to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:32 | 27.03.2017

Πολιτισμός

«O άγνωστος λιμός - Αθήνα 1941-1942»: Κύκλος εκδηλώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο 27-28/3

Μια θεατρική-μουσική παράσταση, μια έκθεση φωτογραφικής τεκμηρίωσης στη καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου και μια ημερίδα με Γερμανούς και Έλληνες ιστορικούς και πολιτικούς, συνθέτουν το μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνεται και παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου (GUE/NGL-ΣΥΡΙΖΑ) για το λιμό που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.


 Υπό τον τίτλο «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942», ο κύκλος των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στις 27 και 28 Μαρτίου στο Ευρωκοινοβούλιο και στο θέατρο Collectivo Garcia Lorca Collectif και φιλοδοξεί να φωτίσει πτυχές της ιστορίας της Ελλάδας που παραμένουν διεθνώς άγνωστες.


Το αφιέρωμα ανοίγει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. με μια θεατρική μουσική παράσταση για τη ζωή και το θάνατο του αντιστασιακού ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη, έναν από τους 200 αγωνιστές της αντίστασης που εκτελέστηκαν από τους Ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944. Με τίτλο, «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων», η παράσταση της ομάδας Πείρα(γ)μα, βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα και αφηγείται την πορεία του Σουκατζίδη μέσα από τους σταθμούς της συγκλονιστικής προσωπικής διαδρομής του (προσφυγιά, πολιτική δράση, εξορία, φυλάκιση, εκτέλεση), σκιαγραφώντας τη μεγάλη εικόνα μιας τραγικής και ηρωϊκής περιόδου της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Βασιλική Κασόλα, ενώ τους χαρακτήρες του ήρωα και της αρραβωνιαστικιάς του ερμηνεύουν ο Γιάννης Καρούνης και η Ειρήνη Μελά. Τραγουδά η Νατάσσα Τζαβέλλα-Παπαδοπούλου.


Famine
Η μεγάλη πείνα του πρώτου χρόνου της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα αποτυπώνεται στο σώμα της έκθεσης, «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942». Η έκθεση για τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς του λιμού της Αθήνας αλλά και τις εκατοντάδες χιλιάδες που πέθαναν στη διάρκεια της κατοχής θα διαρκέσει μια εβδομάδα και αποτελεί την κεντρική εκδήλωση του επετειακού αφιερώματος . Εγκαινιάζεται την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 6.00 μ.μ. από τον Στέλιο Κούλογλου στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Ευρωκοινοβουλίου και περιλαμβάνει 41 φωτογραφίες αρχείου, οι οποίες, μεταξύ άλλων, τεκμηριώνουν την άποψη πως ο λιμός αυτός ήταν ο χειρότερος που βίωσαν οι Ελληνες από τους αρχαίους χρόνους (Mark Mazower, Inside Hitler's Greece: The Experience of Occupation, 1941-44).

Θα ακολουθήσει ειδική ιστορική ημερίδα, την οποία θα ανοίξει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, Gabi Zimmer, επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο. Συμμετέχoυν, ο γνωστός Γερμανός ιστορικός C.U. Schminck-Gustavus, ο διακεκριμένος Ελληνας ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Oxfam, S. Declercq. Η Oxfam, σήμερα από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ξεκίνησε τη δράση της με αφορμή το λιμό της Αθήνας το 1942, ως Επιτροπή της Οξφόρδης για την Ανακούφιση από Λιμούς, ζητώντας την επείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων :

Δευτέρα 27 Μαρτίου 

18.30   Παράσταση «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων»
από την Ομάδα Πείρα(γ)μα

(Collectivo Garcia Lorca CollectifRue des Foulons 47-49, 1000 Βρυξέλλες)
Είσοδος ελεύθερη

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα
Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Βάκης
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική επιμέλεια: Ευτυχία Ροδοπούλου

Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη: ο Γιάννης Καρούνης
Στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Χαράς Λιουδάκη – Κυπραίου: η Ειρήνη Μελά Τραγουδάει: η Νατάσσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου

Τρίτη 28 Μαρτίου


17.30   Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας “O άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942”
(Εκθεσιακός χώρος 3D, 3ος όροφος ASP)

19.00 - 19.15 Ιστορική ημερίδα
(Αίθουσα 1G2 ASP)

Συντονίζει ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, GUE/NGL, ΣΥΡΙΖΑ
Εισαγωγικά σχόλια από την ευρωβουλευτή Gabi Zimmer, Πρόεδρο GUE/NGL

Συμμετέχουν:
Δρ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Ιστορικός - Ερευνητής
Stefaan Declercq, Εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam Solidarité (θυγατρική της Oxfam στο Βέλγιο)
Δρ. Christoph U. Schminck-Gustavus, Γερμανός Ιστορικός

20.50 -21.00 Ερωτήσεις και απαντήσεις

tags: λιμός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)