to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:03 | 29.10.2018

Διεθνή

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου εξασφάλισε το 55,2% των ψήφων


Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου εξασφάλισε το 55,2% των ψήφων, έναντι 44,8% του Αντάτζι, ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), η εκλογική επιτροπή της χώρας, με το 99,6% των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

«Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο εκλεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, σε ένα πρώτο μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω Facebook, μετά την αναγγελία της νίκης του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», πρόσθεσε, σε πολεμικό τόνο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, μετά τη νίκη του επί του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του Φερνάντου Αντάτζι.

Λίγο αργότερα, ο Μπολσονάρου υποσχέθηκε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι η κυβέρνησή του θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία». «Αυτή δεν είναι ούτε η υπόσχεση ενός κόμματος, ούτε μια κενή υπόσχεση ενός άνδρα, είναι ένας όρκος ενώπιον του θεού», πρόσθεσε ο Μπολσονάρου, που εκλεγόταν στη Βουλή της Βραζιλίας επί 27 χρόνια με τα χρώματα της άκρας δεξιάς και δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85).

Ο Φερνάντου Αντάτζι απαιτεί σεβασμό προς τους 45 εκατομμύρια εκλογείς που τον ψήφισαν

Ο Φερνάντου Αντάτζι, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Βραζιλίας, που ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή, απαίτησε «σεβασμό προς τα 45 εκατομμύρια των ψηφοφόρων» που τον υποστήριξαν, μετά την επικράτηση του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι τους αντιπάλους του τους περιμένει «η φυλακή ή η εξορία».

Επικαλούμενος τις «πάνω από 45 εκατομμύρια ψήφους» που έλαβε, ο Αντάτζι, ο υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), δήλωσε πως «αυτό το μεγάλο μέρος του βραζιλιάνικου λαού πρέπει να γίνει σεβαστό».

«Διακυβεύονται τώρα τα ατομικά, τα πολιτικά, τα εργασιακά κα τα κοινωνικά δικαιώματα», συνέχισε ο Αντάτζι. «Έχουμε την ευθύνη να αποτελέσουμε μια αντιπολίτευση που θα βάζει τα συμφέροντα του έθνους πάνω απ' όλα».

Ο Αντάτζι δεν συνεχάρη για τη νίκη του τον Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μπροστά στους υποστηρικτές του στο Σαν Πάουλου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία πολύ σκληρή και τεταμένη. Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς βάσισε όλη την εκστρατεία του στην υπόσχεση της καθολικής, βίαιης κατεδάφισης των 13 χρόνων (2003-2016) της κυριαρχίας του PT στο πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας.

Ο Αντάτζι είχε δηλώσει λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ότι «θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να εμποδίσει τον φασισμό» να επικρατήσει στη Βραζιλία και επανέλαβε την Κυριακή το πρωί, καθώς ψήφιζε, ότι «η δημοκρατία και οι ατομικές ελευθερίες διατρέχουν κίνδυνο» στη χώρα.

Ο Φερνάντου Αντάτζι, ο οποίος αντικατέστησε τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος φυλακίστηκε μετά την καταδίκη του για μια υπόθεση διαφθοράς και αποκλείστηκε από τη διαδικασία αφού κρίθηκε ότι δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, δεν αναφέρθηκε στον μέντορά του στην ομιλία του.

Ο υποψήφιος της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, ο Φερνάντου Αντάτζι, ευχήθηκε τελικά καλή τύχη στον Ζαϊχ Μπολσονάρου μέσω Twitter, την επομένη της νίκης του.

«Πρόεδε Ζαΐχ Μπολσονάρου, σας εύχομαι να επιτύχετε. Η χώρα μας αξίζει το καλύτερο. Γράφω αυτό το μήνυμα σήμερα με ελαφριά καρδιά, με ειλικρίνεια, ώστε να προκύψει το καλύτερο για όλους μας. Καλή τύχη», έγραψε ο υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT) έπειτα από μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ συνεχάρη το βράδυ της Κυριακής τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση στην επόμενη θα ξεκινήσει σήμερα.

«Συνεχάρην τον εκλεγμένο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, μπόρεσα να αντιληφθώ τον ενθουσιασμό του, όχι μόνο όταν μου μίλησε, αλλά επίσης όταν έκανε τις δηλώσεις του υπέρ της ενότητας της χώρας, της ειρήνευσης της χώρας, της αρμονίας στη χώρα», ανέφερε ο Τέμερ από το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια.

Ο συντηρητικός Τέμερ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία το 2016 —μετά την καθαίρεση από το Κογκρέσο της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος— κι ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές εξαιτίας του ότι η δημοτικότητά του καταγράφει ιστορικό ναδίρ, θα εγκαταλείψει επίσημα την εξουσία και θα την παραδώσει στον διάδοχό του την 1η Ιανουαρίου.

«Από αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα), θα αρχίσουμε τη μετάβαση», διαβεβαίωσε ο απερχόμενος αρχηγός του Κράτους. «Είναι απαραίτητο να εργαστούμε όλοι μαζί για να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια όσων κάναμε, της οικονομικής πολιτικής που θέσαμε σε εφαρμογή στη χώρα, και των άλλων πολιτικών, για το περιβάλλον, την παιδεία και την υγεία», συμπλήρωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον υποψήφιο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου για να τον συγχαρεί μετά τη νίκη του, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «εργαστούν πλάι-πλάι για να βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών των ΗΠΑ και της Βραζιλίας» καθώς και να διαδραματίσουν «ηγετικό ρόλο» στην αμερικανική ήπειρο, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


Η Βραζιλία «θα αλλάξει οικονομικό μοντέλο»

Η κυβέρνηση της άκρας δεξιάς υπό τον Ζαΐχ Μπολσονάρου θα «αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας», προωθώντας ένα ιδιαίτερα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και προχωρώντας στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, δήλωσε ο Πάουλου Γκέτζις, που έχει ήδη αναγγελθεί ότι θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

«Η Βραζιλία γνώρισε 30 χρόνια ανεξέλεγκτων δημοσίων δαπανών (...) ακολούθησε ένα μοντέλο το οποίο διέφθειρε την πολιτική και προκάλεσε την αύξηση των φόρων, των επιτοκίων και του χρέους, όπως μια χιονοστιβάδα», δήλωσε ο γκουρού για οικονομικά θέματα του εκλεγμένου προέδρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Γκέτζις, 69 ετών, που πήρε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Σικάγου, λίκνο του νεοφιλελευθερισμού, επέκρινε με σφοδρότητα «το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο».

«Αυτό το μοντέλο είναι πολύ κακό, είμαστε φυλακισμένοι εξαιτίας της ασθενικής μας ανάπτυξης», τόνισε.

Η Βραζιλία βγήκε με πολύ κόπο από μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία της, αφού είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 3,5% το 2015 και το 2016, ενώ καταμετρά σχεδόν 13 εκατομμύρια άνεργους.

Ο Γκέτζις υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρου θα μελετήσει και θα θέσει σε εφαρμογή αφού αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις, μέτρα εξαιρετικά αντιδημοφιλή που όμως επιχειρηματίες και οι αγορές χαρακτηρίζουν απαραίτητα για να μειωθεί το χρέος.

Επέμεινε πως πρέπει να «επιταχυνθεί ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων» που άρχισε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Μισέλ Τέμερ, που έθεσε ήδη σε εφαρμογή στα τέλη του 2016 μια θεραπεία λιτότητας, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα της Βραζιλίας.


Νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας

Το παρελθόν του Μπολσονάρου, πρώην λοχαγού του στρατού, το γεγονός πως δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας και διατηρεί στενές σχέσεις με αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων, ένας από τους οποίους είναι άλλωστε υποψήφιος αντιπρόεδρός του, τα σεξιστικά, μισογυνικά και ρατσιστικά σχόλιά του έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλούς στη Βραζιλία, οι οποίοι φοβούνται ότι θα καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα περιορίσει τις πολιτικές ελευθερίες και θα φιμώσει την ελευθερία της έκφρασης. 

Εμπρηστικές δηλώσεις

Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με εμπρηστικές δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και τους μαύρους. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες.

"Δεν θα σε βίαζα ποτέ γιατί δεν το αξίζεις", δήλωσε το 2003 απευθυνόμενος στην βουλευτή Μαρία ντο Ροσάριο στο κοινοβούλιο.

"Είμαι υπέρ των βασανιστηρίων. Και ο λαός επίσης", είπε το 1999 σε τηλεοπτική συνέντευξη.

"Δεν θα απασχολούσα (άνδρες και γυναίκες) με τον ίδιο μισθό. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ικανές γυναίκες", είπε το 2016 και πάλι σε τηλεοπτική συνέντευξη.

"Δεν θα μπορούσα να αγαπήσω έναν ομοφυλόφιλο γιο. Δεν θα υποκριθώ γι'αυτό. Θα προτιμούσα ο γιος μου να πεθάνει σε κάποιο ατύχημα παρά να εμφανιστεί εδώ με έναν μουστακαλή", δήλωσε το 2011 σε συνέντευξή του σε περιοδικό.

"Δεν θα παλέψω ούτε θα κάνω διακρίσεις, αλλά αν δω δύο άνδρες να φιλιούνται στον δρόμο θα τους δείρω", δήλωσε το 2002 σε συνέντευξή του.

"Δεν κάνουν τίποτα. Πιστεύω ότι δεν είναι καλοί ούτε για αναπαραγωγή", είπε το 2017 έπειτα από επίσκεψή του σε χωριό αφροβραζιλιάνων.

"Δεν κινδυνεύω, γιατί τα παιδιά μου έχουν πολύ καλή μόρφωση", είχε επίσης πει το 2011 σε τηλεοπτική συνέντευξη απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα αντιδρούσε αν ένας γιος του ερωτευόταν μια μαύρη.

"Περίπου 30.000 διεφθαρμένοι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πυροβοληθεί, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο", είπε σε συνέντευξή του το 1999.

"Ο Θεός πάνω από όλα. Δεν τα πιστεύω αυτά για ένα κοσμικό κράτος. Το κράτος είναι χριστιανικό και η μειονότητα που είναι αντίθετη σε αυτό μπορεί να φύγει", δήλωσε επίσης το 2017 σε σύνοδο.

"Είναι ντροπή να είσαι εργοδότης σε αυτήν τη χώρα, με τόσο πολλά δικαιώματα για τους εργαζόμενους", είπε το 2014 σε συνέντευξή του σε εφημερίδα.

"Αν αυτοί (οι αριστεροί ψηφοφόροι) θέλουν να μείνουν εδώ, θα πρέπει να υποταχθούν στον νόμο μας. Ή θα φύγουν ή θα πάνε φυλακή. Αυτοί οι περιθωριακοί κομμουνιστές θα είναι παράνομοι στην πατρίδα μας", είπε επίσης τον Οκτώβριο του 2018.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)