to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο αγώνας για μια Ευρώπη που να χωρά τη δημοκρατία είναι αγώνας κοινός: Ανταπόκριση από την Ιταλία

Ανταπόκριση από Ιταλία της ελληνικής αποστολής που φτάνει σήμερα το απόγευμα Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην εβδομάδα δράσεων και κινητοποιήσεων κατά των 4 ληστρικών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ.


Εκπρόσωποι του συνδικάτου FIOM και της Κοινωνικής Συμμαχίας της Μάρκε (Social Coalition de Marche) υποδέχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης την ελληνική αποστολή στην Ανκόνα, όπου παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου. Συμμετείχαν ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος της ελληνικής αποστολής, η Κατερίνα Αγγελοπούλου, εθελόντρια στο Κοινωνικό Φαρμακείο Περιστερίου, ο Sergio Zampini, εκπρόσωπος του Social Coalition και ο Giuseppe Ciarrocchi, μέλος του Social Coalition  και γραμματέας του συνδικάτου μετάλλου FIOM.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο προχωρημένο σημείο σχετικά με την πάλη εναντία στον  νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Social Coalition, Sergio Zampini χαρακτηρίζοντας «τιμή» για την χώρα την προσπάθεια του ελληνικού λαού που πάλεψε μόνος του ώστε να ανατραπεί η ειδεχθής αυτή πολιτική. Σημείωσε, ακόμη, ότι οι κοινωνικοί σχηματισμοί στην Ιταλία ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να δημιουργηθούν συμμαχίες, υποστηριχτικές και αλληλέγγυες, προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Giuseppe Ciarrocchi, εκ μέρους του FIOM, δήλωσε πως μοιράζεται τον αγώνα που γίνεται ενάντια  στη συμφωνία TTIP τονίζοντας πως το συνδικάτο μετάλλου συμπαρίσταται σε κάθε αγώνα και κίνημα που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Δήλωσε πως «κάθε αγώνας ενάντια στην λιτότητα είναι αγώνας κοινός, και ότι οι κοινωνικές συμμαχίες που βρίσκονται εδώ μοιράζονται τα ίδια ιδανικά και τους ίδιους στόχους».

TTIP

«Οι σημερινοί αγώνες που δίνονται ενάντια στην TTIP, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια στην Ευρώπη συνδέονται με τους αγώνες που έχουν δοθεί ενάντια στην καπιταλιστική νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση»  δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής αποστολής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Εκ μέρους της ελληνικής αριστεράς, ευχαρίστησε τους «Ιταλούς συντρόφους και συντρόφισσες καθώς βοήθησαν πολύ στην συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ» και στην μετέπειτα διαδρομή του κόμματος. Αναφερόμενος στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος διεμήνυσε πως η λύση εστιάζεται στην ρίζα του προβλήματος που δεν είναι άλλη από τις αυξανόμενες ανισότητες: «η  κρίση σημαίνει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στη δημοκρατία και τις ελευθερίες. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ο αγώνας για μια Ευρώπη που να χωρά τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αγώνας κοινός», και ζήτησε την υποστήριξη των Ιταλών εργαζομένων και συνδικάτων στην καμπάνια που θα διεξαχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με αντικείμενο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το πραξικόπημα των Ευρωπαϊκών Θεσμών που απαγόρευσε στην ελληνική κυβέρνηση την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να γίνει ανεκτό από τους εργαζόμενους».

Στη διάρκεια της  συνέντευξης τύπου, η εθελόντρια στο Κοινωνικό Φαρμακείο Περιστερίου, Κατερίνα Αγγελοπούλου, παρουσίασε την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στην αποστολή αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στη Χίο. Οι εικόνες συγκλονιστικές και συγκινητικές: βρέφη τουλάχιστον 1-2 μηνών, υποσιτισμένα και αφυδατωμένα, τα τραύματα εμφανή στα σώματα των προσφύγων. Περιέγραψε πως μέσα από τη συνεργασία της αποστολής με τις τοπικές αρχές, με τη συμμετοχή των πολιτών και του τοπικού ιατρικού συλλόγου κατάφεραν να λειτουργήσουν ένα ιατρείο για τις ανάγκες των προσφύγων αναδεικνύοντας ταυτόχρονα όχι μόνο την αναγκαιότητα της συνεισφοράς των αλληλέγγυων,  αλλά και την αντιμετώπιση του διεθνούς αυτού ανθρωπιστικού ζητήματος με συντονισμό δράσεων σε πολλαπλά επίπεδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)