to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ακήρυχτος εμφύλιος παραλύει την Τουρκία

Σε πεδίο μάχης ενός ακήρυχτου εμφυλίου έχουν μετατραπεί τα μεγάλα αστικά κέντρα της νοτιοανατολικής Τουρκίας (τουρκικό Κουρδιστάν), με τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να πολιορκούν τους οχυρωμένους Κούρδους και τη μεθοριακή πόλη του Τσιζρέ να γίνεται θέατρο αιματηρών οδομαχιών.


Οργανωμένα πλήθη εθνικιστών σπέρνουν τον τρόμο εδώ και δύο 24ωρα στις μεγαλουπόλεις της Τουρκίας ξυλοκοπώντας Κούρδους και αριστερούς και καίγοντας τα γραφεία τους | AP PHOTO

 

Το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) γνωστοποίησε ότι σκοτώθηκαν στην πόλη 21 άμαχοι, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένας νεκρός πολίτης και 30-32 Κούρδοι αντάρτες.

Η πόλη του Τσιζρέ είναι από την περασμένη Παρασκευή αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο και έχει επιβληθεί από τον τοπικό κυβερνήτη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Επιφανείς Κούρδοι πολιτικοί και προσωπικότητες της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Αλί Χαϊντάρ Κοντσά, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, και Μουσλούμ Ντογάν, Ανάπτυξης, και πολλοί βουλευτές επιχείρησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη, ωστόσο τους σταμάτησε φραγμός των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Κάτοικοι της πόλης περιέγραψαν σε τηλεφωνικές τους συνεντεύξεις πως διεξάγονται σφοδρές οδομαχίες μεταξύ Κούρδων ανταρτών και στρατιωτικών δυνάμεων, πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί από εκρήξεις και οι 120.000 κάτοικοι του Τσιζρέ βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς δυνατότητα να ανεφοδιαστούν και χωρίς καμία ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Ο Σελαμί

Τουρκικά μαχητικά αεροπλάναAP Photo/ Emrah Gurel

Ο υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Σελαμί, ισχυρίστηκε ότι απαγορεύτηκε στην αντιπροσωπεία του HDP να μεταβεί στο Τσιζρέ «για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους».

Ο Σελαμί δεν διευκρίνισε από ποιους κινδύνευαν οι Κούρδοι βουλευτές, την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις των «αγανακτισμένων πολιτών» και τα λιντσαρίσματα Κούρδων σε δρόμους τουρκικών πόλεων και σε γραφεία του HDP.

Οπως καταγγέλλει το «Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν», ο Ερντογάν και το ΑΚΡ ευθύνονται για την έξαρση του εθνικισμού και την ανεξέλεγκτη δράση φασιστικών και ρατσιστικών ομάδων που οργανώνονται σε όχλο μέσα από κοινωνικά δίκτυα και επιτίθενται σε σπίτια και γραφεία Κούρδων αμάχων.

Ο ηγέτης του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν ΝτεμιρτάςΟ ηγέτης του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς | AP Photo/ Burhan Ozbilici

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι «οι ζωές μας δεν είναι πιο πολύτιμες από τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία», απαντώντας σε δήλωση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, προχθές, είχε απειλήσει έμμεσα τον ηγέτη του HDP λέγοντας πως «αν πάρεις το μέρος της τρομοκρατίας, διατρέχεις τον κίνδυνο να πληρώσεις το τίμημα».

«Αυτό το πολιτικό κίνημα έχει αρχίσει να φαίνεται εντελώς παράνομο» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Τουρκίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για να βγει εκτός νόμου το HDP και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τη νίκη του ΑΚΡ στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Σε πλήρη «αρμονία» με τη σκέψη του προέδρου, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Ντιγιάρμπακιρ, προωθεί αίτημα για ανάκριση του Ντεμιρτάς ως «υπόπτου για προώθηση της τρομοκρατίας» και για προσβολή του προέδρου της χώρας.

Χθες, ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως «καθίσταται αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας» και απέδωσε τις εις βάρος του κατηγορίες από τον εισαγγελέα του Ντιγιάρμπακιρ σε «μέρος της εκστρατείας για την υπονόμευση του HDP, κατ’ εντολήν του προέδρου [Ερντογάν]».

Η Λεϊλά Ζάνα

Διπλή έκκληση απηύθυνε χθες και η εμβληματική αγωνίστρια των δικαιωμάτων των Κούρδων, βουλευτής του HDP, Λεϊλά Ζάνα, η οποία ζήτησε από όλα τα μέρη που φέρουν όπλα (την κυβέρνηση αλλά και από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν - ΡΚΚ) «να σταματήσουν τις ένοπλες ενέργειες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ζάνα πρόσθεσε ότι αν δεν το πράξουν, η ίδια «θα αρχίσει απεργία πείνας μέχρι θανάτου».

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» εκτίμησε, χθες, πως «ο Ερντογάν, στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου και να ανακτήσει την ισχύ του, κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα του σε εμφύλιο πόλεμο. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για ένταξη μέλος της Ε.Ε., αντί να συμμετέχει στην εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση και στην αντιμετώπιση του “Ισλαμικού κράτους”, ανάγεται η ίδια σε πρόβλημα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)