to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 28.09.2018

Διεθνή

«Στα μαχαίρια» Ιταλία - Κομισιόν για τον προϋπολογισμό

Πολιτική και οικονομική αναταραχή έχει προκαλέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας που προβλέπει την άνοδο της σχέσης ελλείμματος- AΕΠ στο 2,4%. Οι πρώτες αντιδράσεις της Κομισιόν περιέχουν το μήνυμα για πιθανή επιβολή κυρώσεων στη Ρώμη. Αρνητικά επηρεάστηκαν τα χρηματιστήρια και οι τιμές των ομολόγων.


Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σήμερα ότι τα προκαταρκτικά σχέδια της Ιταλίας για τον πρροϋπολογισμό του επόμενου έτους δεν φαίνεται να είναι σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής από τις συνομιλίες (στην Ιταλία) δεν φαίνεται να είναι σύμφωνο με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια διάσκεψης στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, διαμήνυσε ότι η Ρώμη έχει κάθε συμφέρον να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και ότι δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μια αντιπαράθεση με την Ιταλία για τους στόχους της. 

«Ωστόσο δεν ωφελεί επίσης αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της το οποίο παραμένει σε εκρηκτικά επίπεδα», δήλωσε, μιλώντας στο γαλλικό κανάλι BFM TV. Μάλιστα, δήλωσε ότι θεωρεί δυνατή την επιβολή κυρώσεων, αν κριθεί ότι ο προϋπολογισμός ξεφεύγει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αν και, όπως πρόσθεσε, δεν τάσσεται γενικά υπέρ αυτού του μέτρου.

Με τη σκέψη στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι ανυπομονεί να πάει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησής του. Όπως τονίζει η Ρώμη, η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στοχεύει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.

«Oι αγορές θα συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα. Τα μέτρα αυτά είναι ένα βήμα προς τον πολιτισμό», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, για να συμπληρώσει αργότερα ότι «Αν η Ευρώπη απορρίψει το προσχέδιο προϋπολογισμού εμείς θα τραβήξουμε μπροστά».

«Πιστεύουμε ότι εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της χώρας, για να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας και για να αυξηθεί η απασχόληση. Θα εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους επιτρόπους ότι μειώνοντας και το όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση των πολιτών, θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας των νέων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ιταλός υπουργός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)