to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 13.01.2014

Πολιτική

NY Times & Guardian για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα

Δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο κάνουν εκτενή αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και την υποψήφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν


Στον Guardian της Κυριακής 12 Ιανουαρίου, με τίτλο ‘«Η Αριστερά της Ευρώπης βλέπει πως ο καπιταλισμός μπορεί να αντεπιτεθεί και να δαγκώσει» (απ' όπου και η φωτογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ), ο Leo Panitch, αναφέρεται στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλα και στο ενδεχόμενο να κερδίσει της εκλογές στην Ελλάδα (το δημοσίευμα στα αγγλικά, εδώ).

Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «Για το μεγαλύτερο διάστημα του 20ού αιώνα η λέξη "μεταρρύθμιση" ήταν κοινά συνδεδεμένη με την εξασφάλιση της κρατικής προστασίας ενάντια στις χαοτικές επιδράσεις του ανταγωνισμού στην καπιταλιστική αγορά. Σήμερα, χρησιμοποιείται περισσότερο για να αναφέρει την αναίρεση αυτών των προστατευτικών μέτρων», αναφέρει ο αρθρογράφος (….) και προσθέτει «στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αριστερό κόμμα που είχε μεγάλη εκλογική επιτυχία κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης, απορρίπτοντας τον τρόπο που έχει επαναπροσδιοριστεί η μεταρρύθμιση. Ενα κεντρικό σημείο του πολιτικού του προγράμματος, εξάλλου, είναι η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μέσω της ριζικής αλλαγής της λειτουργίας του... Πράγματι, αυτό που κάνει τις ευρωπαϊκές ελίτ να νιώθουν περισσότερο άβολα με την Ελλάδα που έχει αναλάβει και την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, είναι μία νέα πολιτική κρίση που θα οδηγήσει σε γενικές εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει και τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται πρωθυπουργός της χώρας».

«Αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον για το πολιτικό πρόγραμμα της ριζικής μεταρρύθμισης που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του τον περασμένο Ιούλιο με λίγα λόγια σημαίνει: η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα καλεί για κάτι παραπάνω από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργημένο δημοκρατικά και συλλεκτικά. Καλεί για τη δημιουργία και την έκφραση όσο το δυνατό ευρύτερου, αντάρτικου και καταλυτικού πολιτικού κινήματος... Μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να οδηγήσει μία κυβέρνηση της Αριστεράς και μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να προστατεύσει την πορεία μίας τέτοιας κυβέρνησης», σημειώνει.

Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι «οι αρχηγοί των κομμάτων δεν μπορούν παρά να γνωρίζουν ότι αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί των δυνάμεων σε άλλες χώρες για να δώσει έδαφος σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ο ελληνικός λαός θα υποφέρει ακόμη περισσότερο με το να μένει τιμωρημένος οικονομικά και απομονωμένος. Αυτός είναι χωρίς αμφιβολία και ο λόγος που, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ορίστηκε τον προηγούμενο για την αντικατάσταση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, μίλησε για μία «ιστορική ευκαιρία» για ένα αριστερό εναλλακτικό «ευρωπαϊκό μοντέλο» σε σχέση με το παρόν καπιταλιστικό». (…)

Στους New York Times της Κυριακής με τίτλο ‘’Opposition Dissent Tempers Greek Attempts at Optimism’’ ο Andrew Higgins αναφέρεται στην άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παραστεί στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, σημειώνοντας πως  «παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οδυνηρή οικονομική κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ηρεμεί. Είναι ο πρωταγωνιστής του ελληνικού δράματος».

Προσθέτει πως «η μη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη μιας αριστερού συνασπισμού με δυναμική παρουσία και συνάμα αδυσώπητου επικριτή των οικονομικών πολιτικών, κάτι δείχνει»  (….) και προσθέτει ότι για τον Τσίπρα, οι ευρωπαϊκές πολιτικές εκπορεύονται από τα... γερμανικά γραφεία, ενώ η επαχθής λιτότητα ελάχιστα ομοιάζει με αυτό που λέμε «ευρωπαϊκός πολιτισμός» (το δημοσίευμα στα αγγλικά, εδώ).

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)