to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 06.10.2020

Οικονομία

«Ντροπή»: Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις περικοπές των αναδρομικών των συνταξιούχων

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού απέκλεισε ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα από τα αναδρομικά που δικαιούνταν, τώρα συνεχίζει τον εμπαιγμό και εις βάρος των συνταξιούχων του δημοσίου», τονίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου


Η δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού απέκλεισε ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα από τα αναδρομικά που δικαιούνταν, τώρα συνεχίζει τον εμπαιγμό και εις βάρος των συνταξιούχων του δημοσίου.

Η τροπολογία του Υπουργού Εργασίας:

-       περικόπτει τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου,

-       προκαταλαμβάνει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

-       είναι κατάφορα αντισυνταγματική, καθώς προσβάλει το δικαίωμα όλων των συνταξιούχων να προσφύγουν για τις διεκδικήσεις τους στα δικαστήρια.

Είναι πραγματικά ντροπή.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. την ώρα που αδικεί κατ’ αυτόν τον τρόπο τους συνταξιούχους έρχεται να μοιράσει χρήματα με αδιαφανείς διαδικασίες και να κάνει αυξήσεις στους χιλιάδες μετακλητούς του «επιτελικού» κράτους.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Για να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος χρειάζεται μια κυβέρνηση που πιστεύει στον δημόσιο τομέα»

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτηση του με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Σημείωσε οι προβλέψεις έχουν μια δύναμη. «Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Αλλά η κυβέρνηση το παράκανε. Έχετε καταθέσει το πιο αισιόδοξο σενάριο, καταλαβαίνω γιατί το κάνατε αλλά κάνατε λάθος.»

Στη συνέχεια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ομιλία του Κ.Ε. του ΚΚΕ κ Παφίλη.


Θύμισε ότι ο κ. Παφίλης είπε ότι το μαύρο χρήμα είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλισμού και του απάντησε ότι αυτό είναι και σωστό και λάθος.

Γιατί όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος από το Κεφάλαιο του Μαρξ είναι ξεκάθαρο ότι στον καπιταλισμό το κέρδος δεν οφείλεται σε παράνομες πράξεις αλλά στην εκμετάλλευση, την υπεραξία. Βέβαια συνέχισε ο Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, «αν τους αφήσουμε, θα βγάλουν και από παράνομες πράξεις.»  Και σημείωσε ότι για 30 χρόνια κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις τους αφήνανε. Και για αυτό τόνισε ότι είναι ζήτημα ηγεμονίας. Πρέπει να είναι ηγεμονική η θέση υπέρ της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. Και τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε αυτή η λογική. Όπως βέβαια θέμα ηγεμονίας είπε ότι είναι και άλλα θέματα που έθιξε ο κ. Παφίλης, όπως ο ορισμός της τρομοκρατίας.


Με βάση όλα αυτά σημείωσε ότι χρειάζονται

o   τα μέτρα δέουσας επιμέλειας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι μια συναλλαγή δεν έχει κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

o   προβλέψεις για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εποπτικών και διωκτικών αρχών της Ελλάδας με αντίστοιχες του εξωτερικού

Όμως είναι απαραίτητο να θωρακίσουμε τους θεσμούς απέναντι στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την διαφθορά τόσο γιατί αποσπά πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην υγεία την παιδεία, όσο όμως και γιατί επιτρέπει σε συγκεκριμένα συμφέροντα να ελέγχουν και να κατευθύνουν πόρους και με αυτόν τον τρόπο να επηρεάζουν αποφάσεις και άρα την δημοκρατία μας.

Και άρα είναι θέμα και οικονομικής πολιτικής και θέμα δημοκρατίας.


Στην συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι


«Ο κ. Ζαββός είναι αρκετά έντιμος να πει ότι  κάναμε εμείς πολλά πράγματα.


Κάτω από την καθοδήγηση της τότε Γενικής Γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής πήραμε μια πολύ μεγάλη αναγνώριση σε αυτό το κομμάτι. Και κάναμε πράγματα όπως

·         μητρώο διασταύρωσης τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών στοιχείων,

·         στρατηγικός σχεδιασμός ενάντια στη διαφθορά,

·         ενεργοποίηση της Επιτροπής Στρατηγικής ενάντια στο Ξέπλυμα που υπήρχε μόνο στα χαρτιά,

·         ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων»


Σημείωσε όμως ότι τον στεναχωρεί το γεγονός ότι η ΝΔ δεν αξιοποίησε τους δημοσίους υπαλλήλους που δουλέψαν για αυτά τα ζητήματα και τους έβαλε «στον πάγο».  Και τόνισε ότι αυτό δεν είναι ούτε αξιοκρατικό ούτε επιτελικό.

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την ενίσχυση του μητρώου πραγματικού δικαιούχου και σημείωσε ότι για να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να αντιμετωπίσει την υπεροπλία όσων προσπαθούν να φοροδιαφύγουν ή να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα χρειάζεται νόμους, κανονισμούς αλλά και μια κυβέρνηση που πιστεύει στον δημόσιο τομέα και θέλει να αλλάξει τον συσχετισμό δύναμης, να μειώσει την δύναμη των ισχυρών και των πλουσίων. Και η ιδεολογία της ΝΔ δεν της επιτρέπει να το κάνει αυτό.

Τρ. Αλεξιάδης: Πάρτε πίσω τις διατάξεις που ευνοούν οικονομικούς εγκληματίες

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και πολύ ισχυρό το αντιφασιστικό μήνυμα που εξέπεμψε η Βουλή, στην αρχή της συνεδρίασης, για την αυριανή απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χ.Α.Ο Τρ. Αλεξιάδης, ως εισηγητής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, ξεκίνησε την ομιλία του στηλιτεύοντας την επιλεκτική ευαισθησία ορισμένων από τα έδρανα, που θεώρησαν ως άσκηση πίεσης στη δικαιοσύνη την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και την ακτιβιστική παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε την αντίδραση «περίεργη», υπενθυμίζοντας την ανυπαρξία αντίδρασής τους στις δημοσιοποιημένες πιέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς και στους εκφοβισμούς μαρτύρων σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς πολιτικών προσώπων, στο πρόσφατο παρελθόν.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί τροποποίηση βασικού νομοθετήματος του 2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησε σημαντική την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά μίλησε για τεράστια καθυστέρηση, στον εκσυγχρονισμό και στην εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, της λειτουργίας των μηχανισμών και των εποπτικών αρχών για το κυνήγι των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης, οι ερωτήσεις που τέθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν απαντήθηκαν ποτέ, τόνισε ο βουλευτής. Ερωτήσεις που αφορούσαν είτε την αποτελεσματικότητα της Αρχής νομιμοποίησης εσόδων στην προσπάθεια καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, είτε την, παρά τη σαφή οδηγία της ειδικής ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης “Greco”, «πονηρή» διάταξη για την  αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων ελεγχόμενων για οικονομικά εγκλήματα. Η κυβερνητική απάθεια όμως φαίνεται, όπως τόνισε, ακόμη και από τα απλά τεχνικά θέματα, όπως οι διορθώσεις που δεν έχουν γίνει στο κείμενο του  νομοσχεδίου, παρά τις συστάσεις  που έχει κάνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Ιδιαίτερα προβληματική όμως χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης με την έλλειψη απαντήσεων στα κορυφαία ερωτήματα που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτήματα όπως για την αποτελεσματικότητα των κανόνων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά την ιδιοκτησία των ΜΜΕ ή στην διαπίστωση ότι στη χώρα ομάδες συμφερόντων ασκούν πιέσεις, με το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων να είναι ελλιπές.

«Η ΝΔ απειλεί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, μέσω συγκεκριμένων στελεχών της και υπουργών της, απειλεί δικαστικούς λειτουργούς, απειλεί ελεγκτικούς μηχανισμούς» είπε ο βουλευτής και κάλεσε την κυβέρνηση να διαλέξει πλευρά, θέτοντας τα ερωτήματα: «Είστε με αυτούς που αποφασίζουν να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν το μαύρο χρήμα και τη διαφθορά ή με τους οικονομικούς εγκληματίες, τους λαθρέμπορους και τους φοροφυγάδες; Είστε υπέρ της ενίσχυσης ή της αποδυνάμωσης του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων;»

Ο βουλευτής στη συνέχεια αποκάλυψε την πρωτοφανή ενέργεια της εξαφάνισης διάταξης  του νομοσχεδίου, η οποία αναφερόταν στη διαδικασία κάλυψης και προστασίας στελεχών που αποφάσιζαν να αποκαλύψουν ή να καταγγείλουν στοιχεία οικονομικού εγκλήματος. Η διάταξη παρέμεινε αναρτημένη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, ενώ έχει αφαιρεθεί στο κατατεθέν νομοσχέδιο κατήγγειλε ο Τρ. Αλεξιάδης. Ζήτησε να μάθει ποιος και γιατί αφαίρεσε τη διάταξη και χαρακτήρισε την παρέμβαση «κορυφαίο πολιτικό ζήτημα».

Η συζήτηση περί οικονομικού εγκλήματος όμως είναι αδύνατον να μην περιστραφεί και στις προθέσεις του καθενός, έτσι η κυβερνητική θητεία της ΝΔ αποκαλύπτει και τις προθέσεις της. Οι καίριες ερωτήσεις του Τρ. Αλεξιάδη «για ποιο λόγο απαλλάξατε τραπεζικά στελέχη που ήταν στην έρευνα της δικαιοσύνης για οικονομικά εγκλήματα;» και «για ποιο λόγο φέρατε διάταξη αποδέσμευσης στο 18μηνο, των περιουσιακών στοιχείων ελεγχόμενων για οικονομικό έγκλημα;» αναδεικνύουν την κυβερνητική πρόθεση παραγραφής αδικημάτων και απαλλαγής τραπεζικών στελεχών που σχετίζονται με «φίλια» δάνεια, καθώς και την διευκόλυνση που παρέχουν στους οικονομικούς παραβάτες, δυσκολεύοντας και εμποδίζοντας τον έλεγχο και την απονομή δικαιοσύνης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)