to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 14.12.2015

Οικονομία

Ντράγκι: Προϋπόθεση για επενδύσεις η λύση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Την εκτίμηση ότι οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη είναι σήμερα χαμηλές εξαιτίας της αδύναμης αύξησης της ζήτησης του υψηλού ακόμη επιπέδου ιδιωτικού χρέους και της εύθραυστης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία στη Μπολόνια.


Η Ευρωζώνη, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης, πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα, μαζί με τη στήριξη της ζήτησης, για να αντιμετωπίσει το υψηλό επίπεδο χρέους και την εύθραυστη εμπιστοσύνη.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμης σημασίας για τον σκοπό αυτό», είπε.

Πρόσθεσε δε πως «είναι σαφές ότι, σε ορισμένες χώρες, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να εμποδίζει μία ισχυρότερη αύξηση των πιστώσεων. Αυτά εξηγούν, γιατί η διευκόλυνση μίας λύσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων για την αποκατάσταση των παραγωγικών επενδύσεων».

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο της (σ.σ.: που είναι λίγο κάτω από το 2%) χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της στις αρχές του μήνα για τη νομισματική πολιτική.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2014 έχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει πιο χαλαρή την πολιτική της, εάν αυτό χρειασθεί για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου της για τη σταθερότητα των τιμών.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να εγγυάται τη μακροχρόνια ευημερία. Για να υπάρξει μία διαρθρωτική ανάκαμψη, είπε, δεν πρέπει να αυξηθεί μόνο ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και ο δυνητικός, προσθέτοντας ότι το κλειδί για αυτό είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)