to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 01.10.2013

Πολιτική

Ν.Βούτσης: Το πραγματικό άκρο είναι η κυβερνητική πολιτική - Όλα τα στοιχεία υπήρχαν και η κυβέρνηση τα διέψευδε

Συνέντευξη του Νίκου Βούτση στον Νίκο Παπαδημητρίου


"Το πραγματικό άκρο που δημιουργεί πολιτική ανωμαλία ήταν και παραμένει ένα: η κυβερνητική πολιτική". Αυτό επισημαίνει, σε υψηλούς τόνους, ο Νίκος Βούτσης, στη συνέντευξη που ακολουθεί. Και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει το ένα και μόνο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: γενικές πολιτικές εκλογές.

* Η Ν.Δ. ισχυρίζεται αναφορικά με το timing εξάρθρωσης της νεοναζιστικής συμμορίας ότι δεν υπήρχαν ως τώρα "δεμένα" στοιχεία (άκουσα να το υποστηρίζει χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Μάκης Βορίδης). Τι απαντάτε;

Η υποκρισία είναι πλήρης. Και αυτό αποδεικνύεται και από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε τον τελευταίο χρόνο και από τις εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Βίας και από το ρεπορτάζ του Guardian, αλλά και άλλων Μέσων ενημέρωσης, και από την έκθεση Μούιζνιεκς και από τις εκθέσεις του State Department, όπου επακριβώς καταγράφονται περιστατικά, με στοιχεία, ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες κ.ο.κ. Όλα τα στοιχεία υπήρχαν και η κυβέρνηση τα διέψευδε. Η μόνιμη επωδός της ήταν ότι όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, επιπλέον ότι δυσφημούμε τη χώρα. Μέχρι και τα βασανιστήρια διέψευδαν. Είχαμε ένα πέπλο συγκάλυψης με στόχο να διαχειριστούν τη δράση της Χρυσής Αυγής, ώστε να σταθεί στα πόδια της η θεωρία των δύο άκρων.

* Επί τη ευκαιρία, τι απέμεινε πια από τη θεωρία αυτή;

Η θεωρία συνετρίβη, γιατί στόχευσε κατά των κοινωνικών αγώνων, γιατί προσπάθησε να ευνουχίσει τις πραγματικές κοινωνικές εντάσεις που προκάλεσαν οι κυβερνητικές πολιτικές.

Ο διπλός στόχος της θεωρίας των δύο άκρων

* Ποιος, εν τέλει, ήταν ο στόχος της θεωρίας των δύο άκρων;

Όλη αυτή η στρατηγική θέλησε να μεταμφιέσει μια αντικοινωνική πολιτική και μια ακραιφνώς ακροδεξιά ατζέντα του κλειστού ηγετικού πυρήνα πέριξ του κ. Σαμαρά. Ενός πυρήνα που θέλησε να μεταμφιεστεί σε κεντρώα / κεντροδεξιά παράταξη: εκεί αποσκοπεί η θεωρία των δύο άκρων. Την ίδια ώρα, είναι απολύτως επικίνδυνα τα παιχνίδια που παίζει η ομάδα αυτή, εντελώς διχαστικά και ανιστόρητα τα διλήμματα που θέτει με τελικό στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ταυτόχρονο στόχο της μεταμφίεσής τους σε δύναμη ομαλότητας. Το πραγματικό άκρο που δημιουργεί πολιτική ανωμαλία ήταν και είναι ένα: η κυβερνητική πολιτική. Το ναζιστικό μόρφωμα ήταν εγκληματική οργάνωση και δεν άφηναν να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο.

* Ζητάτε εκλογές. Γιατί;

Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι αυτονόητη και μόνο βάσει της κοινωνικής ατζέντας, με τα μέτρα που πήραν και τα οποία πόρρω απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους. Μέτρα που προκάλεσαν ανθρωπιστική κρίση σημειωτέον. Τώρα όμως είναι διπλά επιτακτική η προσφυγή στις κάλπες. Είναι θέμα δημοκρατίας, λόγω της αποσταθεροποίησης που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή και ανεχόταν η κυβέρνηση.

* Από αυτήν την άποψη, μήπως ο τελευταίος λόγος εξέλιπε, από τη στιγμή που εξαρθρώθηκε η ηγεσία της νεοναζιστικής συμμορίας;

Όχι, γιατί υπάρχουν ακόμη οι θύλακοι στην Αστυνομία, ο οπλισμός, η ανοχή μέσα στη Δικαιοσύνη και το στράτευμα.

* Χθες, πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον εν πολλοίς κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από τη Χρυσή Αυγή. Η απάντησή σας;

Ο κ. Βενιζέλος είναι σε πλήρη αμηχανία, διακατέχεται από ενοχικό σύνδρομο, βγάζει προς τα έξω διχαστική επιθετικότητα.

* Ενοχικό σύνδρομο;

Ναι, γιατί δύο χρόνια δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει την καταστροφή. Και τώρα επιδίδεται στη ρητορεία αυτή για να αποενοχοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ από τη σύμπραξή του με τη Ν.Δ.

Η νίκη του κινήματος

* Στα διάφορα σενάρια περί επαναληπτικών εκλογών, πώς απαντά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η απάντηση είναι μία: γενικές πολιτικές εκλογές. Οτιδήποτε άλλο είτε ξεκινά από την αποσταθεροποίηση -βλέπε Χρυσή Αυγή- είτε μπορεί ενδεχομένως να καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα με τη διαχείριση ερμηνειών στις οποίες καταφεύγει η κυβέρνηση. Οι εκλογές δεν είναι ανωμαλία, είναι λυτρωτική πράξη για την κοινωνική και πολιτική ζωή. Και, επί τη ευκαιρία, αυτό που γίνεται τώρα είναι νίκη του μαζικού κοινωνικού και πολιτικού αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.

* Συμφωνείτε με τη δέσμη κυβερνητικών μέτρων κατά της Χρυσής Αυγής, με την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κ.ά.;

Το δικό μας αίτημα είναι να λειτουργήσει αμέσως η Βουλή, με ανοιχτό κοινοβουλευτικό διάλογο, με σύγκληση της Ολομέλειας, με προ ημερησίας συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων, με λειτουργία της Διάσκεψης των Προέδρων, με λειτουργία του Επιστημονικού Συμβουλίου, έτσι ώστε με διαφάνεια, στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των δημοκρατικών θεσμών να υπάρξουν απαντήσεις στα πρωτόγνωρα ερωτήματα τα οποία τίθενται από τη συνέχιση των διώξεων και της δικαστικής διερεύνησης που προχωράει σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Είμαστε αντίθετοι στην αντιμετώπιση του θέματος φέτα-φέτα, είμαστε αντίθετοι στην επικοινωνιακή διαχείριση και τις κυβερνητικές διαρροές. Η Χρυσή Αυγή μόνο στο γήπεδο της δημοκρατίας μπορεί να συντριβεί και η συμμετοχή του Κοινοβουλίου έχει μεγάλη σημασία.

* Ήθελε, εκτιμάτε, η κυβέρνηση την πλημμυρίδα γεγονότων, που ακολούθησαν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μετά;

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα. Τρεις ημέρες πριν, εκώφευε στο δολοφονικό χτύπημα στο Πέραμα. Η πραγματική απόφαση της κυβέρνησης ωρίμασε με τα γεγονότα του Μελιγαλά, αλλά και κάτω από τις πιέσεις από διεθνή κέντρα, ενόψει και επισκέψεων του Αντ. Σαμαρά στο Ισραήλ κ.ά.

* Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατά τη σύλληψη των ηγετικών κ.ά. στελεχών της Χρυσής Αυγής;

Το σημαντικό από εδώ και πέρα είναι η πραγματική και πλήρης εφαρμογή των κανόνων δικαίου με στόχο την εξακρίβωση και κολασμό των αξιόποινων πράξεων. Και η ίδια η Δικαιοσύνη δίνει τις εξετάσεις της.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)