to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 03.02.2022

Κοινωνία

Ντροπή: Παιδιά σε ιδρύματα δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω γραφειοκρατικών «κωλυμάτων»

Πολλά παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα ή σε αναδοχή δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή το «επιτελικό κράτος» δεν επιλύει τυπικά και γραφειοκρατικά κωλύματα και δεν τους αποδίδει ΑΜΚΑ - Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοιν.  Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου και τον Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσαν ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων. Θέμα οι περιπτώσεις παιδιών σε ιδρύματα και σε αναδοχή (σε διαδικασία ή ήδη σε οικογένεια) που δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες δομές (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, δομές Πρωτοβάθμιας υγείας κ.λπ.) για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Κι αυτό, είτε διότι είναι άγνωστα τα στοιχεία τους όταν εισέρχονται στο ίδρυμα, είτε διότι προέρχονται από οικογένειες που οι γονείς δεν φρόντισαν για τις σωστές διαδικασίες πιστοποίησης της γέννησης και εγγραφής των παιδιών σε οικογενειακή κατάσταση. Ακόμη και κατά την πανδημία τα παιδιά αυτά δεν είχαν ούτε δωρεάν rapid test.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το ν. 4368/2016, θέσπισε για πρώτη φορά την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες (και ασφαλισμένους που λόγω οφειλών ή ανεργίας δεν είχαν κάλυψη υγείας) και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μόνη προϋπόθεση η ύπαρξη ή έκδοση ΑΜΚΑ. Αλλά για ειδικές κατηγορίες που ενδεχομένως δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα (παιδιά, κρατούμενοι, άτομα σε ιδρύματα ή μονάδες ψυχικής υγείας, αιτούντες διεθνούς προστασίας κλπ.), η νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προβλεπόταν να παρέχεται ακόμη και χωρίς ΑΜΚΑ. Παράλληλα εκδόθηκαν εγκύκλιοι που διευκόλυναν την έκδοση ΑΜΚΑ για τέτοιες κατηγορίες.

Επί ΝΔ, αμέσως μετά τις εκλογές, οι εγκύκλιοι αυτές ανακλήθηκαν προς αντικατάσταση με νέες που δεν εκδόθηκαν ποτέ. Και μόνον τον Ιανουάριο του 2020, ενώ, εν τω μεταξύ υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τους μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς περίθαλψη, εκδόθηκε ΚΥΑ για τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α), αυτών των συγκεκριμένων κατηγοριών και το 2021 ο  Προσωρινός ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ), αποκλειστικά για τον εμβολιασμό όλων που διαβιούν στη χώρα, άσχετα από νομιμοποιητικά έγγραφα. 

Έτσι όμως, σήμερα υπάρχουν ευάλωτες κατηγορίες που αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί δεν μπορούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά σε ιδρύματα ή αναδοχή, συχνά με σοβαρά προβλήματα υγείας ή αναπηρίες. Δεν είναι δυνατόν τυπικά και γραφειοκρατικά εμπόδια να επιβάλλουν μια τόσο ακραία διάκριση εις βάρος ιδιαίτερα ευάλωτων παιδιών.

Οι 51 βουλευτές ερωτούν  τους δύο αρμόδιους Υπουργούς:

1ον: Τι σκοπεύουν να κάνουν για την άμεση διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παιδιών που ζουν σε φορείς παιδικής προστασίας ή σε ανάδοχη οικογένεια και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και

2ον: Τι θα κάνουν για έκδοση ΑΜΚΑ, που θα τακτοποιεί δια βίου τα παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα ή βρίσκονται σε διαδικασία αναδοχής ή έχουν δοθεί οριστικά σε ανάδοχες οικογένειες ώστε να μη βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο περιθωριοποίησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)