να είμαστε ακριβείς, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, περιγράφοντας ένα συγκεκριμένο σκηνικό ανθρώπινης σκληρότητας και εγκληματικής συμπεριφοράς, που αφήνει όμως – δυστυχώς – χώρο για φθηνές δικαιολογίες. Καμία όμως δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε ό,τι συνέβη. Και αυτό ως περιοδικό θέλουμε να το καταστήσουμε σαφές.

Το φονικό περιστατικό της οδού Γλαδστώνος, μας στέρησε έναν ΔΙΚΟ μας άνθρωπο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Μπορούμε όμως και πρέπει να διαφυλάξουμε τη μνήμη του ατόμου που μας έμαθε να πολεμάμε με τις στερεοτυπικές μας συμπεριφορές, κάνοντάς μας απλά καλύτερους/ες. Κάτι που δεσμευόμαστε να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Ζακ θα μας λείψεις τόσο πολύ…

Η ΛΑΕ για «την απάνθρωπη δολοφονική επίθεση στον Ζακ Κωστόπουλο»:
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας απαιτεί την ποινική καταδίκη αυτών, που με φασιστική κουλτούρα επιτέθηκαν με κλωτσιές στο Ζακ Κωστόπουλο όσο αυτός ήταν εγκλωβισμένος μέσα σε σωρό σπασμένων τζαμιών βιτρίνας κοσμηματοπωλείου στην Ομόνοια και λίγη ώρα αργότερα, ξεψύχησε μπροστά τους από τα τραύματά του. Είναι σαφές ότι η αφήγηση που αυτουργοί αλλά και ΜΜΕ βιάστηκαν να διασπείρουν περί δήθεν αυτοάμυνας έχει καταρρεύσει ενώ αμφισβητείται ακόμη και το ίδιο το σενάριο περί απόπειρας ληστείας.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε φερόμενη κατηγορία σε βάρος του για οποιοδήποτε αδίκημα, δεν αποτελεί εύλογη αιτία για έναν τέτοιο κοινωνικό κανιβαλισμό. Είναι προφανές ότι τη στιγμή που δέχθηκε την δολοφονική επίθεση προσπαθούσε να διαφύγει και δεν απειλούνταν η ακεραιότητα, ούτε καν η περιουσία οποιουδήποτε προσώπου.
Πρόκειται για μια χυδαία επίθεση κοινωνικού ρατσισμού και προϊόν των αντιδραστικών πρακτικών και ιδεολογημάτων κοινωνικού αυτοματισμού που γεννά η συντηρητικοποίηση και το ιδεολόγημα του «Νόμου και της Τάξης» που αναπαράγουν κρατικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί. Δεν παίρνουμε θέση ως προς το εάν το ίδιο το θύμα είχε πρόβλημα τοξικοεξάρτησης, κάτι το οποίο πρόσωπα του στενού του κύκλου αμφισβητούν. Ουδεμία όμως σημασία έχει αυτό.
Η δολοφονική μανία με την οποία αντιμετωπίστηκε ο Ζακ προκύπτει από μια συνολική αντιδραστική αντίληψη που αντιμετωπίζει ολόκληρες κατηγορίες πολιτών ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που αντιμετωπίζει τη ζωή τους ως μικρότερης αξίας από την καταπάτηση της περιουσίας. Αυτή η κουλτούρα είναι γνήσιο τέκνο της ρατσιστικής πολιτικής περιθωριοποίησης που ασκούν κυβερνήσεις χρόνια τώρα απέναντι σε πολίτες που ζουν στην απόλυτη φτώχεια ή στην τοξικοεξάρτηση. Μια πολιτική που στιγματίζει την τοξικοεξάρτηση και την παραβατικότητα των τοξικοεξαρτημένων προσώπων, η οποία είναι γνήσιο κοινωνικό προϊόν της καταστολής τους, της παραμέλησης τους, του στιγματισμού τους και της περιθωριοποίησης τους από το κράτος, την κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη.
Πρόκειται ακόμα για μια πράξη φρικαλέας αυτοδικίας που υποβάλλει τη ζωή και την ακεραιότητα των πολιτών και των κατοίκων της χώρας στις διαθέσεις ανεξέλεγκτων φασιστοειδών, που απειλούν να τιμωρούν εις θάνατον οποιοδήποτε πρόσωπο αποδοκιμάζουν για τις πράξεις του.
Απαιτούμε επίσης την άμεση διερεύνηση των ευθυνών των αστυνομικών δυνάμεων που ήταν παρούσες για την παράλειψη παρεμπόδισης του ειδεχθούς εγκλήματος σε βάρος του Ζ. Κωστόπουλου, μέλη των οποίων παρακολούθησαν άπραγα την επίθεση μέχρι και το σημείο της ολοκλήρωσής της.
Η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή τη δολοφονική αυτή επίθεση αναδεικνύει τους κινδύνους και τα ακραία αποτελέσματα στα οποία μπορεί να φτάσει η ασκούμενη πολιτική καταστολής και περιθωριοποίησης, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, από την κυβέρνηση, τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής. Δεν είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ εντείνει την κατασταλτική σκλήρυνση ενώ η ΝΔ στηρίζει την αντιπολιτευτική της στρατηγική στην αντιδημοκρατική εκτροπή.
Αυτή η πολιτική οπλίζει το χέρι για τις δεκάδες άλλες επιθέσεις που δέχονται καθημερινά πολίτες που δεν εντάσσονται στην κανονικότητα κάθε μορφής στην αποκρουστική λογική «να καθαρίσει ο τόπος». Τις επιθέσεις σε τοξικομανείς ή σε επαίτες. Τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και φασιστικές επιθέσεις και τους ξυλοδαρμούς προσφύγων και μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων, θύμα των οποίων είχε πέσει και ο ίδιος ο Ζακ στο παρελθόν και όπως πάντα με θάρρος είχε καταγγείλει.
Κανένας άνθρωπος δεν είναι αναλώσιμος. Και ο Ζακ Κωστόπουλος, που με τόση αναλγησία καταδικάστηκε χωρίς δίκη στην ποινή αυτού του βασανιστικού θανάτου, ήταν ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του σε μια αδιάκοπη έμπρακτη υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙΑ+, των οροθετικών και των τοξικοεξαρτημένων προσώπων.
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)