to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 19.08.2013

Κοινωνία

Ο Άδωνις έβαλε στο μάτι και τα νοσήλια των μεταναστών

"Αμ έρχονται παράνομα χωρίς να τους έχει καλέσει κανείς, αμ και νοσηλεύονται δωρεάν στα νοσοκομεία" είχε δηλώσει στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης τον Οκτώβριο του 2010. Το κρεσέντο της δυσφορίας του φαίνεται ότι δεν το ξέχασε ως Υπουργός Υγείας και με "κατ' επείγον - εμπιστευτικό" έγγραφο τα Νοσοκομεία όλης της χώρας καλούνται να δώσουν στοιχεία.


Στον έλεγχο σε αυτή τη φάση - χωρίς να διευκρινίζεται ο σκοπός - του κόστους για την περίθαλψη των μεταναστών χωρίς χαρτιά ή ασφάλιση προχωρά το Υπουργείο Υγείας. Με έγγραφο, που στάλθηκε στις 16 Αυγούστου από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) αρχικά στις Υγειονομικές Περιφέρειες και από εκεί σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για το α' εξάμηνο του 2013. Το Υπουργείο Υγείας με καταληκτική ημερομηνία την 28η Αυγούστου ζητά "Αριθμό εξετασθέντων, παράνομα διαμενόντων μεταναστών ή μεταναστών χωρίς ασφάλιση στα εξωτερικά ιατρεία. Αριθμό νοσηλευθέντων, παράνομα διαμενόντων μεταναστών ή μεταναστών χωρίς ασφάλιση. Κύριες εθνικότητες (κατά δήλωσή τους). Βασικές χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν οι ανωτέρω. Μέσος όρος ημερών νοσηλείας αυτών. Συνολικό κόστος εξετάσεων και νοσηλείας αυτών".

Το έγγραφο επίσης αναφέρει, ότι τα στοιχεία ζητούνται "στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και της γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για τον οικονομικό σχεδιασμό και το κόστος υγείας των προσερχόμενων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ παράνομα διαμενόντων μεταναστών ή μεταναστών χωρίς ασφάλιση". Ποιο μπορεί να είναι το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Υπουργείου; Στην εποχή, που τα Μνημόνια βλάπτουν σοβαρά την Υγεία κλείνοντας νοσοκομεία και απολύοντας προσωπικό, δεν είναι δύσκολο να οδηγηθεί κανείς στο συμπέρασμα, πως πραγματικός στόχος είναι η περιστολή και των συγκεκριμένων δαπανών. Δεν βοηθούν άλλωστε και οι δημόσιες τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για να σκεφτεί κανείς κάτι διαφορετικό.

Το ΕΚΕΠΥ είναι φορέας, που υπάγεται απ' ευθείας στον Υπουργό Υγείας, μεταξύ των άλλων συνεργάζεται και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο των κατασταλτικών επιχειρήσεων "Ξένιος Δίας" και "Θέτις".

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)