to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο (ακροδεξιός) ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών καλεί σε.... αποκεφαλισμό των Παλαιστινίων

«Σε όποιον είναι μαζί μας θα δώσουμε τα πάντα – το ήμισυ του βασιλείου. Για όποιον είναι εναντίον μας, δεν υπάρχει τίποτα – πρέπει να υψώσουμε ένα τσεκούρι και να του κόψουμε το κεφάλι. Διαφορετικά δεν θα επιβιώσουμε εδώ», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε προεκλογική εκδήλωση την Κυριακή, αναφερόμενος στους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.


του Ali Abunimah

O Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν έφτασε την εκστρατεία υποκίνησης σε βία κατά των Παλαιστινίων σε νέες ακρότητες ζητώντας να κοπούν τα κεφάλια όσων δεν είναι πιστοί στο Ισραήλ.

Επίσης επανέλαβε το πάγιο αίτημά του για την εκδίωξη των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.

«Σε όποιον είναι μαζί μας θα δώσουμε τα πάντα – το ήμισυ του βασιλείου. Για όποιον είναι εναντίον μας, δεν υπάρχει τίποτα – πρέπει να υψώσουμε ένα τσεκούρι και να του κόψουμε το κεφάλι. Διαφορετικά δεν θα επιβιώσουμε εδώ», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε μια προεκλογική εκδήλωση την Κυριακή, αναφερόμενος στους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mako, ο Λίμπερμαν έκανε τα σχόλια αυτά σε μια συνέντευξη με το δημοσιογράφο Ούντι Σεγκάλ κατά τη διάσκεψη «Eκλογική Δημοκρατία το 2015» στο IDC Herzliya, ένα ισραηλινό κολέγιο.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, επιζώντες του εκτοπισμού και απόγονοι εκείνων που γλύτωσαν τον εκτοπισμό από το σημερινό Ισραήλ το 1948, είναι πολίτες της χώρας. Οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη μνήμη της εθνοκάθαρσης, που αποκαλούν Νάκμπα (στα αραβικά «Καταστροφή»), κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

Ενώ έχουν δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες ισραηλινές εκλογές, οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ αντιμετωπίζουν αμείλικτες νομικές και κοινωνικές διακρίσεις, υποκίνηση σε βία εναντίον τους και απειλές για απέλαση.

Ο Λίμπερμαν επιθυμεί εθνοκάθαρση

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ουμ Αλ Φαχμ να είναι τμήμα του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Λίμπερμαν, αναφερόμενος σε με μια μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ με παλαιστινιακό κυρίως πληθυσμό. «Πολίτες του κράτους του Ισραήλ που υψώνουν μαύρη σημαία τη μέρα της Νάκμπα, όσο με αφορά, θα πρέπει να φύγουν και εγώ θα τους χαρίσω στον Αμπού Μάζεν με μεγάλη μου χαρά».

H αναφορά του Λίμπερμαν ότι «θα χαρίσει» τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ στον Αμπού Μάζεν – τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς – ισοδυναμεί με έκκληση για εθνοκάθαρση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, που ηγείται του ακραίου αντι-παλαιστινιακού κόμματος Yisrael Beiteinu, έχει μακρά ιστορία στην υποκίνηση σε βία. Σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στο facebook ζήτησε την εκτέλεση των Παλαιστίνιων που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του θα χάσει έδρες κατά τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου. Τα σχόλιά του μπορεί να είναι μια προσπάθεια να κατοχυρώσει την ισραηλινή αντι-αραβική ψήφο που έχει σκορπιστεί και σε άλλα κόμματα που καλούν ανοιχτά σε γενοκτονία, όπως το κόμμα Habayit Hayehudi (Eβραϊκή Oικία) του Ναφτάλι Μπένετ.

Δεν είναι όμως μόνο οι δεξιοί πολιτικοί του Ισραήλ που απευθύνονται στους ψηφοφόρους υποκινώντας σε βία κατά των Παλαιστινίων. Και η δήθεν Αριστερά του Ισραήλ το ίδιο κάνει. Σε μια πρόσφατη εκλογική διαφήμιση, ο Γιτσχάκ Χέρτσογκ, επικεφαλής του υποτίθεται φιλειρηνικού Εργατικού κόμματος του Ισραήλ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν επιτέθηκε στη Γάζα αρκετά σκληρά.

Σε μια επίθεση διάρκειας 51 ημερών το προηγούμενο καλοκαίρι, το Ισραήλ διέπραξε πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου, προκαλώντας τον όλεθρο στη Γάζα και δολοφονώντας περισσότερους από 2.200 ανθρώπους.

Η πρόσφατη υποκίνηση σε βία από τον Λίμπερμαν θα τροφοδοτήσει τις συγκρίσεις που έχουν γίνει μεταξύ του Ισραήλ – του αυτοαποκαλούμενου «Εβραϊκού κράτους» – με την ISIS (ή ISIL), το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό κράτος», που έχει γίνει πασίγνωστο για τους βάναυσους αποκεφαλισμούς ομήρων στις περιοχές που έχει καταλάβει στο Ιράκ και στη Συρία.

Άρθρο μεταφρασμένο από την Electronic Intifada

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)